Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: zostać niezauważonym

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    i co niby te zdjecia przedstawiaja ? jaka historie ?
    autor fotek dopiero co "rozprawiczył sie na ulicy", a juz chcecie material na Pulitzera.
    jak dotrze do mnie Falcon 8mm, to sam spróbuję "krótkiego dystansu".
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Talking

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    i co niby te zdjecia przedstawiaja ? jaka historie ?
    Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    nic, ale się ładnie nazywają bo to street
    Pewnie że nic nie przedstawiają, bo też z "artystowskiego" punktu widzenia nic do fotografowania nie było. Natomiast udowodniłem sobie, że mogę przynajmniej próbować wejść bardzo blisko między ludzi i wielokrotnie uchwycić ich zanim mnie zauważą. To była próba techniki bez zamiaru powalenia szanownego jury CB na kolana. Miałem frajdę z fotografowania i tyle.

Trzy zdjęcia które mi się z tej serii podobają:

Canon 10000D, Kit 18-55mm f/3.5-5.6, Kit 18-55mm f/3.5-5.6 II, Kit 18-55mm f/3.5-5.6 IS, Kit L, Kit Kit

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale problemy są 2:
    1. przemóc się i bezczelnie strzelac ludziom fotki z bliska (to najłatwiej staruszkom i / lub słabowito-rochowitym )
    2. publikacja zdjęc - jeśli na zdjęciu daje się rozpoznac osobę, trzeba mieć jej zgodę na publikację. Jak sobie z tym radzicie? (poprzez olanie ? )

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

też jestem ciekaw odpowiedzi na pkt 2, co kraj to inne prawo, w stanach można np publikować niekomercyjnie zdjęcia ludzi zrobione w miejscach publicznych, u nas można za to dostać wyrok...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

No wiec sie udziele... bo mieszkam w USA i troche z innej perspektywyu powiem jak to wyglada w usa... no wiec... amerykanie kochaja byc fotografowani... kochaja i pozwalaja sie fotografowac ile sie da i jak sie da... amerykanie uwielbiaja (i czuje sie wtedy) byc wyroznieni... jesli ktos ma wiekszy aparat nic reszta tlumu znaczy on w tym momencie pracuje... a w usa jak ktos pracuje to mu sie na to pozwala i nie przeszkadza... w usa w mojej przygodzie z fotografia widzialem rozne sceny, ale nigdy nie widzialem zeby ktos powiedzial uciekaj pan, albo sie chowal... amerykanie uwielbiaja jak sie im robi zdjecia... maja wtedy cicha nadzieje ze zobacza siebie w gazecie... a byc w gazecie w USA to nie byle co... kupuje sie egzemplaz dla calej rodziny, znajomych, oprawia sie w ramke... i nie jest to ani sarkazm ani cynizm z mojej strony... tak naprawde jest... kazdy chce byc "medialny" w jakis sposob... pare miesiecy temu mialem okazje robic zdjecia w czasie transmisji z inaugurachi prezydenta Obamy na Times Square, NY... byla tam kobieta moze 80 lat... czarnoskora... babcia... staruszka... bylo nas chyba z 10 z akredytacja i kazdy jak jeden zrobuil jej po kilkanascie zdjecie bezczelnie ze szklem przy nosie z kazdej mozliwej strony twarzy, kobieta tylko sie usmiechala i widac bylo ze jest dumna ze to jej robia zdjecia a nie paru tysiacom innych ludzi ktorzy tam byli.... jescze nigdy nie widzialem akcji w stylu: wez bo ci ten parat rozpieprze, albo, ktos ci pozwolil robic zdjecia ?? )) tak wiec w USA mozna pstrykac do woli i kazdy bedzie z tego zadowolony... zazwyczaj jak ktos zauwazy ze robisz mu zdjecie zaczyna sie usmiechac pozowac, i dobrze sie przy tym bawi... tak ma sie sprawa z.... doroslymi... z dziecmi jest juz inaczej... w usa spoleczenstwo jest mega uczulone na robienie zdjec dzieciom... ja mam 2 letnia corke... jako ze mieszkamy nad oceanem na samej plazy czesto moja corka biega po plazy a ja stoje gdzies i robie jej zdjecia, czesto z ukrycia zeby nie wiedziala ze wlasnie jej zdjecia robie i wtedy czesto zdazaja sie dziwne sytuacje... chyba ze 2-3 razy ktos zadzownil po policje... a z 50 razy cobnajmniej ktos podszedl do mojej zony i powiedzial zobacz tam ktos robi zdjecia twojej corce.... dzieciom bez rodzicow, lub opiekuna zdjec w usa robic nie wolno !

co do sprawy prawnej publikacji i robienia zdjec... robic zdjecia mozna kazdej osobie cywilnej ktora nie zglasza sprzeciwu, zolniezom, policjantom, strazakom w czasie pelnienia sluzby... jesli chodzi o publikacje to mozna publikowac zdjecia kazdego kto nie wyrazil sprzeciwu... a w wypadku czerpania kozysci materialnych z publikacji osoba ze zdjecia moze zazadac swojej czesci... ale nie musi... sytuacja ta nie dotyczy osob publicznych oraz: wojska, policjhi, strazy... wogoole mudurowych w czasie wykonywaniqa swoich obowiazkow.... ich wizerunek mozna wykozystac bez z ich zgody....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jak dotrze do mnie Falcon 8mm, to sam spróbuję "krótkiego dystansu".
    nie wiem jakie masz doświadczenie w tego typu fotografii, ja dziś robiłem pierwsze próby - na przypadkowo przechodzących bezbronnych staruszkach - jak dla mnie 8mm peleng na cropie jest z deczka za szeroki, jakoś nie miałem tyle powera aby przystawić aparat do obcej, zdziwionej/zmieszanej/czasem przestraszonej starszej osoby na bliżej niż 30 cm :P

trochę zdziwiły mnie reakcje dziadków i babć do których dziś strzelałem, zwykle bardzo pozytywne, nie było żadnego lęku, ucieczek, krzyków (były za to 'okrzyki' zdziwienia ;] ) czy okładania torebkami zwykle było to zdziwienie, ale pozytywne - może kwestia ładnego, pogodnego dnia. Na pytanie czy mógłbym pokazać zrobione zdjęcia w swojej galerii też nie było jakichś sprzeciwów. Zobaczymy czy się wyrobie - jakoś wydaje mi się że nie będę miał dość zaparcia/tupetu aby przyłożyć pelenga na 30cm do twarzy jakiegoś pijaka/menela/ćpuna - a myślę że takie zdjęcia mogłyby być dopiero ciekawe, a ile adrenaliny ;]

myślę że zakres, np 15-35 byłby na cropie w sam raz, focus na hyperfokalną i jazda ;]

pozdrawiam,

P.S. Zdjęcia robiłem tak w sposób podobny do Bruce Gilden'a... z tym, że chyba z trochę mniejszym zaskoczeniem ;]
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 10-06-2009 o 15:22
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Używanie fish-eyeów czy w ogóle naprawde szerkoich ogniskowych na ulicy czesto nie jest dobrym pomyslem. Wiadomo, ze smiesznie wyglada zdjecie z 10 centrymetrow. Ale poza tym ze smiesznie to takie ujecia psuja zdjecie. Po jakims czasie dochodzi sie do tego i wtedy zaluje sie tych zabaw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co do pozwolenia...aktualnie mieszkam w Portugalii i tutaj jest śmieszna sprawa, bo jak widzą cie z wiekszym aparatem to pytaja czy pracujesz dla prasy. jak tak to nie ma problemu. jak nie to czasem jest problem
    ale nikt o legitymacje nie pyta
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 10-06-2009 o 15:42 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    nie wiem jakie masz doświadczenie w tego typu fotografii,...
    z taką ogniskową, czyli 8mm na cropie - żadnego.
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Używanie fish-eyeów czy w ogóle naprawde szerkoich ogniskowych na ulicy czesto nie jest dobrym pomyslem. Wiadomo, ze smiesznie wyglada zdjecie z 10 centrymetrow. Ale poza tym ze smiesznie to takie ujecia psuja zdjecie. Po jakims czasie dochodzi sie do tego i wtedy zaluje sie tych zabaw.
    tego też się trochę boje i mam wachania, a zwłaszcza że taki materiał chciałbym potraktować poważniej.

pozdr.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta
    tego też się trochę boje i mam wachania, a zwłaszcza że taki materiał chciałbym potraktować poważniej.
    No to sobie odpuść taką ogniskową na taki materiał. Prawdopodobnie 1 zdjęcie ze 100 będzie poprawnie wyglądało. Zresztą poszukaj na sieci i zobacz, że raczej używa się czegoś z okolic 35mm. Ludzie w reportażu nie mogą być zniekształceni. Poza fotografowami nikt nie tego nie lubi. Może to być dla kogos atrakcyjne przy pierwszym reportażu, ale później już nie.

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ...raczej używa się czegoś z okolic 35mm.
    unikam standadowej ogniskowej (35/crop) ze względu na ułożenie planów w kadrze, zbliżonego do widzianego przez ludzkie oko. zresztą większość unika.
    8mm będzie mocno przerysowywać, może być ciekawie, ale nie dla każdego.
    mimo wszystko spróbuję, choćby 1/100 fotka dobra, to i tak warto

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów