Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: [test] SIGMA 24-70 2.8 EX DG HSM

Zablokowany

Domyślnie

Witajcie, dzisiaj wrócił do nas ten obiektyw i z ciekawości przestrzelałem go na starym EOSie D60, oto wyniki:

http://picasaweb.google.com/izdrowak...HSMCANONEOSD60

skuteczność Af oceniam na 80% z tym aparatem. Ten sam egzemplarz Sigmy testowały optyczne.pl więc zobaczymy co oni napiszą w teście. Egzemplarz jest dość przechodzony i mógł być po prostu rozkalibrowany.

Ogólnie sprzedaliśmy tego trochę i nie mam od klientów sygnałów o niepoprawnym funkcjonowaniu AF, była raptem jedna reklamacja. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że szkło nieco stanieje, z pewnością gdyby kosztowało 2500 zł było by więcej chętnych. Tak jak Cichy napisał, jeżeli ktoś ma wydać te 1500-2000 zł mniej warto się zastanowić bo to w zasadzie "jedyna alternatywa".

Co ciekawe w teście aparat lepiej trafiał w osławiony test w świetle dziennym niż sztucznym (dobra wskazówka), nie miał tez większych problemów z trafianiem w obiekt co widać. Na kartce się czasem gubił. Kolejna wskazówka by ew. testowac obiektywy na jakiś konkretnych obiektach a nie klinach ogłupiających AF bo w mojej ocenie i co widac te testy nie sa miarodajne. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia, na klinach są duże przesunięcia względem kilku tkich samych zdjec (robione z ręki może dlatego) przy ostrzeniu na obiekt problem nie istnieje. Większosc robiona na F2.8 sa chyba exify.

http://translate.google.pl/translate...ial%26hs%3Dz6o

jeszcze chiński teścik
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 29-04-2009 o 15:09

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Kolejna wskazówka by ew. testowac obiektywy na jakiś konkretnych obiektach a nie klinach ogłupiających AF bo w mojej ocenie i co widac te testy nie sa miarodajne. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia, na klinach są duże przesunięcia względem kilku tkich samych zdjec (robione z ręki może dlatego) przy ostrzeniu na obiekt problem nie istnieje.
    Małe sprostowanie, ja w swoim teście nie ostrzyłem na "klinie", podziałka pokazywała jedynie, w którym miejscu obiektyw trafił, a sama ostrość była ustawiana tam, gdzie zaznaczone jest czerwonym kwadratem, czyli na prostopadłym do osi obiektywu obiekcie (specjalnie nakleiłem tam czarne kwadraciki, żeby AF się jak najmniej gubił).

No i faktycznie trzeba brać poprawkę na to, że to był egzemplarz testowy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ilekroć są problemy z AF w obiektywach Sigmy to wyskakuje p.Zdrowak z tekstem że na jego zabytkowym EOSie D60 wszystko świetnie działa, że "bo egzemplarz testowy", że w jakimś innym świetle lepiej, że "egzemplarz przechodzony", że "się rozkalibrował", że wina użytkownika, że "kliny ogłupiają AF", że zupa była za słona...
    Zawsze same obiektywne trudności (oczywiście poza winą dziadowskiego AF w obiektywie) powodujące nietrafianie...
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 29-04-2009 o 17:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ilekroć są problemy z AF w obiektywach Sigmy to wyskakuje p.Zdrowak z tekstem że na jego zabytkowym EOSie D60 wszystko świetnie działa, że "bo egzemplarz testowy", że w jakimś innym świetle lepiej, że "egzemplarz przechodzony", że "się rozkalibrował", że wina użytkownika, że "kliny ogłupiają AF", że zupa była za słona...
    Zawsze same obiektywne trudności (oczywiście poza winą dziadowskiego AF w obiektywie) powodujące nietrafianie...
    hehe
    ...choc tez bym sie przyczepil do tego d60... To jest obiektw pod FF i trzeba brac pod uwage wyniki na pelnej klatce i w wiekszej rozdzielczosci... Szczegolnie przy takiej cenie calkowicie z kosmosu, Sigma powinna kosztowac tyle co tamron + z 500 zl za w teorii lepszy AF.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Bo to wina Cichego, który powinien napisać ze AF sigmy bije wszystkie samyangi na głowę : ))))

Uzależniony

Domyślnie

Mały OT. Josifie, co są practiki? To z Twojej stopki. :-P

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Jak kupie 5d za jakieś 2 lata to wróce do tego testu :P

a jeśli chodzi o ceny sigmy to jest paranoja S 30mm f1.4 kosztowała 1300zł a teraz 1900!!!
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Mały OT. Josifie, co są practiki? To z Twojej stopki. :-P
    "practiki" to neologizm
    chodzi o aparaty marki praktica, które są sprawne inaczej i wymagają odrobiny wysiłku aby w pełni swobodnie nimi fotografować : )

na tradycyjny opis mam za mało eLek i czułbym się tu jak parweniusz : )

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wielkie uznanie dla cichego za test
    Bardzo jestem zainteresowanym tym szklem bo brakuje mi czegoś w miare uniwersalnego i jasnego

W tescie wypada dosc przyzwoicie ale ta cena troszke przeraza dalej...
    A dla czego pomijam tamrona ?? mimo że optycznie tak samo dobry to potrzebuje czegoś bardziej wytrzymałego i szybkiego jak L czy seria EX sigmy, chodzi o kurz wode itp. wszystko to co na zawodach motorowych )

sample zaprezentowane przez foto-net pokazuja ze to szklo swietnie sobie radzi....

dalej jednak mam dylemat 24-105L czy ta sigma, ceny dosc podobne ... swiatlo na korzysc sigmy ale pewnosc to L...
    Ostatnio edytowane przez darnok ; 30-04-2009 o 09:20

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    chodzi o kurz wode itp. wszystko to co na zawodach motorowych )
    24-105L - światło Sigmy Ci niepotrzebne, budowa i zakres Canona w takich warunkach bezcenne.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów