Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-09-2009 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?
W ustawieniach systemu tak czy owak MUSI być zapięty odpowiedni profil charakteryzujący przestrzeń barwną naszego monitora - CMM aplikacji wykorzystuje go do obliczenia stosownej korekty dokonywanej podczas wyświetlania obrazu.
W przypadku monitorów bez możliwości kalibracji sprzętowej profil zawiera tag vcgt, który zawiera korektę kalibracyjną wgrywaną do LUT karty graficznej - korekta owa jest wgrywana właśnie po zapięciu profilu w ustawieniach systemu.
W monitorach sprzętowo kalibrowanych profil nie zawiera tagu vcgt, bo kalibracja wgrywana jest do LUT monitora, ale nadal zapisana jest w nim kolorymetryczna charakterystyka monitora - koordynaty chromatyczne kolorantów, gradacja itd., z których to informacji korzystają moduły zarządzania barwą aplikacji.
Nie warto (mało precyzyjny, zbyt jasny, niezbyt równomierny). Z 24" monitorów za rozsądną cenę najbardziej godny uwagi jest NEC 2490WUXi2
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-09-2009 o 23:16
Mam pytanie do Tom01 jaki polecasz kalibrator do Eizo FlexScan S2031W?
Canon, kilka szkieł :-)
Ja mam natomiast pytanie co do regularnej kalibracji monitorów NEC na SVII. Może zabrzmi to strasznie głupio, ale naprawdę nie wiem.
Jest tam "calibrate" i "generate ICC profile" - mam go tylko regularnie kalibrować, czy też każdorazowo generować profil? W jakiej kolejności to robić? Do tej pory za pierwszym razem zrobiłem "generate Icc p." i skalibrowałem, w kolejnych cyklach tylko kalibracja.
Funkcja "calibrate" przeprowadza kalibrację zakończoną stworzeniem profilu, natomiast "generate ICC profile" ogranicza się do wykonania samego profilu monitora, bez jego kalibrowania.