Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: [MatusP] Architektura

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    To nie dostawczak, tylko straż miejska. A przyjechali podczas robienia zdjęć (fotka jest składanką z kilkunastu ujęć). Ale dzięki za opinię
    A co za problem poczekac i zrobic fotke, jak juz pojada chociazby?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Może to być problem jeśli osoba z aparatem odjedzie razem z pojazdem w jego wnętrzu.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    A co za problem poczekac i zrobic fotke, jak juz pojada chociazby?
    Nie mieli zamiaru sobie pojechać, a już nie miałem ochoty czekać - zimno mi się trochę robiło... Może zechce mi się kiedyś powtórzyć zdjęcie, tak, żeby nie było żadnych przeszkadzających elementów. Kadr, w sumie, też możnaby poprawić. dzięki za motywację do działania
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 17-05-2009 o 11:10

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ogólnogdańska architektura, czyli wszystkiego po trochu.
    (Tak już chyba będzie zawsze, nie mam ochoty układać tego wszystkiego tematycznie)

5. Zieleniak

6. Ołowianka

7. Dyptyk trzykrzyżowy

8. Gadajta, co chceta - ja tam bym chciał, żeby Żak tak wyglądał

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Miało iść na Fotografię Miesiąca, ale nie chciało mi się tyle czekać. MacGyver, możesz mnie zdyskwalifikować

Tym razem składanka z prawie 100 (słownie: STU) kadrów. W dodatku HDR, więc prawie trzysta RAWów. Śmiejcie się, śmiejcie, ale inaczej się NIE DAŁO: "pomieszczenie" ma ok. 3 metrów szerokości i kształt prostokąta. Ciekawe, czy się spodoba...

LINK DO ZDJĘCIA

Specjalnie wklejam LINK, abyście zobaczyli zdjęcie w formacie 1200x800 - robi lepsze wrażenie, niż 800x533.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Tym razem składanka z prawie 100 (słownie: STU) kadrów. W dodatku HDR, więc prawie trzysta RAWów. Śmiejcie się, śmiejcie, ale inaczej się NIE DAŁO: "pomieszczenie" ma ok. 3 metrów szerokości i kształt prostokąta. Ciekawe, czy się spodoba...
    Kurde, no tak patrzę na to zdjecie patrzę, myśle o tym wszystkim.. Naprawdę szanuję i podziwiam Cię za to co tworzysz, te składanki, panoramy, nawet nie wnikam ile to pracy i czasu Ci zajmuje (bo napewno nie mało), więc naprawdę szacun dla Ciebie za to, ale jednak pewien niesmak zostaje..

Dlaczego niesmak? Ano dlatego, że rozumiem, gdybyś tyle czasu poswięcił na zrobienie jakiejś panoramy całego Gdańska nocą, moze jakiś innych krajobrazów, ale nie męczyć się nad zrobieniem 300 zdjęć pomieszczenia, które ma 3 metry szerokosci.. Wcale niewiele gorzej wygląda zdjęcie nr 3 w Twojej galerii, a zrobione zostało z 1 kadru (chyba:wink, sorry, ale mimo wszystko uważam, że to przerost formy nad treścią..:wink:

Proszę, nie traktuj tego komentarza jako uszczypliwej uwagi, uważam, że dworzec gdański nie jest na tyle sławnym, czy niepowtarzalnym obiektem, żeby poświęcac mu tyle uwagi, by zrobic taką panoramę.. Mimo wszystko, jak już mówiłem szanuję i podziwiam Cię za Twoją pracę.

Pozdrawiam

PS: wielkiej kariery też nie wróżyłbym tej panoramie na konkursie. Ludzi nie obchodziłoby (niestety) jak dużo czasu poświęciłeś na jej zrobienie. Widzą b. mocno zniekształcony obiekt, swoją drogą mało unikalny, więc raczej by odpoadł. Tymbardziej, że musiałbyś wystawić "znaczek":wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie mieli zamiaru sobie pojechać, a już nie miałem ochoty czekać - zimno mi się trochę robiło...
    Tak już chyba będzie zawsze, nie mam ochoty układać tego wszystkiego tematycznie
    Miało iść na Fotografię Miesiąca, ale nie chciało mi się tyle czekać.
    Młody, gniewny i do tego leniwy? Fotografia to też sztuka cierpliwości.

HDR - to tylko technika osiągnięcia celu, i mimo że jestem "purystą" - krytykować tego nie będę

#6. Ołowianka
    Podoba mi się to zdjęcie Architektura z życiem, choć niewielkim (płynący statek). Chyba najciekawsze z serii.

#7. Dyptyk trzykrzyżowy
    A czemu nie tryptyk, jak sugeruje temat - z równo umieszczonymi ściągami (trójkąt) w kadrze w obrocie?

#8. Żak
    Gdyby tak wyglądał, to te zworniki by powypadały Prostowałeś fisza? - budynek nieco za bardzo nachyla się.

A musi? To Twoja wizja, choć tyle czasu na taki temat nie chciałoby mi się poświęcać.
    Antonio Gaudi, w sensie architektonicznym, to na pewno nie jest, a ile krągłości, prawie brak kątów prostych! (okna po lewej, zadaszenie, schody...). Taki jesteś pracowity a jaki mało cierpliwy (patrz wyżej) - proponuję to zrównoważyć:cool:
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Kurde, no tak patrzę na to zdjecie patrzę, myśle o tym wszystkim.. Naprawdę szanuję i podziwiam Cię za to co tworzysz, te składanki, panoramy, nawet nie wnikam ile to pracy i czasu Ci zajmuje (bo napewno nie mało), więc naprawdę szacun dla Ciebie za to
    Kłaniam się

uważam, że dworzec gdański nie jest na tyle sławnym, czy niepowtarzalnym obiektem, żeby poświęcac mu tyle uwagi, by zrobic taką panoramę..
    Lubię obiekty nie-sławne i nie-niepowtarzalne, najlepiej jeszcze pokazane w oryginalny sposób. Uważam, że takie miejsca są bardzo dobrymi tematami fotograficznymi. Tym bardziej, jeśli są naprawdę oryginalnie przedstawione (taki był mój cel w zdjęciu dworca). Swoją drogą, dworzec jest w Pruszczu Gdańskim, nie w samym Gdańsku.
    Jest jeszcze kilka miejsc, w których mam zamiar wykonać właśnie takie "gięcie czasoprzestrzeni".

Tymbardziej, że musiałbyś wystawić "znaczek"
    Nie bardzo wiem, o jaki znaczek chodzi...

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Młody, gniewny i do tego leniwy?
    Leniwy rzeczywiście, strasznie. Ale gniewny? Ja ci dam, takie komentarze!
    A tak poważnie - naprawdę "gniewny"? Kiedy?

HDR - to tylko technika osiągnięcia celu, i mimo że jestem "purystą" - krytykować tego nie będę
    Oczywiśćie, że to tylko sposób do osiągnięcia celu - w tym przypadku cel był taki, żeby nie wypalić "dworu" i doświetlić tunel na dole.

#6. Ołowianka
    Podoba mi się to zdjęcie Architektura z życiem, choć niewielkim (płynący statek). Chyba najciekawsze z serii.
    Dziękuję, że się podoba Ale statek nie jest płynący - jest na stałe przycumowany. Należy do Muzeum Morskiego i sam stanowi swoiste "muzeum na wodzie". To tak jako ciekawostka.

#7. Dyptyk trzykrzyżowy
    A czemu nie tryptyk, jak sugeruje temat - z równo umieszczonymi ściągami (trójkąt) w kadrze w obrocie?
    Bo jakoś mi tak przypasowało i już.

Prostowałeś fisza?
    Nie, to też składanka, z około 40-kilku kadrów. Focę tylko tym, co mam w stopce.

A musi? To Twoja wizja, choć tyle czasu na taki temat nie chciałoby mi się poświęcać.
    Antonio Gaudi, w sensie architektonicznym, to na pewno nie jest, a ile krągłości, prawie brak kątów prostych! (okna po lewej, zadaszenie, schody...). Taki jesteś pracowity a jaki mało cierpliwy (patrz wyżej) - proponuję to zrównoważyć
    Oczywiście, że nie musi. Tak jak napisałeś: jest to moja wizja i mnie osobiście chciało się tyle nad tym zdjęciem pracować. Nie, żeby proces obróbki był jakoś specjalnie przyjemy, ale...
    Krągłości i mała liczba kątów prostych to również element mojej wizji (nie, nie narkotycznej ) i mniej więcej tak wyobrażałem sobie to zdjęcie, jeszcze zanim dotarłem na dworzec. A co właściwe miałeś na myśli mówiąc "pracowity, ale niecierpliwy"? Pomijając fakt, że przeczysz sam sobie (wczesniej napisałeś, że jestem leniwy), to po czym poznajesz, że brak mi cierpliwości? Chodzi tylko o to, że nie chciało mi się czekać na wyniki konkursu? Czy ma to ścisły związek ze zdjęciem, a ściślej, z jego formą?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Nie bardzo wiem, o jaki znaczek chodzi...
    A jaką rozdzielczośc ma oryginał tej składanki po zlepieniu tych 100 kadrów?

No właśnie. Ten sam obraz zmniejszony do regulaminowych 800x533, żeby wziął udział w konkursie, mozna nazwać "znaczkiem"
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Miałby ponad 140mpix, ale tak gigantyczny plik nie zmieściłby mi się na dysku, poza tym, po co? W parametrach końcowych w PTGui, tuż przed stworzeniem panoramy, wpisałem jakieś 20 mpix, a po wykadrowaniu w PSie, zdjęcie ma rozdzielczość 4525x3017.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów