Strona 50 z 138 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Byla to bezposrednia odpowiedz na post MMM. Chodzilo o pokazanie w PRZEJASKRAWIONY sposob, co moze powodowac NIE BEZSTOPNIOWA przyslona, GLOSNY AF (w dodatku TRAGICZNY), itp.

Chodzi o to, ze sa juz powoli dostepne obiektywy dedykowane pod VIDEO, z bezstopniowa i bezglosna przyslona, z bezglosnym ciaglym AF'em. Ale u konkurencji, a Canon dopiero nad nimi pracuje. I pewnie wypusci je razem z nowszymi wersjami pouszek, co mozemy przeczytac na Canon Rumors.

I o tym pisze. A wiekszosc naskakuje na mnie tekstami - ale po co to w ogole, ze to nie jest potrzebne do profesjonalnego, kreatywnego video, ze to dla amatorow, itp.

To po co w 5D II w ogole jest AF - w trybie foto, przeciez mozna manualnie ostrzyc... Otoz mozna, ale nie w kazdej sytuacji. I tak samo jest z video moim zdaniem... Zreszta mozna sie smiac, a Canon i tak pewnie 'ulatwi' zycie z kazda kolejna wersja, czy to sie komus podoba, czy nie ;-)
    Bo może niektórzy zrozumieli, że jest to przykład jak powinno być 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Jak rozumiem, zapomniałeś dodać "na mocowaniu EF", tak?
    Tak, tak, nie mowie o szklach video, ktore juz produkuje (XL). Wszystko w kontekscie dopiero co wypuszczonych na rynek dSLR z opcja VIDEO, nie mowie o profesjonalnych kamerach.

http://www.canonrumors.com/2009/04/e...or-movies-cr1/
    (plus komentarze)
    Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bo może niektórzy zrozumieli, że jest to przykład jak powinno być 8).
    Tak właśnie ja to źle niestety zrozumiałem... ??:

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Tak właśnie ja to źle niestety zrozumiałem... ??:
    No problem!
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Tak, tak, nie mowie o szklach video, ktore juz produkuje (XL). Wszystko w kontekscie dopiero co wypuszczonych na rynek dSLR z opcja VIDEO, nie mowie o profesjonalnych kamerach.
    W sumie to przecież można podpiąć doskonałe szkła np. manualne zeissa przez przejściówkę gdzie i przysłona jest bezstopniowa i jakość (ostrość, bokeh) powala i do celów filmowych będą bardzo chętnie wykorzystywane - i tu pewnie na tą niszę nasz Cwanon ma chrapkę.. z ich punktu widzenia zupełnie słusznie.. w sumie ciekawe jak działałoby szkło z takim mechanizmem przysłony jak AF - ustawiasz sobie z puszki (jak ostrość) i potem dodatkowym pierścieniem np. przymykasz jak w manualnym szkle.. z ręcznie ustawioną ostrością "w punkt" dałoby to jeszcze większe możliwości..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    W sumie to przecież można podpiąć doskonałe szkła np. manualne zeissa przez przejściówkę gdzie i przysłona jest bezstopniowa i jakość (ostrość, bokeh)
    Właśnie ćwiczę distagona 35mm f/1,4 owszem teoria fajna, ale praktyka już nie Przesłona jest bezstopniowa, ale ma co jeden EV punkty "oporu"
    hm...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To znaczy właśnie, że nie jest bezstopniowa
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Właśnie ćwiczę distagona 35mm f/1,4 owszem teoria fajna, ale praktyka już nie Przesłona jest bezstopniowa, ale ma co jeden EV punkty "oporu"
    to fakt, ale nie musisz krecic co jeden klik. mozesz ustawic jak chcesz. na tym wlasnie polega zaleta ustawiania przeslony w obiektywie a nie z puszki
    Dlatego chyba nie bede czekal na 21 ZE tylko kupie z mocowaniem C/Y.
    jarek

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    to fakt, ale nie musisz krecic co jeden klik. mozesz ustawic jak chcesz. na tym wlasnie polega zaleta ustawiania przeslony w obiektywie a nie z puszki
    Dlatego chyba nie bede czekal na 21 ZE tylko kupie z mocowaniem C/Y.
    jarek
    Ale wygląda na to (przynajmniej na tych zdjęciach co widziałem), że szkła Zeissa z mocowaniem do Canona pozbawione zostaną pokrętła przysłony - przynajmniej na zdjęciach widać tylko pokrętło od ostrości (http://fotoblogia.pl/2008/09/15/zeis...mocowaniem-ef/) https://photo-shop.zeiss.com/epages/...8&Locale=de_DE więc tu raczej się nie poszaleje..
    A co do tego "kliku" na każdej pełnej przysłonie to dobry spec od naprawiania obiektywów manualnych bez problemu powinien pozbawić ich tej cechy..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

... ale wiesz, ten klik to na prawde jest delikatny i sluzy tylko raczej nabyciu swiadomosci ile pelnych dzialek przymknales. Sam mam distagona 35 1.4 i kilka innych zeissow i wiem ze to nie problem. Co do wersji ZE czyli z bagnetem canona, to jak pisalem regulacja przyslony jest z poziomy puszki - dla mnie malo wygodne do filmowania - dlatego wole stare wersje podpiete na przjsciach z dandelionem (nota bene najnowsza generacja, ktora sobie poinstalowalem jest tak precyzyjna jak oryginal i da sie ustawic dane do exifa dla kazedego obiektywu indywidualnie)
    jarek

Strona 50 z 138 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów