Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Canon 40D - Dobry wybór dla początkującego?

Domyślnie

Również gratuluje kolo2

Ja też długo myślałem nad zakupem i wybierałem między 450D z kitowym obiektywem a 40D i z moimi 2 obiektywami na M42. 450D mi bardziej leżał ze względu na moje małe ręce ale zdecydowałem się na 40D, kupiłem we wtorek i powoli się z nim oswajam

Domyślnie

Sam mam Canona 40D z tamim 28-75. Jeżeli jesteś poczatkującym to nie pchaj się w drogie sprzęty typu 17-55 IS, tylko kup 18-55 IS. Obiektyw w testach wypada dobrze.Rób zdjęcia ww kitem z IS, jak Ci się spodobają portrety to walniesz resztę kasy w dobrą stałkę, jak krajobrazy to kupisz bez problemu 12-22, jak tele to 70-200 L. Sprawa jest prosta, jesteś początkującym-tak jak ja to nie pchaj się od razu w super sprzęt bo rożnie może być. Może Ci się fotografia odwidzieć itp itd. Ja swój sprzęt kupiłem okazyjnie.
    Jak chcesz to kup 40D- świetne wykonanie, szybki AF,niskie szumy ale wyświetlacz moim zdaniem jest całkowicie do kitu. Zdjęcia na nim są nieostre(na wyświetlaczu). Aparat warzy również troszkę. Mój zestaw ma ok 1,4kg.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michciusek Zobacz posta
    Sam mam Canona 40D z tamim 28-75. Jeżeli jesteś poczatkującym to nie pchaj się w drogie sprzęty typu 17-55 IS, tylko kup 18-55 IS. Obiektyw w testach wypada dobrze.Rób zdjęcia ww kitem z IS, jak Ci się spodobają portrety to walniesz resztę kasy w dobrą stałkę, jak krajobrazy to kupisz bez problemu 12-22, jak tele to 70-200 L. Sprawa jest prosta, jesteś początkującym-tak jak ja to nie pchaj się od razu w super sprzęt bo rożnie może być. Może Ci się fotografia odwidzieć itp itd. Ja swój sprzęt kupiłem okazyjnie.
    Jak chcesz to kup 40D- świetne wykonanie, szybki AF,niskie szumy ale wyświetlacz moim zdaniem jest całkowicie do kitu. Zdjęcia na nim są nieostre(na wyświetlaczu). Aparat warzy również troszkę. Mój zestaw ma ok 1,4kg.
    Zauważ tylko że kolega juz kupił 40D :-) i dobrze zrobił.
    Szkołkiełko d ego i będzie gies

Co do stałki, to jednak jakiś zoom zawsze powinien być z racji tego że nie wszędzie jest czas i możliwości na zmiane szkiel itd.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No do zestawu mam Sigmę 18-200 DC OS Ja używam aparatu do uwieczniania miejsc do których docieram.I tak w sobotę byłem nad Morskim Okiem.Zastanawia mnie tylko czemu na ustawieniach Live Vie nie działa ostrzenie ? czy mam może coś nie ustawione?Do Canona 350D miałem już Tamrona jak dobrze pamiętam 55-200.Chciałem mieć jedno szkło bardziej uniwersalne więc kupiłem Sigmę bo przekładanie było ;/ przerobiłem w muzeum w Niemczech .

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolo2 Zobacz posta
    Zastanawia mnie tylko czemu na ustawieniach Live Vie nie działa ostrzenie ? czy mam może coś nie ustawione?
    C. FnIII - 6 - ma być włączony.

Poza tym AF w LV uruchamiasz AF-ON
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

włącz live view. naciśnij klawisz AF-ON (obra na chwile zgaśnie, doostrzy i pojawi sie spowrotem)...i cyk
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

esteper zrobiłem jak napisałeś i silnik w obiektywie nie działa nie wiem czemu.Nie ma tego zzz zzzzz ostrzenia.

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolo2 Zobacz posta
    esteper zrobiłem jak napisałeś i silnik w obiektywie nie działa nie wiem czemu.Nie ma tego zzz zzzzz ostrzenia.
    Trochę to dziwne, aż wziąłem w dłoń swoje 40D, sprawdziłem C. FnIII 6, przy opcji wyłączonej, tak wtedy nie działa AF po wciśnięciu przycisku AF-ON. Ale gdy w tym customie jest włączony AF dla LV, czyli jest ustawione 1, przycisk AF-ON aktywuje AF, z ekranu znika obraz i obiektyw normalnie ostrzy.

Nie wiem, najbanalniejsza opcja, masz obiektyw ustawiony na AF czy MF ?
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    NIe jest to autosugestia... ale w skrócie odpowiem 40D.

500D tylko w przypadku gdy masz małe dłonie i nie lubisz ciężaru i jesteś w stanie poświęcić jakość, Różnica między 40D a 500D jest w zasadzie ie wielka. Przewagą 500D jest lepszy zakres ISO ale osiągany on jest z gorsza dynamiką i zakresem tonalnym. Poziom szumów, niestety 500D ma wyższy niż 40D i to jest niestety fakt.

40D z wad ma:
    - koszmary ekran
    - brak mikrokalibracji
    - mniejsza rozdzielczość
    - ISO max 3200

500D z wad ma
    - małe body
    - słabszy zakres tonalny
    - słabsza dynamika
    - wyższe szumy (choć ISO do 12800 - może w sytuacji awaryjnej sie przydać)
    co do dynamiki to odsyłam do strony dxomark:
    http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor

dynamika 500D: 11.5
    dynamika 50D: 11.4
    dynamika 40D: 11.3
    dla ułatwienia dodam że liczba większa oznacza lepszą dynamikę czyli jest dokładnie odwrotnie 500D ma lepszą dynamikę

ogólnie z wad 500D mały korpus to raczej zaleta mam duże dłonie ale nie lubię dźwigać 40D szczególnie z uchwytem do zdjęć pionowych jest dla mnie mało wygodne (wiem że to niepopularna opinia ale tak to widzę).

co do dynamiki to już napisałem
    w pozostałych parametrach typu zakres tonalny czy szumy różnice są równie marginalne
    co do poziomu szumu to pewnie tak jest ale "zwykły użytkownik" raczej tego nigdy nie zobaczy - musiałby się bardzo starać

z zalet 500D dodalbym przyzwoity AWB, który odrobinę rekompensuje wadę w postaci braku możliwości ustawienia temp. barwnej w Kelwinach (znowu "zwykły użytkownik" raczej tego nie potrzebuje)

a z wad 500D dodałbym cenę i to jest chyba najpoważniejsza wada tego korpusu.

aha byłbym zapomniał 40D ma lepszy wizjer ale i tak oba nie pokazują 100% kadru, no i 500D nagrywa filmy
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem co jest nie tak chyba do instrukcji trzeba sięgnąć dokładnie poczytać.Esteper zrobiłem jak napisałeś no chyba że jeszcze coś trzeba ustawić.
    Tu są efekty
    z LV
    bez LV
    Obiektyw oczywiście na AF.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów