To normalne w świetle jarzeniowym oraz energooszczędnym. Światło jest wtedy emitowane impulsowo a migawka 'wstrzela' się czasem w maksima a czasem w minima jego natężenia:
W prosty sposób można to zredukować używając czasu otwarcia migawki dłuższego niż częstotliwość błysków. Dla sieci EU 50Hz jest to 100Hz, czyli czasy od 1/100 w doł powinny pomóc. Drugim rozwiązaniem jest zmiana oświetlenia![]()
.
Wytłumacz mi w jaki sposób "wyczuwasz" stopnie na przysłonie bo ja nie mogę tego sobie wyobrazić.
Tak na marginesie to ustaw sobie w aparacie korekcję EV co 1/2, pojawią ci się nowe wartości przysłony które można ustawić. Wniosek z tego taki że przysłonę można ustawić dowolnie.
W xxxD nie przeskakuje koło nastaw. Tam reguluje się to przyciskami i teraz powiedzmy, że jeden skok (czy to przycisku czy pokrętła) będzie zmieniał wartość przesłony (teoretycznie) o 0.000001. Czy to nie da Ci płynności?
edit:
chyba juz zapomnialem jak to bylo bo w xxxD regulowalo sie to chyba pokretlem przy spuscie z dodatkowo wcisnietym przyciskiem co nie zmienia w sumie tego co chcialem przekazac w poscie :>
Ostatnio edytowane przez blum ; 02-06-2009 o 23:00
Wersję 1.10 wgrałem na 1.06, sam upgrade trwał ok. 2 minut, wszystko poszło ok.
Przetestowałem samo nagrywanie, i mam takie wrażenie, jakby mikrofon teraz cały czas "trzeszczał" bądź wyłapywał jakieś trzeszczenie. Może to sugestia i poprzednio też tak było?
A może nowy soft go "uczulił"?
Zmiana wszystkich parametrów czas/przysłona/czułość jest w trakcie nagrywania możliwa - to duży plus (tryb M na gałce). Trochę przeszkadza rzecz jasna skokowość - to trzeba robić wiedząc, co się chce i jak filmować. Natomiast sama możliwość wyłączenia automatyki jest cacy.
Zauważyłem, może to zresztą już było przedtem, że w trakcie nagrywania z ustawieniami w trybie "auto" (tryby Av, Tv, P na gałce, można przechodzić z M w trakcie nagrywania i z powrotem) użycie AF-ON wyświetla aktualne nastawy czas/przysłona/czułość, podobnie zresztą dzieje się, gdy wtedy użyjemy *, co blokuje nastawy na czas trzymania przycisku, choć można dużym pokrętłem przesuwać wtedy niedoświetlanie/prześwietlanie (ciekawe, przestawia ostatnio zmieniany przez automatykę parametr).
Niestety, podczas filmowania w M na widocznej (!) osi nie widać punktu odniesienia do poprawnego naświetlania (poprawnego wg światłomierza). Oceniamy poprawność wyłącznie kierując się widokiem na ekranie. To może być dość mylące w jaskrawym czy nietypowym oświetleniu.
Możliwość ustawienia czasu naświetlania wyraźnie pokazuje częstotliwość prądu w sieci - przy czasach innych niż 1/30, 1/50 i 1/100 obraz wyraźnie faluje, gdy filmujemy w pomieszczeniu oświetlanym żarówkami. (Nb. aż mnie zadziwia zgodność deklarowanej częstotliwości sieci i deklarowanych szybkości naświetlania).
Tyle na szybko - pozdrawiam
rsaw
Trzeszczy jak trzeszczał..
A możesz napisać jaśniej o co chodzi?? Bo wg mnie tryby Auto (czyli Av,Tv,P ) zachowują się podczas filmowania dokładnie tak samo.. czyli tak jak teraz sprawdzam - 1/30, f2 i iso od 100 do 1600 się "buja".. i kółkiem możesz sobie tylko korektę ekspozycji wprowadzić.. Tylko w M możesz sobie ustawiać co chcesz ręcznie - namiastką tego jest to że ustawisz w M Auto ISO i wtedy robi się Auto w prawdziwym tego słowa znaczeniu - a nie jak jakiś erzac w trybie foto - czyli na sztywno 400
A co to ta widoczna oś?? jeśli chodzi o skalę EV na dole ekranu to wystarczy spust na moment wcisnąć do połowy i już jest wskaźnik
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Dzięki, miałem wrażenie, że wskaźnik na tej skali widziałem, a potem go nie było. I nie przyszło mi do głowy najprostsze rozwiązanie.
Tak, oczywiście pełną zmianę parametrów można zrobić tylko w trybie M. Ale po kolei: jestem w Av (można sobie przejść z M bez przerywania podglądu czy filmowania), na dole mam tylko skalę wskazującą EV ze wskaźnikiem pokazującym korektę ekspozycji. Teraz przyciśnięcie któregoś z przycisków AF-ON, *, czy spustu do połowy (to mi wpadło do głowy dopiero teraz) pokazuje aktualne nastawy czas/przysłona/czułość jak w trybie M. Może i było to przedtem, ale nie pamiętam... A choćby ciekawość żarła, co ten aparat w danej chwili ustawia. Natomiast jeśli chodzi o korektę ekspozycji, to mając ten podgląd, trzymając * (czyli blokując automatykę) i robiąc korektę, zauważyłem, że kręcąc kółkiem widać, który parametr się wtedy zmienia - i wygląda, że ręczna korekta przestawia parametr ostatnio "używany" do zmian przez automatykę.
Jakby Canon nie musial nad niczym pracowac, to juz dawno by to sprzedawal marketingowo, az by huczalo! Rozumiem, ze patrzysz na to z perspektywy FOTO. Lecz mowimy o temacie z punktu widzenia VIDEO. Przekonasz sie o czym mowie za kilka(nascie) miesiecy, jak Canon wypusci nowe obiektywy, a moze tylko firmware, nie przecze.
A jak chcesz wiecej wiedziec w temacie, mozesz wejsc na fora VIDEO. Na dzien dzisiejszy - DSLR Canon z funkcja VIDEO wraz z dostepnymi obiektywami - sa epoke do tylu za tym co wypuszcza wlasnie Panasonic - m.in. bezglosna oraz bezstopniowa przeslona, bezglosny oraz ciagly AF. W poruszonym kontekscie ma sie rozumiec.
A tu film (nie 5D II) - pokazujacy co oznacza brak powyzszych:
http://www.youtube.com/watch?v=G-tI9...layer_embedded
Pozdrawiam!