Strona 154 z 378 PierwszyPierwszy ... 54104144152153154155156164204254 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 531 do 1 540 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    20 tys godzin to dużo, nawet jeśli monitor był używany z niskimi poziomami jaskrawości w co wątpię, bo inaczej nie byłby złomowany.
    Mam też możliwość kupna innego modelu (1721) z przebiegiem ok. 5 tys. godzin, czy ta wartość jest rozsądniejsza?

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Nie wiem czy było, ale znalazłem stronkę z testami LCD

http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html

Nie wiem na ile jest dobra, ale testy w sumie wyglądają w miarę
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Fajnie wyszło:

Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

hehehe no rzeczywiscie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    hehehe no rzeczywiscie
    Kilka słów prawdy o Gateway.
    Owa firma nie produkuje monitorów, a jedynie kupuje przypadkowe ze swoim logo, od każdego kto zaproponuje dobre warunki. Dawno temu, zdarzyło się firmie kupić od Mitsubishi dużą partię wysokiej klasy monitorów kineskopowych Diamond Pro i sprzedawano je za połowę ceny Mitsubishi. Stąd wzięło się trochę dobrych opinii o Gateway. Obecnie, od lat Gateway nie zrobił podobnego numeru i to co sprzedaje to skrajnie kiepski sprzęt dla ludzi o niskich wymaganiach.

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety skończył mi się crt Iiyama z serii Vision Master Pro , z którego byłem b zadowolony, Profilowanie Displ One 2 dawało na nim dobre rezultaty
    Po przeglądnięciu tego ogromnego i b interesującego wątku , wytypowałem
    ( biorąc pod uwagę załozone przeze mnie ograniczenie ceny - do 4000zł )
    1 Eizo CE 210W - najtańszy z możliwością kalibracji sprzetowej - może nie tak precyzyjnej jak spektofotometrem ale z dostarczonym oprogramowaniem i1 powinien sobie poradzić bo nie jest to szerokogamutowy monitor , Jest to jednak stary model i można dostać ostatki .
    2 Eizo 2100 - w podobnej cenie jw -
    3 eizo 2431w - w podobnej cenie - chyba z mozliwościa profilowania i1 ( nie jest szerokogamutowy - swietna wielkość ale czy nie gorszy od powyższych
    Wszystkie trzy są chyba modelami starszymi ale wydaje mi sie ze mozna uzywać tu do profilowania kalorymetr który już posiadam

Inna opcja to
    4 s 2232WE 2800 zł+ najtańszy spektofotometr ok 1800 = 4600 ( troche za drogo)
    a może olać kalibrację i liczyć na to ze jest fabrycznie ustawiony lub zlecić raz kalibrację ( cena ?)a potem jechać na i2
    Szeroki gamut kusi - może się kiedyś przydać aczkolwiek w programie cadowskim Allplan , którym posługuję się w celach zawodowych brak jest prawdopodobnie modułu zarządzania barwą
    Wykonuję czasami kolorystyki elewacji i możliwosci zgrania monitora i drukarki pożądane
    Fotografia to hobby z naciskiem na piortret i wierność barw jes dla mnie istotna
    Licząc na wyrozumiałość (bo takich pytań o pomoc w wyborze było tu b dużo i podziwiam cierpliwość i Waszą wiedzę ) proszę o podpoweiedz co z tego byscie wybrali lub może inne sugestie
    Z góry dziekuję

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    Niestety skończył mi się crt Iiyama z serii Vision Master Pro
    CE210W i S2431W nie jest już produkowany. CE210W nie polecam z dodatkowo powodów technicznych. S2100 jest i to niezły wybór. Proszę również pomyśleć o Nec 2190UXi. Podobnie da się skalibrować I1D2.

Olać kalibracji nie można. W przypadku S2232W i innych szerokogamutowych, trzeba zapewnić sobie możliwość korekcji spektrofotometrem, przynajmniej raz, potem można już kolorymetrem.

Coś już napisał

Domyślnie

dzieki
    parametry tego Nec 2190UXi -przynajmniej w specyfikacji imponujące
    na stronie producenta znalazłem NEC 2490WUXi o takich samych parametrach ,ale nizszej cenie chociaz wiekszy. Dystrybutor w Krakowie potwierdził ze matryca ta sama ale bardziej opłacalna w produkcji ( na kwadratowe jest caraz mniej klientów i staje sie to jednostkową produkcją ) Przeczytałem również test do którego odsyłają
    Mam obawę o jakość w porównaniu z mon Eizo choc propozycja jest kusząca . Czy ktoś uzywa tu NEC 2490WUXi

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

parametry tego Nec 2190UXi -przynajmniej w specyfikacji imponujące na stronie producenta znalazłem NEC 2490WUXi o takich samych parametrach ,ale nizszej cenie chociaz wiekszy.
    2190UXi to jeden z najlepszych monitorów graficznych na rynku w ogóle, choć kapryśny. Wynika to z faktu, że jest "odpadem" od produkcji serii Spectraview. Jak się trafi na dobry egzemplarz, (można trochę pomóc losowi), konkurencyjne Eizo jest dopiero z poziomu cenowego min 6 tys zł. Taki monitor ma Czornyj, może napisze parę słów, choć już tyle peanów o nim napisał, że może mu się nie chceć.

2490WUXi ma takie same parametry a jest większy i tańszy. Nie wydaje się to Panu podejrzane?

Dystrybutor w Krakowie potwierdził ze matryca ta sama ale bardziej opłacalna w produkcji ( na kwadratowe jest caraz mniej klientów i staje sie to jednostkową produkcją )
    To prawda, że rynek oczekuje dużych panoram, niekoniecznie lepszych, które stopniowo wypierają klasyczne, ale gadanie o takiej samej matrycy to conajmniej nieścisłość. Kto tak Panu powiedział?

Przeczytałem również test do którego odsyłają
    Mam obawę o jakość w porównaniu z mon Eizo choc propozycja jest kusząca. Czy ktoś uzywa tu NEC 2490WUXi
    Test na PCArena? Rozmawiałem kilka razy z redaktorem opisującym monitory dla tego portalu. Z przykrością stwierdzam, że człowiek nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-08-2009 o 15:10

Coś już napisał

Domyślnie

cyt
    2490WUXi ma takie same parametry a jest większy i tańszy. Nie wydaje się to Panu podejrzane?

Wydawało się podejrzane i dlatego zadzwoniłem do przedstawiciela NEC w Krakowie
    Rozmawiałem z kims z działu technicznego . Wydawał się w dyskusji kompetentny
    I zarzekał się ze to samo , aczkolwiek matryca innych rozmiarów już sama w sobie to nie to samo wg mnie . Ten 21 calowy jest wg nich trudno dostępny ( starają się wogóle wyeliminować kwadraty i dlatego taka polityka cenowa ) A może tak twierdzą bo 24 panoramy mają na stanie i są dostępne . Swoją drogą panoramiczny rozmiar jest b wygodny

Strona 154 z 378 PierwszyPierwszy ... 54104144152153154155156164204254 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów