wiadomo ze 24-105 pewny, ale f4, w ciemnosciach nie da rady, zdazylo sie że odcinki specjalne są w mrocznym lesie albo już o zmierzchu wtedy niestety canon odpada ...
a na 24-70 L ponad 5k to nie dam...
wiadomo ze 24-105 pewny, ale f4, w ciemnosciach nie da rady, zdazylo sie że odcinki specjalne są w mrocznym lesie albo już o zmierzchu wtedy niestety canon odpada ...
a na 24-70 L ponad 5k to nie dam...
Maiłem ten dylemat rok temu. Poszedłem do sklepu zmacać ta Sigmę, niestety (stety) na półce była eLka 24-105. Wystarczył zrzut na ekran 2-3 zdjęć i wiedziałem że z Sigmą to byłoby małżeństwo z rozsądku podyktowane chęcią przyoszczędzenia. 24-105 ma moim zdaniem o wiele lepsze kontrasty, nasycenie i jeśli istnieje cos takiego jak "plastyka" to też. Nie mówiąc juz o szybkości AF. Dołożyłem sobie kilka rat więcej i wziąłem eLkę.
Założyłem sobie FOTOBLOGA
jak rok temu to byla to stara sigma, bez HSM a ta teraz to calkiem nowa konstrukcja z HSM, ponoc budowa szkiel jest podobna jak w rewelacyjnym 50.1,4 sigmy.
no nic jak nie pomacam to w zyciu nie wybiore![]()
To chyba nie z tą, bo to zupełnie nowy model.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
niestety seria EX ładnie wygląda tylko na półce sklepowej, malowanie obiektywów, które mają praktycznie służyć do pracy czasami w trudniejszych warunkach jakaś dziwną powłoką, która łapie brud i jest trudna do czyszczenia to wielka wada tejze Firmy, w dodatku ta farba dość łatwo schodzi po jakims czasie, w dodatku jak już pojdzie w jakims miejscu to odkleja sie powoli stopniowo dalej
i ciezko o ponowne malowanie takiego obiektywu, L'ki Canona mozna sobie ładnie w tani sposob odnowic
i pisze to wielki fan obiektywow Sigmy...
Witam Pana nazywam się Grzegorz i to konto zostało mi przekazane przez Irka do kontaktów z użytkownikami forum. Obiektyw został przetestowany również na EOS 40D przezemnie (prywatnym) ten sam egzemplarz który testował Cichy i optyczne.pl Za 2-3 dni wrzucę zdjęcia z wyjazdu weekendowego, w swoim aparacie również nie zauważyłem większych problemów z tym obiektywem, możne inaczej z tym egzemplarzem. Też zastanawia mnie czy problemy z AF nie są czasem domeną głównie pełnej klatki.
Taa... skąś znamy tę śpiewkę...
Identyczny wstęp w obronie swoich produktów w wykonaniu dystrybutora Sigmy - użytkownika foto-net - mieliśmy nieprzyjemność zobaczyć w wątku o Sigmie 50/1.4. Polecam lekturę wszystkim chcącym przekonać się o wiarygodności ich słów, testów i zapewnień - pasjonująca lektura
Tak z grubsza to samo chciałem powiedzieć
Kuba - w teście bokehu nie ma punktowych źródeł światła, które na poprzednich samplach dostępnych w sieci wyglądały mało ciekawie - takie podwójne, brzydkie kółka... zwróciłeś na to uwagę czy może w obecnych egz. już tej przypadłości nie ma?
Nie mam już tego szkła, więc nic więcej nie sprawdzę.
O obiektywach wiem prawie wszystko
odrobina chinszczyzny
na szczescie google tłumaczy wiec jakos da sie przeczytac)
http://forum.xitek.com/showthread.php?threadid=602310
co do brzydkiego bokeha http://img4.imageshack.us/img4/8485/2470mm015lcrop.jpg
ale jak przejrzalem mase fotek w testach to tylko na tych jednych to jest zaden inny egzemplarz sigmy juz tak nie robil ... felerna sztuka ??
link do nowych sampli
24 mm@2.8
24,,@4