Pokaż wyniki od 1 do 10 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie już też do puszki podłączony jest Sam... ee... Falcon. Ale to podobno to samo i powiem więcej - chyba tak rzeczywiście jest.

W tym samym czasie co ja kupowałem Falcona, kumpel kupił inne rybie oko do Pentaxa - miałem więc punkt odniesienia jeśli chodzi o funkcjonalność.

Z plusów, o których nie czytałem:
    - brzydki, ale funkcjonalny dekielek - trzyma na tyle mocno że można za niego ponieść cały aparat. W przypadku wystającego szkła, na które nie można założyć filtru to plus.
    - jakimś cudem w trybie AV i może minilalnym zmniejszeniu EV aparat robi nieźle naświetlone zdjęcia (przypominam że nie ma informacji o przesłonie). To ułatwia trochę względem trybu M.
    - bawiąc się zdjęciami, prostowałem je w Paint Shop Pro X2 - wychodzą szerokie, panoramiczne zdjęcia z WYPROSTOWANYMI krawędziami - oczywiście kosztem jakosci w niektórych miejscach, ale do publikacji na stronę dają niesamowity efekt. Do tego parę sztuczek i mamy dzieło z każdego zdjęcia
    Przykład ze zdjęcia Cichego:

Prawda że pobudza wyorbaźnię?

Z minusów:
    - daleki punkt ostrzenia. Bawiłem się Pentaxem i zdjęcia robione Fish Eye z kilku centrymetrów dają super efekt zarówno w portretach jak i "makro". Pierścienie makro nie pomogły, za dalekie odsunięcie obiektuwu od puszki - najlepszy był by pierścień, który ma 2-5mm. Może ktoś ma na to patent? Dodam że przesłona tu nie pomaga - właśnie przy pełnej dziurze takie zdjęcia dają najfajniejszy efekt.
    - listki przesłony chyba się kleją ze sobą bo mi często nie reaguje na zmianę przesłony! Poważny problem, bardzo utrudnia. Potestuję i ew. zamienię.

Pewnie wkrótce (podobnie jak na setkach innych miejsc w siec zdjęcia z Fisha. Tylko czekać jak pokażą się opisy typu "Fish Eye, zamiennik kit'a"
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    - daleki punkt ostrzenia. Bawiłem się Pentaxem i zdjęcia robione Fish Eye z kilku centrymetrów dają super efekt zarówno w portretach jak i "makro". Pierścienie makro nie pomogły, za dalekie odsunięcie obiektuwu od puszki - najlepszy był by pierścień, który ma 2-5mm. Może ktoś ma na to patent? Dodam że przesłona tu nie pomaga - właśnie przy pełnej dziurze takie zdjęcia dają najfajniejszy efekt.
    racja... to moim zdaniem jedyna wada tego szkła..... te ok 30 cm jest moim zdaniem zdecydowanie za daleko..
    ---10kg Canona w Torbie---

Dopiero zaczyna Awatar Aruan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W ekstremalnej sytuacji pomaga odłączenie szkoa i przystawienie go (w tej samej pozycji co w aparacie!) do body - udało mi się zrobić w ten sposób zdjęcie z bliska, ale robić tak na codzień to odradzam...

Nadal pozostaje możliwość zrobienia jakiegoś malutkiego pierścienia - nie powinno być chyba bardzo trudno, w końcu elektroniki przenosić nie trzeba.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przy okazji doczytałem na forum Nikona że podobno Samyang ma 3 lata gwarancji, a Falcon 5 lat.
    Ostatnio edytowane przez Aruan ; 06-06-2009 o 21:42 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam,
    Aruan

Sprzęt: Palec wskazujący, prawa półkula, trzy puchy, trochę szkła, sztuczne słońca.
    WWW: aruan.pl; blog.aruan.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aruan Zobacz posta
    - bawiąc się zdjęciami, prostowałem je w Paint Shop Pro X2 - wychodzą szerokie, panoramiczne zdjęcia z WYPROSTOWANYMI krawędziami -
    Jak się prostuje takie zdjęcia? Co prawda używam PS CS2, ale jak trzeba to mogę sobie zainstalować triala Corela. Jest jakiś plugin czy ręcznie?

Uprawnienia umieszczania postów