Strona 152 z 378 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 511 do 1 520 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    Czy ktoś w Trójmieście zlecał kalibrację monitora? Jeżeli tak to gdzie i za ile?
    Szukałem, szukałem i nie znalazłem, to znaczy jedna firma nawet by się podjęła ale kazali dostarczyć monitor i czekać dwa tygodnie ! a nie zajmują się tym profesjonalnie, po prostu posiadają kalibrator do swoich monitorów.

Domyślnie

Czyli będzie trzeba kanałami mniej oficjalnymi poszukać.
    W pewnej materii współpracuję z drukarniami - sprawdzę, które drukarnie w 3city maja bardziej rozbudowany dział pre-press i profesjonalnie podchodzą do zarządzania barwą. Na tyle profesjonalnie, żeby posiadać spektrofotometr
    I ponieważ już się zupełnie pogubiłem: czy spektrofotometr do kalibracji P221W tez musi być jakiś konkretny czy wystarczy żeby był spektrofotometrem?

Jeżeli uda mi się dogadac z jakimś grafikiem z drukarni dam znać - byc może chciałby dorobić po godzinach i zwieziemy mu większą ilość monitorów z CB 3city

I ostatnie pytanie: czy SpectraView II 1.0.42 dla Maca przeprowadzi proces kalibracji czy akurat w tym przypadku nic z tego nie będzie?

Pozdro
    Grzegorz

PS. A może warto byłoby założyć osobny wątek dla monitora P221W?
    EOS 90D (w sumie)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

I ponieważ już się zupełnie pogubiłem: czy spektrofotometr do kalibracji P221W tez musi być jakiś konkretny czy wystarczy żeby był spektrofotometrem?
    Myślę że byłoby wskazane żeby był obsługiwany przez soft którym zamierzasz go kalibrować...

I ostatnie pytanie: czy SpectraView II 1.0.42 dla Maca przeprowadzi proces kalibracji czy akurat w tym przypadku nic z tego nie będzie?
    Rozumiem że znalazłeś akurat taką wersję na torrencie ? Chyba akurat nie przeprowadzi bo jest czasów pre-P221W ale na stronach Neca masz najnowsze wersje dla PC i Mac'a, najnowsza jest chyba 1.1.02, numerek będzie działał...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Nie znalazłem nic na ten temat w instrukcji, ale pewnie to jakaś wada mojego monitora: otóż co parę minut kątem oka widzę, że górna belka zmaksymalizowanego okna jest ucięta do połowy. Wystarczy jednak dotknąć jakiegolwiek przycisku menu na obudowie by obraz wrócił na swoje miejsce.
    Przesunięcie jest niewielkie, na moje oko (o ile można tu użyć takich wielkości) przesunięcie wynosi ok. 5-8 px w górę i 2-3 px w prawo. Przesunięcie następuje na tyle powoli że tego nie zuważam - dopiero jak osiągnie większą wartość, ciężko tego nie zauważyć... Problemy z H-Size itp wykluczam, bo sygnał idzie po DVI...
    Czy to jest system zapobiegający wypalaniu pikseli (w co wątpię, ale może? ) czy raczej skorzystać z gwarancji?
    EOS 90D (w sumie)

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Różne monitory, różny wygląd zdjęć.

Witam. Na wstepie napisze, ze nie wiem gdzie umieścić ten temat, tak więc niech moderatorzy poprawią jesli to złe miejsce. A teraz w czym tkwi problem. Ostatnio zacząłem sprawdzać na różnych komputerach u znajomych jak wyglądają u nich zdjęcia na moim blogu i jestem załamany efektami. W 60% przypadków u znajomych zdjęcia różnią sie znacznie od tego co widze u mnie. Tylko na nowszych monitorach jest ok. Wygląda to tak: u jednych zdjęcia są wyblakłe, sprane z kolorów i pozbawione szczegółów i jakby ostrości, u innych są strasznie przeostrzone i przekontrastowane do tego stopnia, że ludzka skóra u mnie ma naturalne kolory, a u nich jest ciemno pomarańczowa, pojawiają sie dziwne zafarby itp. i nie dotyczy to tylko skóry ale całych zdjęć, a podałem tylko przykład jak to wygląda. Wiem, że mogą występować różnice w kalibracji monitorów, ale aż tak? A może przyczyna są słabej jakości panele LCD? bo w nowszych i lepszych wszystko było ok. W ACR mam ustawione sRGB IE 1998 i 300dpi. Obrabiam zdjęcia w 16bitach, a dopiero potem konwertuje do 8bitów i jpgów. Mój monitor jest raczej poprawnie skalibrowany, bo oglądając zdjęcia na portalach fotograficznych wszystko jest ok, nie ma problemów z kolorami itp. Mój monitor ma już dwa lata (LG Flatron M1921A), ale gdy go kupowałem kosztował chyba 1400zł, wiec sądze, iż to nie on jest problemem. Czy jest jakaś rada na tak duże różnice? Czy po prostu pozostaje czekanie, aż w obiegu będą tylko te lepsze panele LCD? Dodam, iż w kilku nowszych laptopach też występował problem. Za pomoc z góry dzięki.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

W skrócie problemem są podłe LCD (Twój niestety też) i brak ich kalibracji (Twojego niestety też). U siebie możesz coś na to poradzić (kupić porządny monitor i go skalibrować), na to co mają znajomi - nie. Pozostają porządnie zrobione odbitki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Czyli problem jest duży. A dlaczego sądzisz, że mój monitor też jest zły?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Bo monitor nadajacy sie do fotografii kosztuje od 2k w wzwyż zakładajac naprawde niską połkę cenowa..

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Czyli problem jest duży. A dlaczego sądzisz, że mój monitor też jest zły?
    Patrz odpowiedź wyżej - zresztą mamy bardzo pouczający wątek o monitorach http://canon-board.info/showthread.php?t=27840 - tam znajdziesz odpowiedzi na wiele ze swoich pytań...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

lupek
    Guest

Domyślnie

a tak wracając do zakupu monitora
    czy ma ktoś jakieś doświadczenie z czymś takim?
    http://www.allegro.pl/item710604154_..._gw24m_ce.html

musze zmienic swojego crt 17" z dwoch powodow
    1. bije juz troszke po oczach
    2. przydaloby sie cos wiekszego

budżet to max 2k

Pozdrawiam

Strona 152 z 378 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów