Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: uniwersalna stałka pod cropa

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek293 Zobacz posta
    Mam_Mac a jak sie sprawuje ta sigma 20mm 1.8?? nie bede miał możliwości sprawdzenia szkła i tylko dlatego boje sie zaufać sigmie 30mm 1.4....
    Twoje obawy sa sluszne. Niestety po zakupi(tez uzywki) okazalo sie ze z 4m czesto af znajdywal ostrosc na scianie za modelka.
    Do 2 metrow bezblednie ostra jak zyleta. Jednak jak juz wyszedlem z domu problem jakby znikl,szklo przeszlo chrzest bojowy w kosciele na komunii i tu znow w trudnych warunkach przy fotkach powyzej 2,5m czesc byla nietrafiona ale zapobiegawczo walilem po 2 klatki przeostrzajac zeby miec pewnosc.
    Mialemwysylac szklo do serwisu ale olalem sprawe bo zaniedlugo bede mial 5d a 20mm na FF bedzie mialo juz zupelnie inne zastosowanie. Podsumowujac uzywanej sigmy do portretow bez mozliwosci przetestowania juz nie kupie, nowa owszem bo sigma je za darmo kalibruje jak cos jest nie tak. Osobiscie sam stawiam w krotce na canona 35 f2 bo jest tani i z testow wynika ze spelni moje wymagania a i ogniskowa bardziej mi pasuje niz 30 sigmy. Jak sprzet zacznie na siebie zarabiac to pojde w Lki.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna

Domyślnie

28 f1.8 wydaje mi sie najlepszą propozycją jak narazie--50mm troche za wąsko...sam nie wiem czego chce-17-50 tamrona z wygody i uniwersalności--i chyba ten obiektyw jednak kupie-jestem studentem z kasą średnio więc ewentualnie później coś dokupię... mimo wszystko dzięki za odpowiedz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek293 Zobacz posta
    28 f1.8 wydaje mi sie najlepszą propozycją jak narazie--50mm troche za wąsko...sam nie wiem czego chce-17-50 tamrona z wygody i uniwersalności--i chyba ten obiektyw jednak kupie-jestem studentem z kasą średnio więc ewentualnie później coś dokupię... mimo wszystko dzięki za odpowiedz
    Tamron to fajne szkiełko, niestety tak jak Sigma wymaga wybrania spośród kilku egzemplarzy - niestety loteria. Ja swojego wybierałem spośród czterech sztuk i naprawdę różnice były spore. Acha i jeszcze jedna wada Tamrona - przy nim kit i 50 f/1.8 są ciche :/.
    www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna stałka.
    jak nie, jak tak :-)

dla kliszy było/jest to 35mm -> miliony kompaktów powstało z takim obiektywem; sam miałem i miło wspominam Olka mju II :-)
    natomiast dla cropa byłoby to z prostego przeliczenia 24mm.

pytanie tylko które 24mm?
    bo 24L to hmmm... trochę przydrogie natomiast 24/2,8 nieco ciemnawe i wertarkowy AF czyli jak zwykle wyłazi brak 24/2.0 USM :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

dla kliszy było/jest to 35mm -> miliony kompaktów powstało z takim obiektywem; sam miałem i miło wspominam Olka mju II :-)

bo 24L to hmmm... trochę przydrogie natomiast 24/2,8 nieco ciemnawe i wertarkowy AF czyli jak zwykle wyłazi brak 24/2.0 USM :-)
    Tez myslalem jak sie przesiadlem na klisze ze jest uniwersalna stałka i uwazałem za taką 50 mm ale potem bylo troche za wąsko wiec zainwestowałem w 28 mm i bylo niezle ale brakowalo mi czegos uniwersalnego (oczywiście stałki) miedzy 28 mm i 50 mm. Kilka dni temu dostałem 35 mm. Dlatego jak pchac sie w stałki to trzeba liczyc sie z tym ze raczej na jednej sie nie skonczy
    Ostatnio edytowane przez Voith ; 20-06-2009 o 10:44
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Domyślnie

"Nie o to chodzi, by złapać króliczka"...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

Ja rozumiem o co Ci chodzi. Zresztą od kilku miesięcy na moim aparacie zapięta jest prawie non stop Sigma 24 1.8. Ale nie uważam jej za uniwersalną (od tego mam 17-55 ). Ale rzeczywiście blisko jej do uniwersalności.
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 20-06-2009 o 15:13
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

myśle że może jednak kolega powinien kupić zooma Tamrona. Przebrać sobie i już. jeśli nie wie jaki obiektyw czy 20,24,2 czy 50mm... 17-50 da mu niezłe szkło ale dodatkowo zakres po którym bedzie wiedział jaką sałke potem. Podejrzewam że skończy sie na 17-50 a potem 85mm albo 135 ;-)

powodzenia.

Pamiętaj o przebraniu Tamrona i nie złap sie ze tamron kalibruje itp. Ma działać na dzień dobruy. Jak nei mają w tym sklepie idz do innego.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie uniwersalny obiektyw stało ogniskowy do d40??

jako że to mój pierwszy post witam wszystkich użytkowników canon-board ,

zmierzam kupić body D40 i zastanawiam się jaki obiektyw dokupić, otóż wymyśliłem sobie że będzie to obiektyw stało ogniskowy którego w ogóle nie będę ściągał - przynajmniej na początku :-)
    Przeglądając różne galerie bardzo spodobały mi się robione sigmą 30mm f 1.4 (oczywiście chodzi o cudowną głębię ostrości) mam zatem pytanie czy w systemie canona można kupić coś lepszego za podobne pieniądze czy wybrać właśnie sigmę 30 mm??

Czy tania 50mm f 1.8 Canona może być alternatywą dla sigmy (mój budżet jest mocno ograniczony i chcąc kupić sigmę będę musiał wstrzymać się z kupnem zestawu na kilka tygodni)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Snowboy Zobacz posta
    Czy tania 50mm f 1.8 Canona może być alternatywą dla sigmy
    na dziendobry pewnie zaraz ktos cie skoryguje ze nie d40 a 40d ;-)

co do twoich pytan - 50'tka moze byc alternatywa pod wzgledem GO ale nie jesli chodzi o ogniskowa.. jesli to ma byc jedyne szklo to zdecydowanie lepsza bedzie szersza sigma.. zreszta 2 posty dalej sie juz toczy podobna dyskusja - http://canon-board.info/showthread.p...761#post670761

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów