Strona 164 z 378 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.

U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
    To tak ogólnie - czy jeśli ktoś ma "loader do LUT" albo "loader bezpośrednio do monitora" to może sobie nie zaprzątać głowy ładowaniem odpowiedniego .icm w ustawieniach systemu?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KAZEK_R Zobacz posta
    Proponujesz "oszukać" kalibrator i ustawić np. 75% jako 100% ?
    Zostawić na wartości fabrycznej i nie dotykać, niezależnie od sugestii programu kalibracyjnego.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To tak ogólnie - czy jeśli ktoś ma "loader do LUT" albo "loader bezpośrednio do monitora" to może sobie nie zaprzątać głowy ładowaniem odpowiedniego .icm w ustawieniach systemu?
    Tak. System Windows sam z siebie nie załaduje nic do karty, ani tym bardziej do monitora.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-09-2009 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Tak. System Windows sam z siebie nie załaduje nic do karty, ani tym bardziej do monitora.
    To co jest w pliku .icc który Spectraview II podpina jako profil w systemie (przy kalibrowanym sprzętowo monitorze) ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To co jest w pliku .icc który Spectraview II podpina jako profil w systemie (przy kalibrowanym sprzętowo monitorze) ?
    Charakterystyka monitora dla modułów cmm. Deklaracja przestrzeni, punkt bieli etc. Nie ma korekcji monitora.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
    Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W ustawieniach systemu tak czy owak MUSI być zapięty odpowiedni profil charakteryzujący przestrzeń barwną naszego monitora - CMM aplikacji wykorzystuje go do obliczenia stosownej korekty dokonywanej podczas wyświetlania obrazu.

W przypadku monitorów bez możliwości kalibracji sprzętowej profil zawiera tag vcgt, który zawiera korektę kalibracyjną wgrywaną do LUT karty graficznej - korekta owa jest wgrywana właśnie po zapięciu profilu w ustawieniach systemu.

W monitorach sprzętowo kalibrowanych profil nie zawiera tagu vcgt, bo kalibracja wgrywana jest do LUT monitora, ale nadal zapisana jest w nim kolorymetryczna charakterystyka monitora - koordynaty chromatyczne kolorantów, gradacja itd., z których to informacji korzystają moduły zarządzania barwą aplikacji.

Cytat Zamieszczone przez Kajtek_bez_Majtek Zobacz posta
    Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
    Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?
    Nie warto (mało precyzyjny, zbyt jasny, niezbyt równomierny). Z 24" monitorów za rozsądną cenę najbardziej godny uwagi jest NEC 2490WUXi2
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-09-2009 o 23:16

Dopiero zaczyna Awatar Tomzozo

Domyślnie

Mam pytanie do Tom01 jaki polecasz kalibrator do Eizo FlexScan S2031W?
    Canon, kilka szkieł :-)

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Ja mam natomiast pytanie co do regularnej kalibracji monitorów NEC na SVII. Może zabrzmi to strasznie głupio, ale naprawdę nie wiem.
    Jest tam "calibrate" i "generate ICC profile" - mam go tylko regularnie kalibrować, czy też każdorazowo generować profil? W jakiej kolejności to robić? Do tej pory za pierwszym razem zrobiłem "generate Icc p." i skalibrowałem, w kolejnych cyklach tylko kalibracja.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Funkcja "calibrate" przeprowadza kalibrację zakończoną stworzeniem profilu, natomiast "generate ICC profile" ogranicza się do wykonania samego profilu monitora, bez jego kalibrowania.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie

Nie, ponieważ zdjęcie sRGB będzie różnie wyświetlane przez monitory o standardowym gamucie i szerokogamutowe. Aplikacja wyświetlająca musi wiedzieć jaki plik wyświetla na jakim monitorze. Inaczej zawsze będą czerwone gęby.
    Zdjęcia wyświetlam zawsze na tym samym monitorze Eizo S2231, więc aplikacja wyświetlająca powinna dawać taki sam obraz zarówno w PS jak i w pokazie slajdów w Bridge, który jest przecież częścią składową PS. Więc dlaczego te czerwone gęby?

Strona 164 z 378 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów