Strona 49 z 138 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A tu film (nie 5D II) - pokazujacy co oznacza brak powyzszych:
    http://www.youtube.com/watch?v=G-tI9...layer_embedded
    Nie, no - Respect! Zawsze marzyłem o kręceniu takich właśnie filmów :-)

A tak trochę poważniej, to jakość ustawiania ostrości jest fatalna - nadaje się to może do zrobienia filmu pamiątkowego z wycieczki do Kazimierza, ale żeby zachęcić kogoś do obejrzenia takiego filmu to raczej niewystarczy - widać jak automat się gubi... Jeśli już to powinno to działać perfekcyjnie...

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Panowie, zadziwia mnie trochę jaki ton dominuje w tej dyskusji Oczekujecie od tego aparatu, by był perfekcyjnie działającą kamerą mogącą mieć zastosowanie do działań amatorskich. Pomijam, że mankamenty o których wspomnieliście mogą być świadomymi niedoróbkami Canona, by nie stworzyć sobie samemu konkurencji dla prawdziwych kamer tej marki.
    Polecam zaglądnąć na inne fora, w szczególności na to: http://www.cinema5d.com/ . Pół profesjonalni i profesjonalni filmowcy pieją z zachwytu nad tym sprzętem, i nie przez przypadek. Moi znajomi którzy zjedli zęby na filmowaniu i montażu pracują na dwóch Canonach AH-1 i jako kamery czyniącej "różnice", dodającej poetyckie ujęcia używają właśnie nowej piątki. To jest aparat zostawiający w tyle wiele kamer, przy czym nie jest zabawką z kategorii: włącz i kręć. Wymaga od użytkownika znajomości tego sprzętu, jego zalet i ograniczeń - to jedyny sposób by móc wykorzystać jego możliwości z niezłym efektem.
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jan Bielecki Zobacz posta
    To jest aparat zostawiający w tyle wiele kamer, przy czym nie jest zabawką z kategorii: włącz i kręć. Wymaga od użytkownika znajomości tego sprzętu, jego zalet i ograniczeń - to jedyny sposób by móc wykorzystać jego możliwości z niezłym efektem.
    Swietnie to ujales Jan!
    Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja akurat odnosiłem się do przykładu, jaki podał Jerry_R - filmik, który nie został zrobiony 5D II, a którego Jerry_R uważa jako ideał funkcjonalności, do którego powinien dążyć Canon w produkcji aparatów, których dodatkową cechą, jakby poboczną jest kręcenie filmów.

Jan Bielecki - zgadzam się z Tobą w 100% - Właśnie możliwość manualnej kontroli ekspozycji, jak i ostrości robi z 5D MKII narzędzie dla zaawansowanego filmowca naprawdę niezłe - a takie śledzenie ostrości jak na podanym filmiku przez Jerry_R jest dla moich wyobrażeń o filmowaniu kompletnie nieakceptowalne.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Jerry_R uważa jako ideał funkcjonalności, do którego powinien dążyć Canon w produkcji aparatów, których dodatkową cechą, jakby poboczną jest kręcenie filmów.
    kmleon Kolego - dobry zart na poczatek dnia, pozdrawiam!
    Mistrzostwo swiata, naprawde!
    Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jerry_R ale ten filmik to pokazuje, że ktoś nie ma pojęcia o kręceniu czegokolwiek . Czego przykładem miało to być?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Nie, no - Respect! Zawsze marzyłem o kręceniu takich właśnie filmów :-)

A tak trochę poważniej, to jakość ustawiania ostrości jest fatalna - nadaje się to może do zrobienia filmu pamiątkowego z wycieczki do Kazimierza, ale żeby zachęcić kogoś do obejrzenia takiego filmu to raczej niewystarczy - widać jak automat się gubi... Jeśli już to powinno to działać perfekcyjnie...

Pozdrawiam
    Uważam dokładnie odwrotnie. Możesz wymienić może jakieś modele profesjonalnych kamer z AF. Bo do robienia pamiątek z Kazimierza to się raczej używa amatorskich kamerek. Ale przy poważnych realizacjach to nawet kamera umieszczona na kranie sterowana jest manualnie oczywiście bez AF. Mimo że ktoś inny steruje samym kranem a ktoś inny kamerą na nim. Nawet na koncertach gdzie jest ciemno a zespół jest oświetlony zmiennym, kolorowym, migającym światłem,kamera pracuje na manualu.

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Domyślnie

AF raczej jest potrzebny do pracy z kamerą. I na pewno nie kręci się na manualu wszystkiego - manualna ekspozycja to co innego niż manualny focus. Więc nie pisz że oczywiście...

Bardzo rzadko stosuje się zoomowanie - do zbliżenia przesuwa się kamer względem obiektu (krany, wózki, nogi). No i najwazniejsze - 5dmk2 oferuje głebie ostrosci jaka do tej pory była zarezerwowana wyłacznie dla kamer kosztujących dziesiątki tysięcy dolarów. Nawet profesjonalne kamery kosztujące 20-50 tys potrzebowały dodatkowych adapterów aby uzyskac mała glebie ostrości (np. red rock micro - i cały osprzęt) - koszt takiego zestawu to od 3 tys $ w górę + obiektywy.

5d mk2 to naprawdę perełka dla filmowca. Można dodać takie smaczki których osiągnięcie byłoby baaaardzo kosztowne stosując nawet profesjonalne kamery, krany i obsługę wieloosobową...
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jerry_R ale ten filmik to pokazuje, że ktoś nie ma pojęcia o kręceniu czegokolwiek . Czego przykładem miało to być?
    Byla to bezposrednia odpowiedz na post MMM. Chodzilo o pokazanie w PRZEJASKRAWIONY sposob, co moze powodowac NIE BEZSTOPNIOWA przyslona, GLOSNY AF (w dodatku TRAGICZNY), itp.

Chodzi o to, ze sa juz powoli dostepne obiektywy dedykowane pod VIDEO, z bezstopniowa i bezglosna przyslona, z bezglosnym ciaglym AF'em. Ale u konkurencji, a Canon dopiero nad nimi pracuje. I pewnie wypusci je razem z nowszymi wersjami pouszek, co mozemy przeczytac na Canon Rumors.

I o tym pisze. A wiekszosc naskakuje na mnie tekstami - ale po co to w ogole, ze to nie jest potrzebne do profesjonalnego, kreatywnego video, ze to dla amatorow, itp.

To po co w 5D II w ogole jest AF - w trybie foto, przeciez mozna manualnie ostrzyc... Otoz mozna, ale nie w kazdej sytuacji. I tak samo jest z video moim zdaniem... Zreszta mozna sie smiac, a Canon i tak pewnie 'ulatwi' zycie z kazda kolejna wersja, czy to sie komus podoba, czy nie ;-)
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ale u konkurencji, a Canon dopiero nad nimi pracuje. I pewnie wypusci je razem z nowszymi wersjami pouszek, co mozemy przeczytac na Canon Rumors.
    Jak rozumiem, zapomniałeś dodać "na mocowaniu EF", tak?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 49 z 138 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów