Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: uniwersalna stałka pod cropa

Bywalec

Domyślnie

30/1.4 lub canon 28/1.8
    Z sigma chodze, canona napewno zacny. Mimo, ze mam zoomy, to praktycznie nie sciagam jej z korpusu, na codzienne pstrykanie na miasto nawet zoomow nie zabieram. Co kto lubi, napewno sa tacy co bez zoomu sie nie obeda, ale wg mnie do codziennej taka ogniskowa jest naprawde wygodna i latwo sie z nia oswoic i miec w glowie kadr przed przylozeniem aparatu do oka.

50mm na 1.6 wg mnie jest za dlugie jako 'jedyne' szklo zdecydowanie. Mialem, probowalem, nie wyszlo. 28-30mm to jest to, zreszta wlasnie po to sigme 30mm stworzono - standard na 1.6.

Moz jeszcze dodam, ze standard-zoomy sa bardzo fajne i po to sa, ale taka przyslona jak 1.4 czy 1.8 pozwoli ci na wieksza kreatywnosc w operowaniu glebia.
    Ostatnio edytowane przez jz7 ; 08-07-2009 o 01:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ostatnio byl chyba podobny watek, 30mm na cropie da kat widzenia 50mm co raczej jest malo uniwersalne

ciezko o takie jasne szklo na cropie niestety, chyba tylko Sigma 20 1.8 by sie nadawala, ale opinie o niej sa bardzo rozne (czesniej negatywne)

ja bym celowal w zestaw Tamron 17-50 2.8 + Canon 85mm 1.8
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ostatnio byl chyba podobny watek, 30mm na cropie da kat widzenia 50mm co raczej jest malo uniwersalne
    muszę sobie to gdzieś zapisać, żeby nie robić tylko na 50mm
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    muszę sobie to gdzieś zapisać, żeby nie robić tylko na 50mm
    chyba mnie nie zrozumiales, sam mam 50mm i uzywam i lubie ta ogniskowa, chodzi o to ze autor pisze ze chce kupic JEDEN obiektyw, a jesli juz ma byc jeden to najlepiej 28-35mm po przeliczeniu, bo to są najbardziej uniwersalne i najczesniej uzywane ogniskowe,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Z tego powodu nie odpinam z aparatu Sigmy 24 1.8
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bierz 28mm 1.8 - świetny obiektyw, a Canon to Canon...

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekjan Zobacz posta
    lub canon 35/2
    Jak dla mnie to 35/2 na cropie byłby chyba za wąski jak na jedyny / uniwersalny obiektyw. Pomijając kwestie jakości optycznej, wolałbym 28/1.8 (lub Sigmę 30/1.4).

Początki nałogu

Domyślnie

Trochę namieszam w porównaniu do poprzednich wypowiedzi. Otóż moim zdaniem nie istnieją uniwersalne obiektywy. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że nadaje się do niczego. Oczywiście mógłbym napisać jakie obiektywy mi się podobają lub może nawet jakie chciałbym mieć. Często przydatny obiektyw do fotografowania dzikich zwierząt to pewnie jakaś długa ogniskowa, a do reporterki to raczej coś krótszego. A no właśnie i na koniec, najlepszym kryterium wyboru obiektywu jest przeprowadzenie własnych testów i dokonanie wyboru na ich podstawie. O ile pamiętam to dystrybutor Sigmy oferuje wypożyczenie obiektywu, pewnie i canonowską 50 da się przetestować własnoręcznie.
    Moim zdaniem nie opieraj się na cudzych opiniach bo często opiniodawcy opowiadają dyrdymały a w ogóle ile osób tyle opinii.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Trochę namieszam w porównaniu do poprzednich wypowiedzi. Otóż moim zdaniem nie istnieją uniwersalne obiektywy. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że nadaje się do niczego. Oczywiście mógłbym napisać jakie obiektywy mi się podobają lub może nawet jakie chciałbym mieć. Często przydatny obiektyw do fotografowania dzikich zwierząt to pewnie jakaś długa ogniskowa, a do reporterki to raczej coś krótszego. A no właśnie i na koniec, najlepszym kryterium wyboru obiektywu jest przeprowadzenie własnych testów i dokonanie wyboru na ich podstawie. O ile pamiętam to dystrybutor Sigmy oferuje wypożyczenie obiektywu, pewnie i canonowską 50 da się przetestować własnoręcznie.
    Moim zdaniem nie opieraj się na cudzych opiniach bo często opiniodawcy opowiadają dyrdymały a w ogóle ile osób tyle opinii.
    Mysle, ze uniwersalnosc w tym wypadku nie znaczy tyle co zawsze. Bo nikt nie szuka szkla o zakresie 18-300

Sa dobre szkla, ktore sa uniwersalne czy to mniej czy bardziej, ale sa. Dla przykladu mozna powiedziec, ze zakres szkla dla portretu 17-100 jest uniwersalny. Sa szkla, ktora w pewnej dozie spelniaja te zakresy, a jakosciowo i owszem tez sa bardzo dobre.

Jednak tutaj mowa jest o stalkach i nie wiem jak mozna rozumiec uniwersalnosc jakiejkolwiek stalki, bo dla mnie stalka ma znaczenie przeciwstawne dla uniwersalnosci.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

'Uniwersalne' szkło, to takie które oferuje kąt widzenia odpowiadający ludzkiemu.
    Na FF będzie to więc 50mm, a na cropie 30-35mm.
    Najczęsciej używane, najbardziej użyteczne ogniskowe oscylują wokół tego +/- 50% tworząc tzw. standard czyli 24-70, a na cropie 17-50.
    C-F-K - forever

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów