Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Wątek: uniwersalna stałka pod cropa

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez octopus1 Zobacz posta
    a moze ewentualnie 17-40 L ? tylko co z tym Bokehem - bedzie chociaz maly ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodam tylko ze w tamronie nie podoba mi sie odwzorowanie kolorow :/
    Co masz na myśli pisząc mały bokeh?

Czy chodzi Ci może o małą głębię ostrości? Będzie prawie jak z kita, dlaczego miała by być inna?

Subiektywnie pojmowane odwzorowanie kolorów silnie się zmienia, jak przestaną oddziaływać na nasze oczy oglądane wcześniej kolory stron internetowych...
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Niezle do tego celu pomyslana byla Sigma 30mm/1.4, tylko z tym jej AF, trzeba dobrze najpierw sprawdzic przed zakupem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@MariuszJ - tak chodzi mi o mala GO... boje sie ze f4.0 nie zagwarantuje mi fajnego rozmycia tla:/

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

@MariuszJ - tak chodzi mi o mala GO... boje sie ze f4.0 nie zagwarantuje mi fajnego rozmycia tla:/
    Rozmyć tło (czy raczej wyizolować obiekt z tła) możesz innymi sposobami, operując ogniskową, odległością od fotografowanego obiektu i odległością obiektu od tegoż tła.

Jasne szkła dają Ci po prostu więcej możliwości, ale gadanie że na f4 wychodzą zdjęcia jak z kompaktu (za pomocą którego w końcu też możesz tło rozmyć) jest nadużyciem.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Na cropie szkłem podstawowym dla mnie był Tamron 17-50, 50/1.4 nie było zbyt uniwersalne. Na FF 50/1.4 jako jedyny obiektyw jest świetne, często gdy nie mogę brać plecaka pełnego sprzętu,biorę tylko 5D bez gripa z podpiętą 50tką i można oblecieć większość rzeczy, wystarczy kreatywne myślenie i pogodzenie się z pewnymi ograniczeniami, za to obrazek rekompensuje niewygody
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Z Zenitem, czy analogowym EOS-em dawało się radę z jedną 50-tką.
    no ale nie zapominajmy, że zenit to był full frame

dziś z 5D2 też by się dawało radę z 50/1.4, jak zresztą sam zauważyłeś.

gdybyscie mieli zabrac ze soba jedno stale szklo pod cropa, ktore byscie wybrali ? mam okreslony budzet 1800zl - niestety ciezko kupic 17-40 f4. nawet gdyby sie udalo to takim szklem nie zrobie portretow :/ f4 nie da porzadanego bookehu.
    yyy, ale stałe szkło pod cropa to stałka czy takie, które będzie tam na stałe?

bo jeżeli to drugie to kup np. tamrona 18-250 i możesz go już nie zdejmować, a w cenie się chyba zmieścisz.

a jeżeli to pierwsze, to zależy do czego niestety.

mam w swoim posiadaniu wielkiego graala (czyli te trzy sztandarowe stałki co w podpisie) i naprawdę - zastosowania mają różne.

najbardziej uniwersalne będzie na pewno 28/1.8 - i tego używam najczęściej.

50/1.4 jest fajne, ale już gorzej z uniwersalnością (wąsko), i też jest bardziej wymagający (układ AF lubi nie trafiać - nie kupiłbym już teraz 50/1.4 do body bez mikroadjustacji)

85/1.8 daje najfajniejszy obrazek, GO, bokech - ale o uniwersalności można zapomnieć - praktycznie tylko portrety i jakieś zbliżenia .

jak powiedziałem - wszystko zależy do czego potrzebujesz.
    gdybym ja miał wybrać z tych trzech tylko jedno - nie wiedząc co będę focił - byłoby to 28/1.8.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem zestaw 40D z 28/1,8, bardzo dobrze mi się tym fotografowało i mogę szczerze polecić. Celny autofokus, dobra budowa i optyka przemawiają na plus. No i światłosiła )
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Miałem zestaw 40D z 28/1,8, bardzo dobrze mi się tym fotografowało i mogę szczerze polecić. Celny autofokus, dobra budowa i optyka przemawiają na plus. No i światłosiła )
    dokładnie tak.. zgadzam się..
    warto brać pod uwagę i to szkło..

zatem masz 3 bdb propozycje:

50/1.4
    28/1.8
    i Tamron 17-50/2.8

17-40/4 odpuściłbym sobie - raz, że cena, dwa światło..

a Tamiego masz taniego i dobrego.. kolory - jak Ci będą przeszkadzać, a to już chyba musiałby być wielki zgrzyt - poprawisz w RAW

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów