Nie "uprawiam" żadnych teorii, tylko dziele się swoja opinią na bazie swojego doświadczenia. Chyba mam do tego prawo?
Być może i 2 lata temu standardem było PIV np. w biurach, tego nie wiem bo na codzień nie mam styczności z taką ilością komputerów u innych ludzi by wciągać statystyczne wnioski.
Wiem natomiast, że ja kupiłem swój komputer 2 lata temu i do dziś go używam więc mam łatwe porównanie. Poza tym Core 2 Duo został wprowadzony w 2006 roku, dziś mamy 2009.
Nie wiem znów co masz na myśli przez normalny komputer. Czy normalny komputer to taki z biura, pani sekretarki? Czy może domowy? Skąd dane czym jest a czym nie jest normalny komputer?
Moim zdaniem normalny komputer dla użytkownika Photoshopa, wymagającego pod względem sprzętowym programu, kosztującego 3600zł jest czymś innym niż normalny komputer dla użytkownika Worda i przeglądarki.
Ja chcąc uniknąć tego typu nieporozumień, mówię na swoim własnym przykładzie. Może nie jest on uniwersalny, ale przynajmniej dobrze mi znany.
Nie, jeżeli nie porównujemy za ile można kupić najdroższy laptop i za ile najdroższy PC, tylko ile kosztuje złożenie danego PC-ta albo kupienie laptopa, żeby posiadały identyczną wydajność.
Najtańsze PC-ty są tańsze może o 30% do max 45% od laptopów podobnej wydajności, PC za 3500 zł to już laptop za 10 000, a PC za 5000 już przegania każdego laptopa pod każdym możliwym względem prócz mobilności.