Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: uniwersalna stałka pod cropa

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    'Uniwersalne' szkło, to takie które oferuje kąt widzenia odpowiadający ludzkiemu.
    Na FF będzie to więc 50mm, a na cropie 30-35mm.
    Najczęsciej używane, najbardziej użyteczne ogniskowe oscylują wokół tego +/- 50% tworząc tzw. standard czyli 24-70, a na cropie 17-50.
    Sorry, wiem o czym mowisz, widocznie pominalem za duzo postow od poczatku watku.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    'Uniwersalne' szkło, to takie które oferuje kąt widzenia odpowiadający ludzkiemu.
    Na FF będzie to więc 50mm, a na cropie 30-35mm.
    Najczęsciej używane, najbardziej użyteczne ogniskowe oscylują wokół tego +/- 50% tworząc tzw. standard czyli 24-70, a na cropie 17-50.
    zupelnie sie z tym nie zgodze
    ludzki wzrok ma kat widzenia odpowiedajacy wlasnie ~35mm (moze minimalnie wiecej), to jedno oko widzi wyraznie 50mm

zreszta nie bez powodu najpupularniejsza i najczesniej uzywana stalka pod FF jest 35L

biorac pod uwage standard czyli 24-70 to najczesniej uzywanymi ogniskowymi sa 24-40mm i 70mm
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    zreszta nie bez powodu najpupularniejsza i najczesniej uzywana stalka pod FF jest 35L

biorac pod uwage standard czyli 24-70 to najczesniej uzywanymi ogniskowymi sa 24-40mm i 70mm
    A tak z ciekawości spytam na czym opierasz swoje tezy? Dlaczego akurat te ogniskowe i dlaczego konkretnie 35L?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    A tak z ciekawości spytam na czym opierasz swoje tezy? Dlaczego akurat te ogniskowe i dlaczego konkretnie 35L?
    wystarczy zeby kazdy kto uzywa zoomow sprawdzil swoje exify pod katem ogniskowych

Nikonowcy od dawna marza o jasnej stalce 35mm pod FF

miliony dalmierzy sprzedalo sie i sprzedaje sie z obiektywami 28-35mm

pierwszy obiektyw pod micro 4/3 Olympusa to odpowiednik 35mm

dlaczego 35L? bo kazdy kto go nie ma to o nim marzy, ja uzywam co prawda 24L ale na 1D co daje mi 30mm

28/1.8 i 35/2.0 sa teraz chyba najbardziej poszukiwanymi obiektywami na rynku
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak z ciekawości przeglądałem niedawne sesje, by sprawdzić jakich ogniskowych używam i czy przypadkiem nie wymienić 24-70 na 35L. I wiesz? Mam całkowity rozrzut, a większość stanowią te powyżej 50mm.
    O 35L marzą ślubni, bo to mus i nie ma wyjścia. Rozdzielczość obrazu i nokautujące światło nie ma odpowiednika w żadnym systemie i nawet winieta nie przeszkadza, bo w stylistykę ślubną wpisuje się idealnie.
    28/1.8 i 35/2.0 są bardzo poszukiwane na rynku, bo rynek w większości dysponuje cropami, a dla nich to właśnie uniwersalny standard ok.50mm.
    Ja w każdym razie po rozważeniu targetów i ceny 35L, wstrzymuję się.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie wiem jakie sesje masz na mysli, ja w plenerze wlasciwie uzywam tylko 135L, czasami 85/1.8, rzadko 50L, bardzo rzadko 16-35L

w kosciele czy na weselu, czy na kazdym innym reportazu wsrod ludzi to juz max 35mm

pamietajmy ze mowimy tu o jednej najbardziej uniwersalnej stalce, zdaje sobie sprawe ze kazdy ma inne preferencje i upodobania ale miliardy kompaktow (idiot kamer) nie bez powodu mialy obiektywy 28 lub 35mm, mialy tak bo to najbardziej uniwersalna ogniskowa, mozna nia zrobic wszystko, zdjecia grupowe, a nawet portrety (od biedy),
    50mm mimo ze nazywany jest standardem w wielu przypadkach to juz za waska ogniskowa, szczegolnie we wnetrzach

