Strona 153 z 303 PierwszyPierwszy ... 53103143151152153154155163203253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 521 do 1 530 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Po pierwsze nie 1920x1200 a 1920x1080.
    Cholerne opisy sklepowe... Choć sam NEC nie jest lepszy, bo ten monitor widnieje na jego stronie z opisem 24"... :/

http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1

W każdym razie odpada z taką rozdziałką.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W każdym razie odpada z taką rozdziałką.
    Nie chcę Pana martwić, ale monitory rosną w szerz. Widziałem już ekran o proporcjach 2,39:1, czyli przy 1080 w pionie ma w poziomie coś około 2580.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...

Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).

W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono

Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nas Wniosek - kalibrujemy...

Po przyssaniu eyeona wyszło mi coś takiego:

Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.

Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze

Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:

http://img515.imageshack.us/img515/8...owesamsung.jpg

Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.

Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.

Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 05-01-2010 o 23:48

Bywalec

Domyślnie

lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa? nie zostawia trudno usuwalnych śladów? łatwo się go potem odsysa?
    pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa?
    Absolutnie nie! Wiesza się na kabelku z zaczepionym z drugiej strony monitora ciężarkiem.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa? nie zostawia trudno usuwalnych śladów? łatwo się go potem odsysa?
    Przede wszystkim to trudno go przyssać (próbowałem kiedyś - nie pytaj po co )
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...

Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).

W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono

Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nas Wniosek - kalibrujemy...

Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.

Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze

Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:

http://img515.imageshack.us/img515/8...owesamsung.jpg

Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.

Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.

Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
    Cichy potwierdziłeś moje przypuszczenia - że za tą kasę będzi to przyzwoity screen po oprofilowaniu.
    Dzięki za info.
    5D + L

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Cichy potwierdziłeś moje przypuszczenia - że za tą kasę będzi to przyzwoity screen po oprofilowaniu.
    Dzięki za info.
    No, przytoczone rysunki raczej tego nie dowodzą. Mach3 słynie z tego że poprawia wyniki, aby wyglądały na ładniejsze. Robi tak w celu polepszania nastroju nabywcy. Jeśli pokazuje coś innego niż niemal proste linie 45 st to nawet on nie ma jak "podciągnąć" i znaczy że ma czynienia z monitorem klasy laptopa. I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
    Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna... Jednak muszę przyznać, ze jak patrzę w Eizo, to lekuchno biel jest bardziej "papierowa" a na Samsungu "bielsza". A co za tym idzie, wzrok mniej się męczy przy Eizo.

Zdjęcie oczywiście nie odda tego, co widzę, no ale chociaż mniej więcej:

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna...
    Bez przesady. Pana model spokojnie schodzi do 60nitów.

Strona 153 z 303 PierwszyPierwszy ... 53103143151152153154155163203253 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów