A ja chcialbym spytac tylko o jedno - ile czasu to bylo skladane w caloscbo robi wrazenie
A ja chcialbym spytac tylko o jedno - ile czasu to bylo skladane w caloscbo robi wrazenie
Więc tak... Sklejanie HDRu z trzech ekspozycji trwa ok 3-4 minut. Pomnożyć to przez 35, wychodzi 105/140 min, czyli powiedzmy, że dwie godziny. Te wszystkie HDRy PTGui skladał w jedną panoramę przez dobre 3h. Potem ten gigantyczny TIFF otworzyłem w Photoshopie i tam zleciało kolejne półtorej godziny, tym razem mojej, "ręcznej", pracy nad kontrastami, konwersją BW i tym podobnymi pierdołami.
a nie szybciej najpierw posklejac panoramy i miec je w pelnym rozmiarze w trzech ekspozycjach i dopiero to składać?
Aparatem o tak dużej dynamice, jak 5dmkII to pewnie tak, ale moim się NIE DAŁO. zdjęcie "-2" - niebo normalne, deski calutkie czarne, "0" - nic nie było poprawni naświetlone, "+2" - niebo calutkie białe, deski (niemalże) poprawnie. Niemalże, bo znalazło się parę pikselków o wartości 0 na każdym kanale.
Żałuję, że nie zachowałem sobie chociaż kilku RAWów, żeby wam pokazać, że nie macie racji.
Robiłem kiedyś tak i te trzy panoramy, które wyszły, nie były całkiem identyczne, i całe łączeni HDRa poszło się paść. Od tam tej pory wolę się narobić trochę więcej, ale mieć pewność, że będzie dobrze. Jest jeszcze inna droga - samodzielne wyznaczenie punktów kontrolnych w programie rodzaju PTGui, co daję pewność, żę wszystkie trzy panoramy będą dokłanie identyczne (poid względem kadru), ale roboty z tym tyle, że już wolę swój sposób.
Ostatnio edytowane przez MatusP ; 07-05-2009 o 20:57
1. Nie dalo sie przejsc kilka krokow dalej, zeby nie bylo tego dostawczaka? Ja bym moze wyprostowal fotke
2. Jesli chciales pokazac dokonania wandali - udalo Ci sie
3. Moim zdaniem, raczej nieciekawe.
To nie dostawczak, tylko straż miejska. A przyjechali podczas robienia zdjęć (fotka jest składanką z kilkunastu ujęć). Ale dzięki za opinię![]()
#2 Jeśli to rozwinie się w bardziej kompletną dokumentację zdjęciową zabytkowych polskich/poniemieckich dworców to pomysł warto kontynuować. Staraj się zwracać uwagę na detale, np. ściąg z pierścieniem lekko "się przekrzywił" w stosunku do symetrycznego założenia kadru. No i to co DonBolano już zauważył - spróbuj wyprostować walące się słupy. Chłopcy ze straży też tu niezbyt pasują:-?
#3 Dokumentacja wandalizmu ostatnich 20 lat. Do prostowania w pionie i poziomie albo obiektyw T&S 17mm L:cool:
#4 W zasadzie dość trywialny temat, ale zdjęcie "walczy" dzięki swojej cokolwiek przygnębiającej wymowie - moim zdaniem najbardziej warte uwagi z tych trzech. Nie bardzo rozumiem wybór punktu ostrości. Odnoszę wrażenie, że kompozycyjnie byłoby lepiej jakbyś wyostrzył na drugim (a nie trzecim) słupku "post-okiennym" od prawej i tym "grubszym" (jeśli w ogóle jest on tu potrzebny w kadrze). Miałbyś wówczas uporządkowany obraz podzielony na trzy części.