Witam wszystkich.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Focę amatorsko. CB śledzę od półtora roku. Szczególnym zainteresowaniem darzyłem plotki dot. nowego 5DDziało się... no nieważne.
Od kilku miesięcy jestem przeszczęśliwym posiadaczem 5D. Używany sprzęt: 85/1.8 (sporadycznie) i 24-105L (właściwie cały czas), 430EX II. L-ka jest super... gdyby tylko miała lepsze światło![]()
Czytałem w innym wątku o różnicach między f4 a f2.8. Kilkoro z Was twierdziło, że jak f4 nie pomoże, to f2.8 też niewiele da. Jestem innego zdania. Testowałem 85/1.8 na tych przesłonach i za każdym razem czas naświetlania dla f2.8 był ok. 2 razy krótszy niż dla f4. A to już jest dość często "być albo nie być" dla zdjęcia, przynajmniej w moim przypadku.
Zacząłem się poważnie zastanawiać nad zamianą na tą Sigmę (na oba szkła na raz nie stać mnie). Tylko gdy patrzę na te sample na 2.8 to mi powoli ochota przechodzi... zależy mi na lepszym świetle, ale takim, przy którym fotki będą takiej jakości jak z 24-105 na f4. Chyba sobie daruję i dokupię Sigmę 50 1.4 jako standardowy jasny obiektyw, uniwersalność zooma przeboleję...
Tak btw, zauważyłem, że jest tu wiele prawdziwych osobowościFajnie się czyta np. posty MMM, Cichego i MacGyvera. Kiedyś był tu jeszcze user o nicku snowboarder, którego foty z wycieczek po świecie przekonały mnie do powyższego zestawu. Na żółtym forum natomiast jest jakby mniej malkontentów... pozdrawiam wszystkich
![]()