Strona 44 z 152 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Dzięki wielkie za ten tekst.
    Trochę mi uświadomiłeś.
    Mnie to nie przekonało
    - po pierwsze nie napisał skąd jest a to robi wielką różnicę..
    - po drugie znam osobiście osobę (jest też tu na forum ale nicka nie podam) która zrezygnowała z pracy i od tego roku robi śluby i się utrzymuje z tego i na kryzys nie narzeka
    - po trzecie może trzeba poszukać klientów wśród takich który wiedzą czego szukają i są w stanie za to zapłacić więcej

Do tej pory, po rozmowie z ludźmi, zrozumiałem, że działa na zasadzie:
    -wezmę kasę
    -utrzymam firmę przez rok
    -po roku firma splajtuje, ale sprzęt zostaje.

Nie wiem, czy tak jest, ale zbyt pięknie to brzmi.
    Bo dokładnie tak jest - a po roku wcale nie musisz "splajtować" - po prostu rozliczasz dotację i zamykasz firmę (likwidujesz działalność) - nie musisz na niej nic zarobić

Z tego co się dowiadywałem, ZUS można mieć obniżony przez 6-12 miesięcy (wychodzi wtedy chyba 280 zł).
    Przez rok dało by się przeżyć.
    Składki zdrowotne też można refundować (oczywiście, najpierw trzeba je zapłacić).
    To źle się dowiadywałeś.. obniżony ZUS płaci się przez 2 lata - aktualnie to około 330 zł i nie mogłeś prowadzić wcześniej działalności gosp.

Najbardziej boli to, co napisałeś pod koniec.
    Nie możność podjęcia innej pracy to największa wada.
    Fotograf nie ma zleceń non-stop.
    Bez problemu mógłby pracować w ciągu tygodnia, a w razie zlecenia wziąć jeden czy dwa dni wolnego.
    To co pogrubiłem to nie do końca prawda..
    Zlecenia to już trzeba sobie samemu zorganizować.. co do podjęcia dodatkowego zajęcia to jest to jak najbardziej to załatwienia - w działalność wpisujesz sobie także dodatkowe rodzaje oprócz foto (klasyfikacja PKD) i jak najbardziej możesz robić inne rzeczy - z tym że nie na umowę o pracę tylko występujesz jako firma i wystawiasz faktury/rachunki ...
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Ja nie będe się powtarzał, koledzy wszystko pięknie skomentowali.
    Od siebie dodam, że nie należy krytykować spostrzezeń doświadczonego fotografa tylko niech każdy wyciągnie wnioski i będzie świadomy w co tak naprawdę się pakuje.
    .

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielony7674 Zobacz posta
    Jestem przyszłym studentem historii na UW. Do tej pory zastanawiałem na rozpoczęciem działalności i skorzystaniem z pomocy w postaci dofinansowania. Postanowiłem jednak zrezygnować. Niezwykle wyważony post westerna77 otworzył mi oczy i pokazał ciemne strony prowadzenia tego interesu - nieustpliwą konkurencję i mało przyajzne państwo.
    Do celuje w ten najniższy pułap - "górna półka" raczej o zlecenia się nie martwi.

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Wspolczuje Ci wiesz... najwyraznie nie nadajesz skoro musisz slub robic za 900 zl , mowie powaznie , ile czasu pracujesz ? chyba rok dopiero mija skoro stwierdzasz ze nie mozesz podjac pracy ( po roku czasu mozna juz podjac prace na etacie ... ), wiec z tym doswiadczeniem cos nie bardzo.... ja wystartowalem w sam srodek sezonu , na ten rok 6-7 slubow jest , powoli sie to rozkreca , pomimo wszechoogarniajacego i wyssanego z palca pseudokryzysu ktory podsycaja ci , ktorzy na nim zarabiaja.

Mam wrazenie ze jestes takim "Zenkiem" ktory nabral ochoty na zarabianiu foceniem poszedl , dostal dotacje chociaz zielonego pojecia o tym nie ma i teraz placz , lamenty... jesli nie sory , ale dowiedywalem sie u zrodla jacy "fotografowie" biora sie za ten biznes...

Skoro konkurujesz z firmami ktore "robia" slub za 650 zl to najwyrazniej nie kladziesz nacisku na jakosc i oryginalnosc , bo ta , przy swiadomym kliencie a tacy sie trafiaja , ze szczypta marketingu przyciaga kolejnych...
    Dokładnie tak samo uważam..

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Najpierw skończ studia, to otworzy Ci oczy bardziej niż ten post....

Jako student dzienny nie możesz zarejestrować się jako osoba bezrobotna i rozpocząć działalności. Poza tym jako tak młoda osoba nie możesz pewnie wiedzieć wiele na temat prowadzenia działalności, myślę że najpierw trzeba popracować trochę "u kogoś" żeby wiedzieć jak to w ogóle działa...
    Aktualnie są takie czasy że moim zdaniem studiowanie na dziennych z małymi wyjątkami (medycyna, prawo itp,.) to marnowanie czasu - 5 lat w plecy

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Ja chcialbym zauwazyc ze zakladanie firmy majac na celu fotografie slubna jako jedyne albo glowne zrodlo finansowania to jest nieporozumienie i nie dziwie sie ze uzytkownik western jest bliski bankructwa...
    zależy gdzie i z jakimi umiejętnościami.. selekcja naturalna - jak ktoś już powyżej napisał..

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

zakladanie firmy majac na celu fotografie slubna jako jedyne albo glowne zrodlo finansowania to jest nieporozumienie
    powaznie? Znaczy sie, ze jak nie bedziesz mial zlecen to bedziesz chcial robic zdjecia dowodowe czy chodzi Ci o inne PKD?
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To źle się dowiadywałeś.. obniżony ZUS płaci się przez 2 lata - aktualnie to około 330 zł i nie mogłeś prowadzić wcześniej działalności gosp.
    328,32 bez chorobowego ;-)
    co do podjęcia dodatkowego zajęcia to jest to jak najbardziej to załatwienia - w działalność wpisujesz sobie także dodatkowe rodzaje oprócz foto (klasyfikacja PKD) i jak najbardziej możesz robić inne rzeczy
    niektorzy tutaj sie czepiaja. Chodzi o to, ze w biznes planie nie wspomniales o tej czesci dzialalnosci jednak mozesz to robic bez problemu po roku lub (chyba) wczesniej po uzgodnieniu pisemnym z PUPem ale to znowu pewnie zalezy od konkretnego oddzialu.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Ja nie będe się powtarzał, koledzy wszystko pięknie skomentowali.
    Od siebie dodam, że nie należy krytykować spostrzezeń doświadczonego fotografa tylko niech każdy wyciągnie wnioski i będzie świadomy w co tak naprawdę się pakuje.
    tylko tak naprawdę nie wiemy jak doświadczony jest ten fotograf - na jakim rynku działa, jak długo itp. na razie wiemy że on uważa że jest doświadczony - gdyby takie coś napisał oskarkowy, habakuk czy kalina to bym uwierzył ale takie jęczenie samymi ogólnikami zamiast konkretów mnie zupełnie nie przekonuje

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    328,32 bez chorobowego ;-)
    no to w moich kryteriach jest to "około 330"

niektorzy tutaj sie czepiaja. Chodzi o to, ze w biznes planie nie wspomniales o tej czesci dzialalnosci jednak mozesz to robic bez problemu po roku lub (chyba) wczesniej po uzgodnieniu pisemnym z PUPem ale to znowu pewnie zalezy od konkretnego oddzialu.
    nie musisz o tym pisać w biznesplanie jeśli nie bierzesz na ten cel kasy - a jak wpiszesz do ewidencji PKD tych dodatkowych czynności to możesz to robić od razu - i to urzędu pracy nie interesuje.. nie sprawdzają za co wystawiasz rachunki itp. dla nich jest ważne to co w umowie było a tam nie ma nic o tym że nie możesz robić nic innego tylko że nie możesz podjąć zatrudnienia jako etatowy pracownik. Dokładnie o to się dowiedzieliśmy - jak masz wpisane inne rzeczy w PKD to możesz działać też w innych dziedzinach - tyle że głównym PKD musi być to na co bierzesz dotację.. a UP nie sprawdza jakie rachunki wystawiasz..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 12-08-2009 o 20:53 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Dokładnie o to się dowiedzieliśmy - jak masz wpisane inne rzeczy w PKD to możesz działać też w innych dziedzinach - tyle że głównym PKD musi być to na co bierzesz dotację..
    no to musze sie zorientowac jak to dokladnie u mnie wyglada bo ja z PUPu nie bralem.
    Dzieki za info

Początki nałogu

Domyślnie

powaznie? Znaczy sie, ze jak nie bedziesz mial zlecen to bedziesz chcial robic zdjecia dowodowe czy chodzi Ci o inne PKD?
    Inne PKD. Wiadomo ze gorna polka fotografow zawsze sobie poradzi tylko trzeba sobie zadac pytanie ilu takich jest i wziac pod uwage rosnacy odsetek osob z aparatami fotograficznymi co jakby nie spojrzec stanowi konkurencje dla fotografa slubnego. Zapewniam ze nie kazdy klient jest w stanie rozroznic zdjec miernych od tych dobrych ("podobaja mi sie te zdjecia bo moj misiu robil na nich takie smieszne miny" itp). Sluby maja sezon maj-sierpien, troche wrzesnia i co dalej? Jak sie utrzymywac? 7 miesiecy bida i utrzymywanie sie z sezonu? Z wyjatkiem tych co sa naprawde dobrzy i znani to sorry ale ja tego nie widze...

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Inne PKD. Wiadomo ze gorna polka fotografow zawsze sobie poradzi tylko trzeba sobie zadac pytanie ilu takich jest i wziac pod uwage rosnacy odsetek osob z aparatami fotograficznymi co jakby nie spojrzec stanowi konkurencje dla fotografa slubnego. Zapewniam ze nie kazdy klient jest w stanie rozroznic zdjec miernych od tych dobrych ("podobaja mi sie te zdjecia bo moj misiu robil na nich takie smieszne miny" itp). Sluby maja sezon maj-sierpien, troche wrzesnia i co dalej? Jak sie utrzymywac? 7 miesiecy bida i utrzymywanie sie z sezonu? Z wyjatkiem tych co sa naprawde dobrzy i znani to sorry ale ja tego nie widze...
    ślubny sezon trwa od Wielkanocy do października (i święta w grudniu) ale się to nawet lekko rozszerza więc lekko licząc to 7 miesięcy.. a co do klientów to jest różnie - ostatnio oddawałem zdjęcia z chrztu i kobieta powiedziała że ona bardzo nie lubi być fotografowana bo zawsze "brzydko wychodzi" a jak zobaczyła zdjęcia to chce się umówić jeszcze na sesję z dzieciakami i dziadkami bo "nie wiedziała że tak ładnie może wyglądać na zdjęciu" - i tacy klienci przysporzą 10ciu kolejnych - zwłaszcza że jak piszesz jest rosnący odsetek ludzi z aparatami co na szczęście dla nas nie przekłada się na jakość zdjęć więc odsetek tych "dobrych zdjęć" znacznie zmalał a rośnie świadomość społeczeństwa. Dzięki zalewowi tanich "małpek" rośnie też wiedza społeczeństwa na temat tego ile kosztuje sprzęt profesjonalny..
    A jak się utrzymywać przez cały rok? - brać tyle żeby starczyło na "martwy sezon" i nie szastać kasą

Początki nałogu

Domyślnie

OK nie jestem fotografem slubnym ale dzieki za info :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wbrew pozorom , ci ktory kupuja sobie wypasione lusterka i myslal ze od tego dnia stali sie fotografami , zaczna zarabiac itd , dzieki swojej nieudolnej pracy otwieraja oczy klientom , a ci wpadaja w raczki tych konkretnych i dobrych ;]

Takze ma to swoje i plusy i minusy.
    no comment...

Strona 44 z 152 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów