Strona 8 z 32 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Domyślnie

Też miałem 40D i Sigmę 17-70 i było wszystko OK. Po zakupie 50D było straszne mydło i nie dało się ustawić. Moim zdaniem to nie wina 50D tylko może on ma większe wymagania i bardziej widać BF/FF lub gorzej współpracuje z nie systemowymi szkłami. Nie pozostało mi nic jak wymienić Sigmę na dwa Canony 10-22 i 24-105, teraz nie mam absolutnie żadnych problemów.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    Też miałem 40D i Sigmę 17-70 i było wszystko OK. Po zakupie 50D było straszne mydło i nie dało się ustawić. Moim zdaniem to nie wina 50D tylko może on ma większe wymagania i bardziej widać BF/FF lub gorzej współpracuje z nie systemowymi szkłami. Nie pozostało mi nic jak wymienić Sigmę na dwa Canony 10-22 i 24-105, teraz nie mam absolutnie żadnych problemów.
    To normalka. Jak canon wypuszcza nową puszkę to zazwyczaj mają one problemy we współpracy z sigmami... Dopiero jak Sigma coś pogrzebie to szkła działają. Jak testowałem 70-200/2.8 sigmy to z 40D i 1DmkIII na każdym zdjęciu było mleko. Jak by dodać filtr cośtam glow (nie pamiętam teraz :-P ) Natomiast z 350D !ten sam egzemplarz! radził sobie bardzo dobrze i niczego takiego nie było!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał

Domyślnie

Ale coś faktycznie jest na rzeczy... Moim 50D od jakiegoś czsu zacząłem się bawić w fotografię portretową i cóż zauważam... że mam poooootężny FF. Więc zabrałem się za tablicę testową i ku mojemu zdumieniu wszystko gra! Przy macro - żyleta ! Jak robię krajobraz na dużej przysłonie jest dobrze. Przy portrecie , celując środkowym puktem w oczy nawet na wiekszej przysłonie (3,5-5,6) - mydło. Co ciekawe, FF wzrasta z odległością od obiektu. Dlatego na tablicy testowej było o.k. Dzieje się tak na różnych obiektywach: 50 f1.8 , 100 f2.8 macro USM , 70-300 f 4-5,6 IS USM i nawet na kitówce z 400D - 18-55 f 3,5-5,6. Aparat mam ok. 2 m-ce , wykonane ok. 4 tys. fotek. Na szczęście puszka i wszystkie szkła oprócz kitówki na gwarancji Micro regulacja AF wogóle nie działa ! Czy ustawię na +20 czy -20 brak różnicy. Firmware 1.06 wgrany i NIC! Jutro dzwonię na Żytnia. Zobaczę co powiedzą.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copyman Zobacz posta
    Micro regulacja AF wogóle nie działa ! Czy ustawię na +20 czy -20 brak różnicy. Firmware 1.06 wgrany i NIC! Jutro dzwonię na Żytnia. Zobaczę co powiedzą.
    Na pewno cos jest nie tak, obiektyw C.100mm/2.8 macro to taki obiektow w ktorym napewno jest do zauwazenia roznica przy ustawieniach -+20 mickroregulacji, robiac zdjecia na 2.8. Zauwazenia bez zadnych problemow.

Coś już napisał

Domyślnie

Dzwoniłem na Żytnią i pan z serwisu nie był zaskoczony moją przypadłością. Mówił że winne jest body i mam je dostarczyć. Umówiłem się na termin i zawiozę rano body i szkła (kitówki i 50-tki nie regulują bo to plastykowe i nie da rady podobno) , a po południu będzie do odbioru, chociaż sama regulacja body trwa ponoć 15 min. Ale wolę żeby wszystko dokładnie sprawdzili. Mam czas... w takich sprawach pośpiech to wróg :-D

Coś już napisał

Domyślnie

u mnie - canona, stałki i zoomy L --nic nie pływa z mikroregulacją,,poświęciłem dużo czasu na regulacje, która faktycznie i powtarzalnie przesuwa punkt ustawiania ostrości (dobrze działa)szukałem minimalnych ff/bf i ustawiałem, ale przy róznych odległościach to się zmieniało i i tak zawsze jakies przesunięcia były--cóż--szkoda było mojego czasu-- wszystko wyzerowałem i nagle zauwazyłem-na zdjeciach jest idealnie ostro nawet przy bardzo dużych formatach, a z żytnią to dałem sobie spokój 2 obiektywy sigma i tamron wysłane razem z body(40d) i zadnej poprawy- tu już lepiej mozna wyregulowć body mikroadjustem, --sprzedałem oba i kupiłem canony-(używane są z 50D)
    W/g mnie żytnia to jest najlepsza -ale ta z monopolowego
    Ostatnio edytowane przez margo7355 ; 08-07-2009 o 18:48

zbychuto
    Guest

Domyślnie

Kurcze, czytam ten watek z przerazeniem. Zamierzalem kupic body 450D + Tamrona ale teraz to juz samnie wiem. Nie chce wydawac nie malych w moim przypadku pieniedzy na cos co hmmm.... nie dziala... Tak spytam z ciekawosci czy Nikoniarze tez maja takie problemy. Moze maja inne?

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Canon powinien na płytce z oprogramowaniem aparatu dodać porządny program do kalibracji body i szkieł z opcją resetu do ustawień fabrycznych dla tych co sobie pokręcą za bardzo :-). Czemu tego nie chcą zrobić?
    Wiesz co by się działo wtedy na forum?? Sam soft to nie wszystko. Do tego potrzeba jeszcze trochę sprzętu, a jak czytam te posty o widzę że mało kto zwraca na to uwagę. Kalibracja to proces laboratoryjny a nie strzelanie do baterii AA ustawionych na stoliku obok wczorajszej kawy. Taki soft to w 3/4 przypadków strzał w psychikę i tak już mocno upośledzonych onanistów.

PS
    To oczywiście tylko moja prywatna opinia, nikogo nie chciałem urazić.

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    Taka sama kwestia. Z 450D ta Sigma jeszcze jako tako z 50D - mydło. Dopiero przy C 17-55 puszka pokazała co potrafi.
    P.S. Gratuluję zamiany! Gdyby tak jeszcze w tej samej cenie.....

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

jak mówiłem starsze egzemplarze sigmy mają problemy z puszkami które wyszły po nich. Czemu? bo Canon nie udostępnił Sigmie nic w sprawie schematów AFa i w każdej nowej puszcze prawdopodobnie specjalnie są jakieś zmiany żeby alternatywne szkła nie działały. Dopiero jak sigma pogrzebie w nowych puchach i je rozpracuje to poprawia szkła.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 8 z 32 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów