Strona 54 z 378 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    dlaczego nie polecasz obróbki na takim TV-LCD? Chyba jednak lepiej na takim TV obrabiać niż na lcd w notebooku gdzie niema żadnej powtarzalności
    Charakterystyka jasności jest taka sama. Obraz przekontrastowany, nie mający wiele wspólnego z rzeczywistością.

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    Co masz na myśli pisząc oprofilować?
    Powiesić czujnik i zrobić profil tego TV.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Uff, przebrnąłem przez wątek. Chciałem go przeczytać, bo przyszła pora na wymianę wysłużonego CRT 17' CTXa. I juz miałem kupować któryś z Eizo za 2,5 tys zł gdy dałem sobie na wstrzymanie i postanowiłem wybrać coś z seri wędlin za 4,99 :wink:
    Dzięki informacjom i opini Cichego (dzięki!! ) oraz na bazie własnych poszukiwań w necie - wybrałem firmę BELINEA model 2080 S2 z matrycą Premium MVA. I musze przyznać że jestem bardzo zadowolony - nagle się okazało że mam sporo zdjęć nie ostrych, nie wspominając o kolorach (np ciemnogranatowe tło w domowym studiu na CRT wyglądało na czarne , teraz jest takie jak w rzeczywistości). Do zdjeć jak dla mnie jest super.

Odpaliłem sobie jedną z gier - i tutaj niestety do czerni z CRT do daleko temu panelowi, ale co tam, gram tak sporadycznie że nie ma o czym mówić.

Co mnie wkurza - brak przycisku który pamiętał by ustawienia noc/dzień. Na razie jestem w szoku na tak olbrzymią rozpiętością kontrastu i jasności. W nocy do internetu ustawiam oba parametry na 30% , a w dzień zwiekszam je nawet do 70% - i za każdym razem trzeba wchodzić do menu. To chyba największy minus tego monitora

Do plusów z pewnością zalicza się cena - 1099 pln za 20' z taką matrycą to obecnie jedyna taka oferta na rynku (przynajmniej w 3 największych sklepach komputerowych w trójmieście). Ja kupiłem tutaj:
    GRAL

Wsród innych 'marketowych' producentów bardzo rzadko występuje taka (zbliżona) matryca, a jesli nawet to za blisko 2000 zł.

To tyle, może komuś się przyda :smile:

Pzdr

p.s. mam nadzieję że ten panel nie jest awaryjny bo z tego co słyszałem serwis z BELINeą nie jest najlepszy i w ogóle trójmiejskie sklepy niechętnie handlują tą marką
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    ... - wybrałem firmę BELINEA model 2080 S2 z matrycą Premium MVA. I musze przyznać że jestem bardzo zadowolony - nagle się okazało że mam sporo zdjęć nie ostrych, nie wspominając o kolorach (np ciemnogranatowe tło w domowym studiu na CRT wyglądało na czarne , teraz jest takie jak w rzeczywistości). Do zdjeć jak dla mnie jest super.
    ...
    Kalibrowales/oprofilowales ten monitor?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Kalibrowales/oprofilowales ten monitor?
    Nie jeszcze nie. Mam go dosłownie kilka dni i na razie nie widzę potrzeby.

No chyba, że warto to zrobić, to wtedy powiedz jak. Bo jakoś nie widzę ekonomicznego sensu zakupienia np. Eye-One Display 2 za 60% wartości monitora, a o innych sensowych kalibracjach nic nie wiem...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No chyba, że warto to zrobić, to wtedy powiedz jak. Bo jakoś nie widzę ekonomicznego sensu zakupienia np. Eye-One Display 2 za 60% wartości monitora, a o innych sensowych kalibracjach nic nie wiem...
    Te 60% wynika z tego, że monitor był tani. i1 kosztuje ok 700 zł niezależnie od ceny kalibrowanego monitora i to jest cena, którą płaci się jeśli chce się mieć na monitorze kolory zgodne z tym, co będzie potem na wydruku. Jeśli Ci na tym nie zależy, to nie musisz robić kalibracji. Tu nie chodzi o sens ekonomiczny tylko fotograficzny. No, chyba, że kupiłeś ten sprzęt żeby zrobić dobry interes a przewidywalna kolorystyka zdjęć jest na dalszym planie.

Pozdrawiam!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony

Domyślnie

Nie obraz sie - ale nasze oczy nie sa najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jest czy nie ma potrzeby kalibracji.
    Od momentu jak pracuje na skalibrowanym monitorze to roznica jest spora - wczesniej tez sadzilem iz nie jest zle.
    Warto dokonac kalibracji/profilowania bezwzglednie.

Niestety chyba nie ma innego sposobu jak uzycie kalibratora sprzetowego - np. Eye-One D2 o ktorym piszesz (sam taki wlasnie zakupilem i uzywam).
    Czy jest sens ekonomiczny - sam musisz sobie na to odpowiedziec - raczej chodzi o jakosc/zgodnosc materialu ktory przygotowujesz do labu z tym co widzisz i z tym co otrzymasz na papierze. Inna opcja to kalibracja w firmie, u znajomego ktory ma kalibrator - lecz IMHO lepiej miec swoj kalibrator - gdyz w dluzszej perspektywie kalibracje nalezy powtarzac - co jakis czas.
    Innego rozwiazania nie znam.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Apropos oczu, mała zagadka dla miłośników kalibracji wizualnej:

Które pole - A czy B jest jaśniejsze?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Które pole - A czy B jest jaśniejsze?
    Wg analizy/podpowiedzi mózgu to B jest jaśniejsze bo białe
    Lecz abstrahując od tego co mi mozg podpowiada stawiam na A ze jest jasniejsze lub A=B

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A=B. Ten obrazek jest wzięty zdaje mi się ze stron WhiBala.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Świetny trick, nie widziałem tego wcześniej. Mogę go "ukraść"?

PS. Ciężko uwierzyć, ale pola mają taki sam poziom.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 54 z 378 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów