Strona 10 z 32 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Rozumiem pomyłki w ciemnych warunkach szczególnie ze szkłem F4 ale w świetle słonecznym automat wspomagany lampą nie powinien się mylić
    A czort go tam wie jak to naprawdę działa, może słońce też ma jakiś tam wpływ na czujniki AF wszak emituje bardzo szerokie spektrum...

Do tego mogą dojść jakieś luzy w obiektywie, kurz itp. no i mamy efekt.

Nie mówię że nie może to być wina uszkodzonego body, ale nie można też popadać w paranoje z tym AF i mówić że całą seria XXD jest walnięta...

Jak by to była walnięta seria to już dawno na świecie było by o tym głośno...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copyman Zobacz posta
    Moim zdaniem winna jest puszka i chciałbym żeby mi ją wymienili na inną... ale gdzie monitować? W karcie nie wpisywali mi już drugiej regulacji puszki - bo podobno nic z nią nie robili. Guzik prawda! Podejrzewam że sami nie mają pojęcia co się dzieje a nie chcą dać powodu do reklamacjii i wymiany sprzętu. Zostawiłem im nawet zdjęcia na karcie co kolega - zawodowy fotograf robił. Po pięciu zdjęciach wymiękł. Powiedział że "takim gównem to się zdjęć robić nie da" RATUJCIE !
    Tak. To puszka. Ja miałem podobnie z 400d i 85mm 1.8. Z bliska było super a trochę dalej to już pudłował, raz BF raz FF. Co lepsze, z inną 85tka 400d działał ok. Ale tamta nie była uszkodzona bo na innych body działała super Body z konkretnym obiektywem, nie wiem czemu, muszą się dopasować. Charaktery muszą się zgadzać, tak ja u nas ludzi Czasem i przeciwieństwa sie przyciągają Na jednym body ten obiektyw możne działać dobrze, na innym nie. Takie są moje spostrzeżenia.

Na 5dmkII z tym obiektywem nie mam problemów.

A do Żytniej to się zraziłem. Może i chcę dobrze, żeby nie było reklamacji. Ale widać im to nie wychodzi.
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Coś chyba jest nie tak z AF w 50D albo jakaś walnięta seria. Np z 24-105 często pudłuje w . Co wywołuje rep. ze śubu to 30% zdjęć nie ostrych ( zwykłe zdjęcia ludków pod ) teraz wiem co jet grane i walczę na P , M ....ale bez przesady ,pamiętam jak miałem gorsze body np. 350D,20D,30D i automat był OK. nawet z Tamronem 28-70 oczywiście na dworze ale był.
    Mam ten sam zestaw i kompletnie nie zauważam problemu, o ktorym wspomniales. Przy jakich ustawieniach pojawia się taki spadek ostrych zdjęć (potestuję u siebie)?

Zdecydowaną większość zdjęć robię na Av, czasami P - może więc stąd wynika różnica. Też ostatnio byłem na ślubie i zarówno z 24-105 jak i z 85/1.8 nie było kompletnie żadnych problemów - łapały świetnie i środkowy i boczne punkty AF. Soft mam od nowości 1.02.
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety z moimi 50D jest ten sam problem, aparat kupiłem w środę, a w poniedziałek już jechał do serwisu i był tam dwukrotnie, niestety bez rezultatu. Najzabawniejsze jest to, że ostrzy dokładnie tak jak opisał to kolega copyman, ale z kitowym 17- 85. Na domiar wszystkiego potrafi bardzo przepalać wświatłach. Za pierwszym razem powiedziano mi, że po regulacji AF napewno się to poprawi, bo oni nie widzą usterki Teraz zamierzam wysłać go trzeci raz z dołączonymi wykonanymi nim fotami, wraz ze zdjęciami z 30D i 40D które to posiadałem wcześniej, aby zobaczyli jak dobre mogą być fotki wykonane w podobnych warunkach oświetleniowych w porównaniu do tych jakie uzyskuję ze swojego nowego body. Aparat ma miesiąc i znowu do serwisu... najgorsze jest to, że nie bardzo chce mi się wierzyć, że coś na to poradzą. Załamka. Jak oglądam fotki z mojego poprzedniego 40D to krew mnie zalewa, że go zamieniłem na "lepszego" następcę.
    Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Ja mam 40D i 50D.
    Uzywam zamiennie z 50/1.4 i 17-55/2.8.
    Zadnych problemow z 17-55/2.8.
    50/1.4 podciagnalem o 2 stopnie (w 50D) bo byl BF na obu puszkach.
    Teraz na 50D jest idealnie i powtarzalnie.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

A ja mam propozycję

Panowie z problemami dajcie może jakieś RAW-y do ściągnięcia z tych felernych skrzynek, zobaczymy ocenimy... bo jak na razie to możemy sobie gdybać nie widząc zdjęć.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    A ja mam propozycję

Panowie z problemami dajcie może jakieś RAW-y do ściągnięcia z tych felernych skrzynek, zobaczymy ocenimy... bo jak na razie to możemy sobie gdybać nie widząc zdjęć.
    Mój wpis jest czysto inforamcyjny i miał na celu potwierdzić, że kolega nie jest odosobniony w swoich spostrzeżeniach. Co do wadliwego działania AF i niewłaściwego doboru parametrów ekspozycji nie mam wątpliwości. Fotografią zajmowałem się zawodowo przeszło dwadzieścia lat, obecnie robię zdjęcia wyłącznie dla przyjemności, chociaż nadal mam styczność z branżą. Pytanie tylko, co dalej gdy, panowie serwisanci z tym problemem sobie nie poradzą.
    Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Może i informacyjny Ale chętnie bym to zobaczył jak wygląda taka fotka...

Tak samo nie podważam czyjegoś autorytetu... też mam podobnie (ŚP dziadek był fotografem) i też od dziecka miałem do czynienia z ciemnia, a w podstawówce miałem już swoją (Krokus Mini itd.)... potem też robiłem kolor w domu... Dalej się tym zajmuje i tak samo jest to dalej hobby

Ale tutaj akurat nie chodzi o doświadczenie tylko wygląd takich fotek słowami niestety nie jesteśmy w stanie zobrazować drugiej osobie na ile to jest tragiczne...

" Co do wadliwego działania AF i niewłaściwego doboru parametrów ekspozycji nie mam wątpliwości. "

Ale tego nie rozumiem

Czy mówimy o AF czy o pracy na "zielonym" (automacie) jeśli wspominamy o doborze parametrów ekspozycji... A może np. przy AV złym doborze czasu do panującego światła...
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 13-07-2009 o 17:20

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    tplewa, nie widziales nigdy nie trafionego AF'em zdjecia?
    Widziałem ale chciał bym zobaczyć z tych tragicznych 50D czy to taki wielki problem Ot np. nawet serie kolejnych 10 zdjęć w jpeg z puszki razem z EXIF...

Może dlatego że ze mnie nie wierny Tomasz

Chcę sobie zerknąć na zdjęcie nie kadrowane, na środkowym punkcie tak abym wiedział na co był ustawiony, chcę sobie zerknąć na parametry ekspozycji oraz ocenić jak wyglądała pogoda (oświetlenie)...
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 13-07-2009 o 17:42

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Chwilowo jestem na urlopie, ale za parę dni będę w Wawie...

Tydzień temu bawiłem się na imprezie kumpla nowym 50D z kitem, ale byłem lekko wstawiony... i jeszcze nie podesłał mi z niego zdjęć...
    Ciekawi mnie to po tym co czytałem o 5D mk II, a mój jest ok więc chcę zobaczyć czy miałem szczęście czy Canon faktycznie tak upadł na psy...

Strona 10 z 32 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów