Strona 48 z 138 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Miałem w ręku parę starych obiektywów z moc.M42, które miały bezstopniową regulację przysłony, to akurat żaden wynalazek. Według mojej wiedzy wszystkie obiektywy Canona nie mają żadnych mechanicznych przeszkód żeby ustawić dowolnie przysłonę, to tylko kwestia sterowania aparatem i nad niczym Canon nie musi pracować oprócz oprogramowania.
    No nie wiem...
    Sterowanie z puszki ma te stopnie. Kręcąc kółkiem nastaw wyczuwam bardzo wyraźnie stopnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szarlatan Zobacz posta
    hej, wgrałem nowy soft, nie znam się na filmowaniu
    na tym klipie http://w818.wrzuta.pl/film/6QG69ngmN..._8666_xvid_001 ustawiłem M, iso 6400, czas 1250, przysłonę 1,8

zielone mruganie(poświata na stoliku i skanerze jest od monitora, reszta od halogenowych lampek w suficie) ogólnie przy czasach 1/80 i krócej w świetle sztucznym widać takie paskudne rzeczy

średnio to wygląda
    To normalne w świetle jarzeniowym oraz energooszczędnym. Światło jest wtedy emitowane impulsowo a migawka 'wstrzela' się czasem w maksima a czasem w minima jego natężenia:

W prosty sposób można to zredukować używając czasu otwarcia migawki dłuższego niż częstotliwość błysków. Dla sieci EU 50Hz jest to 100Hz, czyli czasy od 1/100 w doł powinny pomóc. Drugim rozwiązaniem jest zmiana oświetlenia
    .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    No nie wiem...
    Sterowanie z puszki ma te stopnie. Kręcąc kółkiem nastaw wyczuwam bardzo wyraźnie stopnie.
    Wytłumacz mi w jaki sposób "wyczuwasz" stopnie na przysłonie bo ja nie mogę tego sobie wyobrazić.
    Tak na marginesie to ustaw sobie w aparacie korekcję EV co 1/2, pojawią ci się nowe wartości przysłony które można ustawić. Wniosek z tego taki że przysłonę można ustawić dowolnie.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Wytłumacz mi w jaki sposób "wyczuwasz" stopnie na przysłonie bo ja nie mogę tego sobie wyobrazić.
    Tak na marginesie to ustaw sobie w aparacie korekcję EV co 1/2, pojawią ci się nowe wartości przysłony które można ustawić. Wniosek z tego taki że przysłonę można ustawić dowolnie.
    Chodzi o to że koło nastaw przeskakuje, nawet jak aparat jest wyłączony, nawet jak obiektyw jest odpięty to koło nastaw ma jakiś mechanizm zaczepowy że nie można nim kręcić jak potencjometrem tylko skokowo.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Chodzi o to że koło nastaw przeskakuje
    W xxxD nie przeskakuje koło nastaw. Tam reguluje się to przyciskami i teraz powiedzmy, że jeden skok (czy to przycisku czy pokrętła) będzie zmieniał wartość przesłony (teoretycznie) o 0.000001. Czy to nie da Ci płynności?

edit:
    chyba juz zapomnialem jak to bylo bo w xxxD regulowalo sie to chyba pokretlem przy spuscie z dodatkowo wcisnietym przyciskiem co nie zmienia w sumie tego co chcialem przekazac w poscie :>
    Ostatnio edytowane przez blum ; 02-06-2009 o 23:00

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    To normalne w świetle jarzeniowym oraz energooszczędnym. Światło jest wtedy emitowane impulsowo a migawka 'wstrzela' się czasem w maksima a czasem w minima jego natężenia:

W prosty sposób można to zredukować używając czasu otwarcia migawki dłuższego niż częstotliwość błysków. Dla sieci EU 50Hz jest to 100Hz, czyli czasy od 1/100 w doł powinny pomóc. Drugim rozwiązaniem jest zmiana oświetlenia
    a najlepiej sprawdza sie 1/50s, f/4,5 i 160 ISO - przynajmniej bezposrednio filmujac ekran telewizora
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Coś już napisał

Domyślnie

Wersję 1.10 wgrałem na 1.06, sam upgrade trwał ok. 2 minut, wszystko poszło ok.
    Przetestowałem samo nagrywanie, i mam takie wrażenie, jakby mikrofon teraz cały czas "trzeszczał" bądź wyłapywał jakieś trzeszczenie. Może to sugestia i poprzednio też tak było?
    A może nowy soft go "uczulił"?
    Zmiana wszystkich parametrów czas/przysłona/czułość jest w trakcie nagrywania możliwa - to duży plus (tryb M na gałce). Trochę przeszkadza rzecz jasna skokowość - to trzeba robić wiedząc, co się chce i jak filmować. Natomiast sama możliwość wyłączenia automatyki jest cacy.
    Zauważyłem, może to zresztą już było przedtem, że w trakcie nagrywania z ustawieniami w trybie "auto" (tryby Av, Tv, P na gałce, można przechodzić z M w trakcie nagrywania i z powrotem) użycie AF-ON wyświetla aktualne nastawy czas/przysłona/czułość, podobnie zresztą dzieje się, gdy wtedy użyjemy *, co blokuje nastawy na czas trzymania przycisku, choć można dużym pokrętłem przesuwać wtedy niedoświetlanie/prześwietlanie (ciekawe, przestawia ostatnio zmieniany przez automatykę parametr).
    Niestety, podczas filmowania w M na widocznej (!) osi nie widać punktu odniesienia do poprawnego naświetlania (poprawnego wg światłomierza). Oceniamy poprawność wyłącznie kierując się widokiem na ekranie. To może być dość mylące w jaskrawym czy nietypowym oświetleniu.
    Możliwość ustawienia czasu naświetlania wyraźnie pokazuje częstotliwość prądu w sieci - przy czasach innych niż 1/30, 1/50 i 1/100 obraz wyraźnie faluje, gdy filmujemy w pomieszczeniu oświetlanym żarówkami. (Nb. aż mnie zadziwia zgodność deklarowanej częstotliwości sieci i deklarowanych szybkości naświetlania ).
    Tyle na szybko - pozdrawiam
    rsaw

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsaw Zobacz posta
    Wersję 1.10 wgrałem na 1.06, sam upgrade trwał ok. 2 minut, wszystko poszło ok.
    Przetestowałem samo nagrywanie, i mam takie wrażenie, jakby mikrofon teraz cały czas "trzeszczał" bądź wyłapywał jakieś trzeszczenie. Może to sugestia i poprzednio też tak było?
    A może nowy soft go "uczulił"?
    Trzeszczy jak trzeszczał..

Zauważyłem, może to zresztą już było przedtem, że w trakcie nagrywania z ustawieniami w trybie "auto" (tryby Av, Tv, P na gałce, można przechodzić z M w trakcie nagrywania i z powrotem) użycie AF-ON wyświetla aktualne nastawy czas/przysłona/czułość, podobnie zresztą dzieje się, gdy wtedy użyjemy *, co blokuje nastawy na czas trzymania przycisku, choć można dużym pokrętłem przesuwać wtedy niedoświetlanie/prześwietlanie (ciekawe, przestawia ostatnio zmieniany przez automatykę parametr).
    A możesz napisać jaśniej o co chodzi?? Bo wg mnie tryby Auto (czyli Av,Tv,P ) zachowują się podczas filmowania dokładnie tak samo.. czyli tak jak teraz sprawdzam - 1/30, f2 i iso od 100 do 1600 się "buja".. i kółkiem możesz sobie tylko korektę ekspozycji wprowadzić.. Tylko w M możesz sobie ustawiać co chcesz ręcznie - namiastką tego jest to że ustawisz w M Auto ISO i wtedy robi się Auto w prawdziwym tego słowa znaczeniu - a nie jak jakiś erzac w trybie foto - czyli na sztywno 400

Niestety, podczas filmowania w M na widocznej (!) osi nie widać punktu odniesienia do poprawnego naświetlania (poprawnego wg światłomierza). Oceniamy poprawność wyłącznie kierując się widokiem na ekranie. To może być dość mylące w jaskrawym czy nietypowym oświetleniu.
    A co to ta widoczna oś?? jeśli chodzi o skalę EV na dole ekranu to wystarczy spust na moment wcisnąć do połowy i już jest wskaźnik
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A co to ta widoczna oś?? jeśli chodzi o skalę EV na dole ekranu to wystarczy spust na moment wcisnąć do połowy i już jest wskaźnik
    Dzięki, miałem wrażenie, że wskaźnik na tej skali widziałem, a potem go nie było . I nie przyszło mi do głowy najprostsze rozwiązanie.

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A możesz napisać jaśniej o co chodzi?? Bo wg mnie tryby Auto (czyli Av,Tv,P ) zachowują się podczas filmowania dokładnie tak samo.. czyli tak jak teraz sprawdzam - 1/30, f2 i iso od 100 do 1600 się "buja".. i kółkiem możesz sobie tylko korektę ekspozycji wprowadzić.. Tylko w M możesz sobie ustawiać co chcesz ręcznie - namiastką tego jest to że ustawisz w M Auto ISO i wtedy robi się Auto w prawdziwym tego słowa znaczeniu - a nie jak jakiś erzac w trybie foto - czyli na sztywno 400
    Tak, oczywiście pełną zmianę parametrów można zrobić tylko w trybie M. Ale po kolei: jestem w Av (można sobie przejść z M bez przerywania podglądu czy filmowania), na dole mam tylko skalę wskazującą EV ze wskaźnikiem pokazującym korektę ekspozycji. Teraz przyciśnięcie któregoś z przycisków AF-ON, *, czy spustu do połowy (to mi wpadło do głowy dopiero teraz) pokazuje aktualne nastawy czas/przysłona/czułość jak w trybie M. Może i było to przedtem, ale nie pamiętam... A choćby ciekawość żarła, co ten aparat w danej chwili ustawia. Natomiast jeśli chodzi o korektę ekspozycji, to mając ten podgląd, trzymając * (czyli blokując automatykę) i robiąc korektę, zauważyłem, że kręcąc kółkiem widać, który parametr się wtedy zmienia - i wygląda, że ręczna korekta przestawia parametr ostatnio "używany" do zmian przez automatykę.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem w ręku parę starych obiektywów z moc.M42, które miały bezstopniową regulację przysłony, to akurat żaden wynalazek [...]
    nad niczym Canon nie musi pracować oprócz oprogramowania.
    Jakby Canon nie musial nad niczym pracowac, to juz dawno by to sprzedawal marketingowo, az by huczalo! Rozumiem, ze patrzysz na to z perspektywy FOTO. Lecz mowimy o temacie z punktu widzenia VIDEO. Przekonasz sie o czym mowie za kilka(nascie) miesiecy, jak Canon wypusci nowe obiektywy, a moze tylko firmware, nie przecze.

A jak chcesz wiecej wiedziec w temacie, mozesz wejsc na fora VIDEO. Na dzien dzisiejszy - DSLR Canon z funkcja VIDEO wraz z dostepnymi obiektywami - sa epoke do tylu za tym co wypuszcza wlasnie Panasonic - m.in. bezglosna oraz bezstopniowa przeslona, bezglosny oraz ciagly AF. W poruszonym kontekscie ma sie rozumiec.

A tu film (nie 5D II) - pokazujacy co oznacza brak powyzszych:
    http://www.youtube.com/watch?v=G-tI9...layer_embedded
    Pozdrawiam!

Strona 48 z 138 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów