Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: ponieważ Wy się znacie a ja nie ;) jaki aparat byście wybrali T90, A-1...?

Domyślnie ponieważ Wy się znacie a ja nie ;) jaki aparat byście wybrali T90, A-1...?

Hey,

szperam od jakiegoś czasu w internecie w poszukiwaniu aparatu dla siebie i mimo ze sporo sie tego naczytałam to nie jestem do końca przekonana do zadnego wiec licze na wasze opinie i doświadczenie

na dzień dzisiejszy robie zdjęcia zenitami ET i 12xp... no i chciałabym sprawić sobie...cos lepszego :]

no to teraz wymienie to co zwróciło moja uwage...tadaaaaam:

Canon T90 (na giełdzie foto widziałam go za 700zł z obiektywem 1,4/50mm - nie za drogo?) albo A-1 (na giełdzie stał za 330zł bez obiektywu - dobra cena?)
    [czy mozna załozyc do nich obiektywy z AF - nigdzie tego nie znalazłam]

czy może wybrać np. jakiś dalmierzowy np. Canoneta ql17 albo 19?

jeśli macie jakieś lepsze propozycje to słucham...moze jakis EOS jest lepszy

kwota jaką chce przeznaczyć na aparat to hm... 700zł.

ps. (przeglądałam cały dział o aparatach analogowych na tym forum ale nic co by mnie interesowało nie znalazłam

z góry dziękuje za pomoc.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

AE-1 lub AE-1 PROGRAM(150-200zł za body, czasem nawet taniej), to Ci jeszcze 500zł na szkło zostanie (28/,28; 50/1,4; 135/2,5). ja bym tak kombinował.

FD nie współpracuje z AF.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Czy zależy Ci na AF?
    Z manualnych Canonów powinnaś być zadowolona z A1 + 50/1.4 + 35/2. Natomiast jeżeli szukasz raczej aparatu z AF to polecam EOS'a 50 lub taniej EOS'a 300.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Czy zależy Ci na AF?
    Z manualnych Canonów powinnaś być zadowolona z A1 + 50/1.4 + 35/2. Natomiast jeżeli szukasz raczej aparatu z AF to polecam EOS'a 50 lub taniej EOS'a 300.
    generalnie to jestem przyzwyczajona do manualnych obiektywów, ale czasem np. w fotografii ulicznej by sie przydał AF

muszę się przespać z tym dylematem jeszcze ale wasze opinie i porady nadal będą dla mnie cenne i napewno pomoga mi w wyborze

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madzienstwo Zobacz posta
    generalnie to jestem przyzwyczajona do manualnych obiektywów, ale czasem np. w fotografii ulicznej by sie przydał AF

muszę się przespać z tym dylematem jeszcze ale wasze opinie i porady nadal będą dla mnie cenne i napewno pomoga mi w wyborze
    Wprawdzie canon eksperymentował z obiektywami AF na bagnet FD, ale prawdę mówiąc powstał tylko jeden obiektyw który mógłby współpracować z A-1 i T-90 35-70 4.0. Jednak był on bardzo ciężki (w obiektywie był układ AF, zasilanie, elektronika i silnik) i aktualnie jest to ciekawostka kolekcjonerska.

Powstał też T-80 z 3 szkłami AF i to też należy traktować jako ciekawowstkę.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Kupowanie obiektywów FD z AF ma sens jedynie kolekcjonerski - gdy się coś zepsuje to tylko samodzielne majsterkowanie pozostaje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu

Domyślnie

Ogolnie od Zenita to wszystko jest lepsze, jestes wiec w dobrej sytuacji :-) Moim zdaniem najlepszy bylby jednak cyfrowy Canon, obiektywy M42 podczepisz sobie przez adapter. Tylko czy w tej cenie mozna kupic cos uzywanego...
    Jesli nie, to poszukaj analogowego EOSa, 50E, 5 a moze i 33V powinny sie zmiescic w bdb stanie.
    Optyka FD to slepa uliczka, ale mozna tez podczepic obietywy od Zenita. Moj T-70 pracuje z nimi doskonale.

Coś już napisał

Domyślnie

a ja podpowiadam EOS 300x:

lekki, migawka do 1/4000, podświetlany LCD, E-TTL II, 2.5kl/s
    do zdobycia również wersja z datownikiem

do niego używany EF50/1.8 i kilka rolek KODAK EKTAR

na początek nic więcej nie trzeba (moim zdaniem)

Domyślnie

no tak, tylko ze na allegro ni ma 33v ani 5-tki. jest za to 50e --> http://allegro.pl/item675921716_canon_eos_50e.html <-- opłaca sie za taka cene? srebrny kolor nie rzuca sie w oczy za bardzo?
    jaki obiektyw byscie do tego polecali? 1,8/50, 2,8/50, 2,8/35? zmieściłabym sie w ogóle w 700zł?

zauważyłam że na tym forum mało jest postów na temat T90. dlaczego go nie polecacie? tylko ze względu na manualne obiektywy czy coś jeszcze? hmmm wydawało mi się, że jeśli chodzi o funkcje jakie posiada to jest niezły.

co do cyfr, to mam juz Olympusa e-500, którego kiedys dostałam na urodziny i niestety sie kurzy (a przyznam ze i nad grafiką chciałabym popracować wiec niedługo go odgrzebie), ale po prostu ciagnie mnie do tego zeby nauczyć się obsługi analogów... zaczynając od małego obrazka właśnie... bo systemu strefowego to chyba nie ogarne nigdy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://allegro.pl/item685819320_cano...ytaj_opis.html hmmm??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://allegro.pl/item683902284_cano...db_okazja.html hmm? hmm? da sie wyłączyc date w tym modelu?
    Ostatnio edytowane przez madzienstwo ; 13-07-2009 o 16:45 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

T-90 to ostatni aparat canona na bagnet FD, testowano w nim rozwiązania które potem zostały zaimplementowane w Eosach serii 1.

Canona 50E posiadałem i byłem z niege mega zadowolony.
    Wygląd miał retro (2 pokrętła), wspaniale działający pomiar światła - nigdy nie miałem problemu ze źle naświetlonym slajdem (a jak wiadomo slajdy są mało tolerancyjne).

Szkoda, że canon zrezygnował z ustawiania ostrości okiem, bo używałem tego od samego początku i po skalibrowaniu działało to bezbłędnie (ale tylko dla mojego oka, jak ktoś inny miał robić zdjęcie, należało tę funkcję wyłączyć).

Bateria 2CR5 wystarczała na kilkanaście rolek filmu. Sam aparat leżał w szafie.
    Żałuję, że go sprzedałem, ale w tamtym momencie przeprowadzałem się i potrzebowałem kasy na wyposażenie nowego mieszkania.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów