T28-75 poradzi sobie napewno lepiej niż S24-70 :]
T28-75 poradzi sobie napewno lepiej niż S24-70 :]
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
S ma napewno lepsza jakosc optyczna od tamrona co wyszlo w tescie Cichego, zarowno pod wzgledem ostrosci jak i aberracji, ale IHMO z powodow wyzej opisanych poprostu warto dokladac tylko do L.
S moze i jest ostra, ale nie zawsze tam gdzie chcemy.
Bawilem sie szklami w autoryzowanym sklepie sigmy, sprzedawca oczywiscie pierwszy raz slyszal o FF/BF, w tym czasie szkla ktore testowalem ostrzyly wszedzie tylko nie tam gdzie trzeba.
Sigma przegrywa z tamronem jeżeli chodzi o cena/jakość.
tak się zastanawiam, czy ktoś jeszcze pamięta, że po polsku piszemy PRZECINEK W UŁAMKACH DZIESIĘTNYCH? ergo f/2,8...
Moja wróciła do kalibracji, bo po ustawieniu AF na krótkich odległościach przez serwis, teraz ostrzy za, na szerokim, a przed, na wąskim końcu. Czeka więc sobie na nowy soft w serwisie. Najgorsze, że raczej nie widzę dla niej alternatywy poza e-Lą.
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
piszczal: u mnie bylo blisko dobrze, a daleko za, niezaleznie od ogniskowej. Tez przerabialem wgrywanie softu ale skonczylo sie jak pisalem pare postow wyzej.
Kupiłem dzisiaj sigme z canonem 1000D trafia w punkt, przetestuję w dzień ale na 98 % myślę , że będę zadowolony![]()
Odswieze troche - ma ktos tą Sigme? - moglby pochwalic sie swoimi opiniami?
Na razie ogladam pojedynek 24-70 -> https://www.youtube.com/watch?annota...&v=HV9ju8LmRfU