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

[...]
    28/1.8 i 35/2.0 sa teraz chyba najbardziej poszukiwanymi obiektywami na rynku
    Co do 35 to dostepnosc jest w miare ok. Z 28 1.8 jest juz gorzej, ale czy az tak poszukiwany przy tej cenie? Sam mam na niego ogromna chrapke, ale na Boga, nie za tyle.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

dlaczego 35L? bo kazdy kto go nie ma to o nim marzy, ja uzywam co prawda 24L ale na 1D co daje mi 30mm
    Myślałem, że masz jakieś konkretne dane, a nie tylko domysły... Wiesz, moim zdaniem (po dość długiej obserwacji naszego forum, które można potraktować jako dość dobrą próbkę statystyczną rynku Canona w Polsce) dużo bardziej popularnymi stałkami są chociażby 85 1.8 i 50 1.8 (oraz 1.4). Rynkiem dla 35L są w największym stopniu ślubni (tak jak napisał Mellan).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zacytuję:
    Najczęściej za definicję "standardu" dla aparatu małoobrazkowego przyjęło się uważać obiektyw 50mm, jednak wynika to bardziej z "okrągłej" ogniskowej, niż jakichś jej szczególnych właściwości. Często stosowanym, choć umownym kryterium jest przekątna obrazu – przyjmuje się, że obiektyw o ogniskowej równej przekątnej danego formatu daje kąt widzenia najbliższy właściwemu dla ludzkiego oka. Gdyby przyjąć to kryterium, najbardziej do takiej definicji dla "małego obrazka" pasowałby "standard" Pentaxa, jak choćby smc P-FA 43mm F1.9, zaś dla amatorskich lustrzanek cyfrowych w tej roli świetnie spełniać się będą obiektywy o ogniskowej 28 mm.
    Racja, Panowie, choć prawd absolutnych w fotografii jest wiele... Obiektyw standardowy to niekoniecznie uniwersalny. Dorzucę swoje 0.03PLN - jako jedną stałkę ja bym wybrał 35L dla cropa, dla FF również (ale na jednym to rzadko się kończy).
    Przy budżecie Autora (żartobliwie, rzecz jasna - 2mln) to ja bym wziął klasyczną Łajkę M z 35mm, najlepiej w tytanie, a co tam! Z ograniczonym budżetem (2k) chyba selekcjonowane S30/S50 (bo na FF poprzednie nie zadziała).
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Dopiero zaczyna

Domyślnie uniwersalna stalka pod cropa? czy cos takiego istnieje

chcialbym abyscie podzielili sie ze mna swoim doswiadczeniem w pewnej kwestii..

gdybyscie mieli zabrac ze soba jedno stale szklo pod cropa, ktore byscie wybrali ?

mam okreslony budzet 1800zl - niestety ciezko kupic 17-40 f4. nawet gdyby sie udalo to takim szklem nie zrobie portretow :/ f4 nie da porzadanego bookehu.

wpadlem wiec na pomysl, aby kupic staly obiektyw pod 40D. zarowno ceny jak i ich konstrukcja sa satysfakcjonujace. Nie wiem tylko, ktory sposrod 20mm 2.8, 28mm 1.8 czy 50mm 1.4 bylby najbardziej uniwersalnym obiektywem do wszystkiego a wiec zarowno krajobrazu jak i portretow jak i macro itp... popularne stwierdzenie "zooom w nogach" absolutnie mi nie przeszkadza no chyba ze warto dolozyc do 17-40? co z tym bookehem na tym obiektywie - macie jakies doswiadczenia? czekam na opinie i wasze sugestie

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów