Strona 41 z 152 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Prawda jest taka, że parę lat temu mało kto wiedział co zrobić z tym fantem, czyli kasą z dotacji. Ale teraz sprawa jest bardziej klarowna - są konkretne ustawy i ich poprawki, które są tak a nie inaczej interpretowane przez urzędy skarbowe. Czasem tylko trzeba księgowego przycisnąć (jak ktoś ma) żeby zrobić te odpisy kosztów, a już na pewno vat, bo tu nawet komisja europejska maczała palce by z kasy zwolnionej z podatku odliczać vat.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    nam kazali kupować na osobę prywatną, w żadnym przypadku na firmę, nawet jak zakupy byś robił już po jej założeniu!! Było powiedziane również, że żadnego z tych wydatków nie można wrzucić w koszta ani odliczać!! Radzę się dobrze dowiedzieć u kierowniczki np. bo potem mogą wyniknąć z tego jakieś grubsze kłopoty...
    w umowie ani żadnych innych kwitach które się podpisywało nie ma ani słowa na temat wrzucania w koszty czy odliczania VATu więc co ma pani kierowniczka z UP do tego? poza tym gdzie to ma sprawdzić? US nie ma prawa tego podać, poza tym musiałby przeprowadzić kontrolę wcześniej żeby mieć tą wiedzę.. kupować trzeba na firmę już po jej założeniu.. W UP oczywiście powiedzieli że ani VATu ani w koszty nie można... ale dzisiaj po powtórnej wizycie już się motali - bo pytanie brzmiało nieco inaczej, a mianowicie "z czego wynika że nie można odliczyć VATu i wrzucić w koszty" - i już była śpiewka o tym że niektóre księgowe odliczają, niektóre nie, a i tak od urzędu zależy, i żeby najlepiej biuro prowadziło księgowość bo to oni odpowiadają wtedy i takie tam historie.. ale nie było stwierdzenia typu "jak odliczysz VAT albo zaliczysz do kosztów to oddajesz dotację" tylko enigmatyczne straszenie skarbowym - w sensie że wyrzucą z kosztów albo każą oddać VAT.. a to już nie takie straszne.. zastanawiam się czy do Izby Skarbowej nie wystąpić o interpretację bo gra idzie o jakieś 5tysięcy..

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Prawda jest taka, że parę lat temu mało kto wiedział co zrobić z tym fantem, czyli kasą z dotacji. Ale teraz sprawa jest bardziej klarowna - są konkretne ustawy i ich poprawki, które są tak a nie inaczej interpretowane przez urzędy skarbowe. Czasem tylko trzeba księgowego przycisnąć (jak ktoś ma) żeby zrobić te odpisy kosztów, a już na pewno vat, bo tu nawet komisja europejska maczała palce by z kasy zwolnionej z podatku odliczać vat.
    czyli ty normalnie VAT odliczyłeś i "koszty" też? bo z tego co wyczytałem to rzeczy nie będące środkami trwałymi (do 3500 netto) można od razu wrzucić w koszty a powyżej nie da się tylko obowiązują "normalne" przepisy o amortyzacji ŚT (czyli trzeba normalnie amortyzować przez jakiś czas)..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 09-07-2009 o 23:52 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

jak ktoś wczesniej powiedział można wrzucić ale tylko to co nie jest środkiem trwałym.
    a co do zakupów na osobe prywatna to tego raczej ci nie rozlicża bo dotacje dostajesz na firme i tak powinieneś wydac jako firma.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Przy podpisywaniu umowy wyraźnie nam powiedziano: faktura lub rachunek imienny - na osobę prywatną. Może znowu inny urząd inne zasady. W każdym razie specjalnie przy podpisywaniu umowy się dowiadywaliśmy żeby nie było problemów i tak nam powiedziano. Może właśnie u nas specjalnie jest tak, żebyś nie mógł potem tego odliczać. Nie wiem. Tak nam kazali i tak robimy.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przed rozpoczeciem dzialalnosci - zakup na osobe prywatna
    Po rozpoczeciu - na firme

Przynajmniej ja tak robilem. W przyszlym tyg czas sie rozliczyc ;]
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cóż, ja czekam na decyzję i jeszcze nie wiem czy dostanę dotację
    Ale VAT na 100% można odliczać.
    A na jednak nie będę więc koszty mi nie potrzebne. Rozmawiałem i czytałem jednak to i owo na temat odliczeń z dotacji i jestem pewny tego co napisałem we wcześniejszych postach.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Już chyba wiem. Tzn. moja księgowa wie. VAT oczywiście można, jak piszą Koledzy powyżej. Niestety, wartości zakupów w koszty wliczyć nie można. Chyba, że zakup środka finansowany był częściowo z dotacji a częściowo ze środków własnych - wtedy wszystko co ponad dotację można zaliczyć jako koszt.
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Kto zdążył złożyć wniosek i dostać kasę ten ma szczęście. Dzisiaj słyszałem, że Urzędy Pracy mają mieć poważnie obcięte budżety w związku z poważnymi problemami finansowymi państwa. A to wprost przełoży się na ilość przyznawanych dotacji. A raczej ich małość.
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Domyślnie

Oby tylko nie położyli łap na funduszach unijnych, bo jestem w trakcie oczekiwania.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h4ry Zobacz posta
    Oby tylko nie położyli łap na funduszach unijnych, bo jestem w trakcie oczekiwania.
    to dwa rozne dofinansowania jesli mowisz o tym w wysokosci max 40k zl.

Strona 41 z 152 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów