Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: [MatusP] Architektura

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A ja chcialbym spytac tylko o jedno - ile czasu to bylo skladane w calosc bo robi wrazenie

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A ja chcialbym spytac tylko o jedno - ile czasu to bylo skladane w calosc bo robi wrazenie

Więc tak... Sklejanie HDRu z trzech ekspozycji trwa ok 3-4 minut. Pomnożyć to przez 35, wychodzi 105/140 min, czyli powiedzmy, że dwie godziny. Te wszystkie HDRy PTGui skladał w jedną panoramę przez dobre 3h. Potem ten gigantyczny TIFF otworzyłem w Photoshopie i tam zleciało kolejne półtorej godziny, tym razem mojej, "ręcznej", pracy nad kontrastami, konwersją BW i tym podobnymi pierdołami.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a nie szybciej najpierw posklejac panoramy i miec je w pelnym rozmiarze w trzech ekspozycjach i dopiero to składać?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Jest to składanka z kilkudziesięciu HDRów, a każdy z nich powstał z trzech ekspozycji.
    Tyle roboty i efekt żaden

PS. Robię takie foto z max. dwóch Rawów. Zakład ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

ale chyba nie piszesz o dwóch ujęciach tylko o dwoch ekspozycjach? Zgadza sie?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

Aparatem o tak dużej dynamice, jak 5dmkII to pewnie tak, ale moim się NIE DAŁO. zdjęcie "-2" - niebo normalne, deski calutkie czarne, "0" - nic nie było poprawni naświetlone, "+2" - niebo calutkie białe, deski (niemalże) poprawnie. Niemalże, bo znalazło się parę pikselków o wartości 0 na każdym kanale.
    Żałuję, że nie zachowałem sobie chociaż kilku RAWów, żeby wam pokazać, że nie macie racji.

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    a nie szybciej najpierw posklejac panoramy i miec je w pelnym rozmiarze w trzech ekspozycjach i dopiero to składać?
    Robiłem kiedyś tak i te trzy panoramy, które wyszły, nie były całkiem identyczne, i całe łączeni HDRa poszło się paść. Od tam tej pory wolę się narobić trochę więcej, ale mieć pewność, że będzie dobrze. Jest jeszcze inna droga - samodzielne wyznaczenie punktów kontrolnych w programie rodzaju PTGui, co daję pewność, żę wszystkie trzy panoramy będą dokłanie identyczne (poid względem kadru), ale roboty z tym tyle, że już wolę swój sposób.
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 07-05-2009 o 20:57

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie [MatusP] Architektura

Perony kolejowe

2.
    3.
    4.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 17-05-2009 o 08:38

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

1. Nie dalo sie przejsc kilka krokow dalej, zeby nie bylo tego dostawczaka? Ja bym moze wyprostowal fotke
    2. Jesli chciales pokazac dokonania wandali - udalo Ci sie
    3. Moim zdaniem, raczej nieciekawe.
    Na świat spoglądam przez armatę...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To nie dostawczak, tylko straż miejska. A przyjechali podczas robienia zdjęć (fotka jest składanką z kilkunastu ujęć). Ale dzięki za opinię

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

#2 Jeśli to rozwinie się w bardziej kompletną dokumentację zdjęciową zabytkowych polskich/poniemieckich dworców to pomysł warto kontynuować. Staraj się zwracać uwagę na detale, np. ściąg z pierścieniem lekko "się przekrzywił" w stosunku do symetrycznego założenia kadru. No i to co DonBolano już zauważył - spróbuj wyprostować walące się słupy. Chłopcy ze straży też tu niezbyt pasują:-?
    #3 Dokumentacja wandalizmu ostatnich 20 lat. Do prostowania w pionie i poziomie albo obiektyw T&S 17mm L:cool:
    #4 W zasadzie dość trywialny temat, ale zdjęcie "walczy" dzięki swojej cokolwiek przygnębiającej wymowie - moim zdaniem najbardziej warte uwagi z tych trzech. Nie bardzo rozumiem wybór punktu ostrości. Odnoszę wrażenie, że kompozycyjnie byłoby lepiej jakbyś wyostrzył na drugim (a nie trzecim) słupku "post-okiennym" od prawej i tym "grubszym" (jeśli w ogóle jest on tu potrzebny w kadrze). Miałbyś wówczas uporządkowany obraz podzielony na trzy części.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów