Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 64 z 64

Wątek: Canon 40D - Dobry wybór dla początkującego?

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

kolo2 - te zdjęcia są poruszone, a nie nieostre. Zresztą skoro masz czasy rzędu 1/6 i 1/3 sekundy to się nie dziwię.
    Ustaw krótsze czasy (zwiększ ISO jak jest za ciemno) i będzie chodziło dobrze...

A z instrukcją sam sobie dobrze zasugerowałeś, tam jest naprawdę sporo informacji...
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja się nie czepiam tego że krawędzie są nieostre ale całość nie działa na LV tak jak na normalnych cyklach.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    dynamika 500D: 11.5
    dynamika 50D: 11.4
    dynamika 40D: 11.3
    dla ułatwienia dodam że liczba większa oznacza lepszą dynamikę czyli jest dokładnie odwrotnie 500D ma lepszą dynamikę

w pozostałych parametrach typu zakres tonalny czy szumy różnice są równie marginalne
    Ty cyferki, a ja zdjęcia. Proponuje wyjść w słoneczny dzien trzasnąć fote, abys w części kadru miał troche cinia pod drzewami, a wówczas zobaczysz co warte są te cyferki Ja 500D miałem w ręku i cykałem i powiem że różnica jest spora. MIałem 500D i oddałem właścicielowi ze słowem najlepsze body z serii xxxD.

Co do pozostałych parametrów to włanie te marginalne różnice, czynią w całości dużą różnicę.

500D jest dobrym body, jednakże jeszcze troszke brakuje do 40D w mojej opini.

pozdrawim
    miłego cykania.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Moim zdaniem 40d to będzie aż za dobry wybór dla początkującego.
    Dziwię się tym radom polecającym "w ciemno" 40d jako niemal panaceum na super foty.
    Bo dlaczego od razu nie kupić "na dobry początek" 50d i ze dwie "eLki" do kompletu?
    Odnoszę wrażenie, że zbyt mocno podkreśla się wagę (w przypadku 40d/50d - dosłownie) sprzętu w tej zabawie zwanej fotografią.
    zgadzam sie w calej rociaglosci!!!
    1. Po co wydawac 2000-3000 , skoro mozna kupic dobra "uzywke" typu 350D, 400D za pare groszy.

2. Puszka to puszka. lepiej przyzwyczaic się, nauczyc systemu i wykorzystywac wszystkie mozliwosci puchy, niz kupowac cos z wyzszej polki i wykorzystywac w 10%. za male pieniadze mozna szybko okreslic na wlasnym tylku, o co tak naprawde nam chodzi w foto i okreslic swoje realne potrzeby!

3. Jesli kogos stac- lepiej zainwestowac w lepsze szkla, niz ladowac kase w puszke, ktorej mozliwosci i tak sie nie wykorzysta. szczegolnie przy przesiadce z kompakta

4. przesiadka z kompaktu na dslr to jak z malucha na auto a wprost na 40D to jak na 140 konny silnik! katastrofa murowana

ale jak kogos stac....prosiem bardzo))
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    co do dynamiki to odsyłam do strony dxomark:
    http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor

dynamika 500D: 11.5
    dynamika 50D: 11.4
    dynamika 40D: 11.3
    dla ułatwienia dodam że liczba większa oznacza lepszą dynamikę czyli jest dokładnie odwrotnie 500D ma lepszą dynamikę

ogólnie z wad 500D mały korpus to raczej zaleta mam duże dłonie ale nie lubię dźwigać 40D szczególnie z uchwytem do zdjęć pionowych jest dla mnie mało wygodne (wiem że to niepopularna opinia ale tak to widzę).

co do dynamiki to już napisałem
    w pozostałych parametrach typu zakres tonalny czy szumy różnice są równie marginalne
    co do poziomu szumu to pewnie tak jest ale "zwykły użytkownik" raczej tego nigdy nie zobaczy - musiałby się bardzo starać

z zalet 500D dodalbym przyzwoity AWB, który odrobinę rekompensuje wadę w postaci braku możliwości ustawienia temp. barwnej w Kelwinach (znowu "zwykły użytkownik" raczej tego nie potrzebuje)

a z wad 500D dodałbym cenę i to jest chyba najpoważniejsza wada tego korpusu.

aha byłbym zapomniał 40D ma lepszy wizjer ale i tak oba nie pokazują 100% kadru, no i 500D nagrywa filmy

Panowie Madrale,
    litosci....dalibyscie spokoj. szczegolnie w tej czesci forum.
    kogo obchodza dynamiki i inne duperele, skoro mowa jest o przesiadce z kompakta?poszalejcie w dziale dslr:P
    a jak juz cos chcecie doradzic, to przypomnijcie sobie jak sami zaczynaliscie...bo z aparatem to raczej Mamusie Was nie poczeły
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez Alv ; 18-08-2009 o 23:12 Powód: Automerged Doublepost
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów