Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Wątek: zamiana 400D na... (50D ? 5DII? )

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Ja zmieniłem 450d na 50d i dla mnie różnica w samym obrazku jest duża. Zakres tonalny, kolory, oraz szumy nie do porównania.

Nie wiem jak można porównywać szumy na podstawie 100% cropa 15mp i 10mp nie biorąc pod uwagę tego że ziarno szumu jest mniejsze. w takim razie równie dobrze można porównywać sRAW 50d i zwykłego rawa z 400d.

jeśli chodzi o AWB to może spróbuj sobie zupgrade'ować firmware, w którym wprowadzono kilka znaczących poprawek.

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Nie wiem jak można porównywać szumy na podstawie 100% cropa 15mp i 10mp nie biorąc pod uwagę tego że ziarno szumu jest mniejsze. w takim razie równie dobrze można porównywać sRAW 50d i zwykłego rawa z 400d.
    A no można... a nawet wypadało by to robić w takiej skali 100% ( 1:1 )
    I nie jest to jakieś niebywałe porównanie

Jeżeli założymy ze chodzi tylko o sam efekt na monitorze i ze wykorzystujemy ten sam monitor ( ta sama wielkość plamki ).
    To jedyną różnicą fizyczną będzie wielkość pixela użytego na matrycy. Odpada wtedy różnica 15, 10 czy 50 mpix. Zostaje sam rozmiar pixela bo na monitorze i tak będzie to ten sam pixel

W przypadku sRAW z 50-tki i RAW z 400-setki działa ta sama zależnośc, z tym że sRAW to nie RAW.

Nie mniej jednak takie porównania są czysto techniczne a różnica jest tak mała ... ze nie wiem czy jest sens imo.
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CeErIOiKs Zobacz posta
    A no można... a nawet wypadało by to robić w takiej skali 100% ( 1:1 )
    I nie jest to jakieś niebywałe porównanie

Jeżeli założymy ze chodzi tylko o sam efekt na monitorze i ze wykorzystujemy ten sam monitor ( ta sama wielkość plamki ).
    To jedyną różnicą fizyczną będzie wielkość pixela użytego na matrycy. Odpada wtedy różnica 15, 10 czy 50 mpix. Zostaje sam rozmiar pixela bo na monitorze i tak będzie to ten sam pixel
    chcesz powiedzieć, że oglądasz zdjęcia na monitorze w skali 1:1? twój monitor musi mieć rozdzielczość chyba z 5000 x 3500 żeby zmieścić obraz z 50D. Chodzi o to że po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości różnica w obrazie będzie na korzyść 50d. na 450d przy iso 800 już wszystko tragicznie wyglądało, kolory spieprzone jakieś. Nie wiem jak wy, ale zauważyłem znaczącą różnicę w obrazie, chyba że ktoś tu się spodziewał że jak kupi 50D to aparat sam będzie już robił super zdjęcia za niego.

sRAW to nie RAW.
    więc co? JPG?

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

chcesz powiedzieć, że oglądasz zdjęcia na monitorze w skali 1:1? twój monitor musi mieć rozdzielczość chyba z 5000 x 3500 żeby zmieścić obraz z 50D.
    Tak oglądam...
    Słyszałeś o czymś takim jak wycinek kadru ?

Szczególnie jak cropujesz sporo to już tym bardziej masz do czynienia z taka skalą o wiele częściej.

Po przeskalowaniu to już nie będzie kompletnie miarodajne, jeśli w ogóle jest...

więc co? JPG? :grin:
    Jak dla Ciebie to i TIFF
    sRAW rządzi się już trochę innymi prawami niż RAW... nie chodzi mi o format bo tak to zrozumiałeś albo ja sie wyraziłem nie zbyt jasno, ale o sposób działania matrycy.
    Ostatnio edytowane przez CeErIOiKs ; 16-08-2009 o 13:57
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Może taki temat już istnieje... Szukałem, ale nie znalazłem, więc założyłem nowy temat. Jeśli już było o tym, to przepraszam za zaśmiecanie
    Poćwicz: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

Połączyłem z wątkami na temat.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Zakupiłem niedawno Canona 50D. Wcześniej używałem 400D i byłem z niego całkiem zadowolony. 50D jest aparatem również bardzo dobrym, ale po opiniach i testach sądziłem, że różnica miedzy tymi dwoma aparatami będzie naprawdę spora, a tu mały klops.
    Z tego opisujesz to IMHO masz uszkodzoną puszkę i ja bym zalecał wizytę w serwisie. Szczególnie w kontekście tego co piszesz o AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Wiesz co może pójdź do sklepu przymierz szkiełka Canona np. 50mm f/1.4 i popstrykaj oceń, moze Twój Tamron dostał luzów?
    Ale tamron w tej chwili bardzo dobrze działa na 400D. Co śmieszniejsze niezależnie od odległości czy ogniskowej, a na 50D tak świruje. Serio, dobija mnie to. W przypadku 50D nie do wyregulowania sprawa

Co do reszty to nie odczułem dolegliwości o których piszesz, ale tez nie mam takich szkieł by móc cos doradzić...
    Mnie niestety nie stać na lepsze szkła, ale mimo wszytsko te powinny dobrze działać.. Może po prostu wadliwy aparat...

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    - do automatycznego balansu bieli też mam zastrzeżenia - zupełnie nie wiem od czego to zależy - raz jest dobry, raz zdjęcia za niebieskie, raz za czerwone. Generalnie nie przejmuje mnie to bo i tak robię w RAW a potem ustawiam wg. upodobania w LR (fakt, gdybym używał do tego DPP to bym się zamęczył - niestety nie trawię logiki tego programu)
    W tym programie nie ma logiki, ale mimo wszystko najbardziej mi pasuje ze wszystkich których używałem. WB to nie taki straszny problem, ale... Sprawa bardzo prosta do wyregulowania, ale trochę irytująca biorąc pod uwagę ze X lat starszy i "słabszy" model lepiej sobie z tym radzi Mimo wszystko dzięki. Może kiedyś to naprawią.

- temat AF Servo w 40D/50D był szeroko dyskutowany - niestety nie jest to AF z 1Ds mk3 i jak dla mnie fotografowanie ptaków w locie za pomocą tych puszek to nie bułka z masłem (za wyjątkiem prostych sytuacji typu ptak na błękitnym niebie). Natomiast nie słyszałem też żeby ktoś twierdził, że AF z xxxD jest lepszy od tego w xxD...
    Niestety mam wrażenie że w niektórych sytuacjach i ustawieniach ten z 400D działał lepiej, ale może to tylko moje urojenia Co prawda 50D przy AF ustawionym na punkt centralny jest niemalże bezbłędny, co przy 400D zależało od szczęścia... Albo trafił, albo nie. Pół na pół. No cóż... Dzięki

A na koniec to sprawdź dobrze tego Tamrona 17-50 bo być może on jest przyczyna problemów z BF/FF i ogólnie z AF.
    Tak pewnie będę musiał zrobić. Ale czemu z 50D działa do kitu, skoro przy 400D nie miał większych problemów? Dziwnie mi się to wydaje.

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Ad 3.
    Wyświetlacz mało mnie obchodzi, traktuję go czysto kontrolnie do badania przepałów i histogramu. Jego jakość w sensie "artystycznym" jest mi obojętna.
    I o to właśnie chodzi, ale w sumie wolałbym, żeby zdjęcia wyglądały w miarę realnie.. Skoro analogiem dałem radę robić zdjęcia i do samego końca procesu nie widziałem czy wyszło, czy też nie, to i to przeżyję W sumie wyświetlacz to dla mnie żaden problem. Bardziej martwię się tymi sprawami związanymi z AF...

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Morał z bajki prosty - lepiej wsadzić kasę w szkiełko.
    Amen.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z tego opisujesz to IMHO masz uszkodzoną puszkę i ja bym zalecał wizytę w serwisie. Szczególnie w kontekście tego co piszesz o AF.
    Mam niestety podobne wrażenie... To pozostaje mi komis (o ile pamiętam w W-wie na Żytniej?) i rok czekania, aż przyślą sprzęt spowrotem?
    Ostatnio edytowane przez yooli ; 18-08-2009 o 10:04

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów