Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 134

Wątek: Zdjęcia z lustrzanki nierówne zdjęciom z kompaktu?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    No ale to w koncu zobaczymy jakies przykladowe zdjecia o ktore sie rozchodzi?
    prosze bardzo, rozszarpcie mnie do konca ;-) co mi tam... w koncu to wirtualne rozszarpanie :-)

http://rapidshare.com/files/233481078/Sample.rar

1) chwycil ostrosc, tylko na co? czas 1/60s + lampa, poruszone?

2) super "wyostrzony" jpg i na dodatek ta fajna kolorowa kaszka pikseli widoczna jako chmury, po prostu super jpg!!! ISO 400, teoretycznie powinno byc super, znaczy sie lepiej niz z "malpki", tak?...

3) ostrosc lapana na budynek w tle, tylko czy zlapana? a moze to to jest ta slynne "mydlo" obiektywow kitowych? jedna z wielu prob :-( czas 1/50, pewnie poruszylem? he? a staralem sie bardzo nie poruszyc...

4) czas 1/80s, tez poruszone? bo dla mnie to jest czyste, zywe mydlo... :-(

5) czas 1/40s, pewnie poruszone (na dodatek wial wiatr wiec liscie sie ruszaly) ale nie o to chodzi, chodzi o zielen... zielen na tym zdjeciu powinna byc "oczojebna" bo padal tam snop slonecznego zachodzacego swiatla, zielen po prostu "wychodzila" z tych lisci, na fotce tego absolutnie nie widac, zielen jest jak we wrzesniowy wieczor... :-( przytlumiona i nie-zielona. To miala byc zielen wiosenna!!! A nie poznojesienna!!! :-(

5a) A tak te zielen widziala "malpka"... (i tak nie oddajac w 100% "oczojebnosci"), bylem tam, widzialem, malpka lepiej oddala kolor i cieplo wiosennej zieleni... bardzo mi przykro...

6) to jest zielen? to sa czerwone ceglowki? no ja nie wiem, ale w rzeczywistosci to tak nie wyglada... trudno sie mowi, definicja kolorow wedlug Canona 450d... :-(

no rozszarpujcie mnie... :-) you are welcome!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

co do zdjęć,to wydaje mi się że po pierwsze,za długie czasy,mimo wszystko...

to nie jest kompakt,żeby wychodziło wszystko zyleta ostre przy czasie 1/40 s(wiem,bo sam to przerabiałem jak kupowałem eosa 450 d )

powiem ci tak,ja się zmagałem z identycznym problemem jak ty,kupiłem eosa450 d z kitowym obiektywem,i poczułem olbrzymie rozczarowanie.Kolory jakieś dziwne,balansu bieli za nic w świecie nie dało się poprawnego ustawić,że już o ostrości nie wspomnę.Postanowiłem zainwestować w szkła,i to już przyniosło efekt, najpierw kupiłem stałkę 50, potem canona 55-250(niby tez kit,ale nieporownywalnie lepszy),do tego lampa i ostatnio tamron 17-70 2.8/4.5.

I było lepiej,ale jeszcze nie doskonale. U mnie problem wynikał z tego,ze przesiadłem się ze świetnego kompaktu,z Fuji 6500, stąd też moje rozczarowanie lustrzanką było większe,i osoby które widziały pierwsze zdjęcia z tych dwóch aparatów, jednomyślnie wskazywały na lepszy aparat fuji 6500.

Ale ja "rozwiązałem" moje problemy z lustrzanką w następujący sposób :

1) Zmieniłem kita...jaki on by nie był,to jednak jest słabe szkiełko, mało kontrastowe, winietujące , z duuuużym mydełkiem

2)Poczytałem trochę,nauczyłem się obsługi światłomierza,pomiary światła,korekta ekspozycji

3)Przeszedłem na wyższe przesłony...Wiem że każdy mając do dyspozycji choćby kitowe szkiełko,ustawia najczęściej najnizszą wartośc przesłony,zeby zlapac jak najwiecej tego swiatełka,i aby uzyc jak najkrótszetgo czasu. Jednak przymknięcie przesłony,choćby o jedną działkę, pozwala wyeleminowac błedy optyczne obiektywu.

Taka porada,warto czasami zrobić testy,na każdej dostępnej przysłonie...Bo może się zdarzyć tak,że obiektyw świetnie ostrzy na 5.6,a na wyższej przesłonie,paradoksalne już nie(z tym że nie mówię o przysłonach 9,11,16, itd,ale o wartościach przysłon pośrednich)

4) Z tym używaniem wyższych wartości przysłony, wiązą się oczywisćie czasy naświetlania.Dlatego często niezbędny będzie statyw. Ja rozwiązałem problem światła, kupnem lampy błyskowej, i jestem zadowolony, gdyż sporo ona rekompensuje przy brakach w optyce...

5) Pamiętaj o głębi ostrości...w kompaktach na przysłonie(znowu ona ) powiedzmy 4.5, bez problemu osiągniesz przyzwoite zdjęcie, z ostrym całym planem(no chyba że robisz makro,albo pod jakimś dziwnym kątem zdjęcie...),w lustrzance nie ma tak latwo...

Dla mnie to jest duża zaleta,ponieważ daje mi to większą kontrolę nad końcowym obrazem.Zresztą docenisz to, jak będziesz fotografował makro,albo choćby portrety. Przysłona 1.8 w mojej 50-tce, pozwala przy portrecie na osiągnięcie wielu kreatywnych efektow, takich jak ostrośc obejmująca tylko jedno oko,albo piękna głębia ostrości,której nie zobaczysz w kompaktach...

Z tym że lustrzanka to jest sztuka kompromisów...Nieraz musisz wybierac między światłem,a ostrością(i mydłem związanym z tymi najnizszymi wartosciami przysłony)...

6)Rawy,rawy i jeszcze raz rawy...Cyfrowy negatyw, i o potędze tego formatu nie trzeba chyba nikogo przekonywac...Ja walcząc z lustrzanką, dokupiłem do niej pojemną kartę, tak aby fotografować Rawy+Jpg...ot tak na wszelki wypadek, jakby trzeba było uratować jakieś ujęcie... Pamiętam, jak na występie baletowym przyjaciółki,fotografowałem w Rawach,rekompensując sobie tym samym światło jakie miałem w moim obiektywie(4.0-5.6)

Poprawiałem ekspozycję w niedoswietlonym celowo zdjęciu(to pozwalalo mi uzyskac krótsze czasy),a nastepnie odszumiałem zdjęcie i efekt był naprawdę przyzwoity.

7)Musisz pogodzić się z tym,że będac posiadaczem lustrzanki, masz pełną kontrolę nad zdjęciem,kolorami,itd,itp(szczegolnie przy foceniu w rawach)...Jednak aby móc dokonać takiej edycji zdjęcia,potrzebujesz program graficzny,często choćby po to aby pociągnąc kilka suwaczków,dlatego pierwsze co zrobiłem po poznaniu mojego sprzętu,zapoznałem się z Photoshopem.

8) Jesli nie masz czasu/pieniędzy na zabawę z Photoshopem-masz suwaczki na aparacie,bodajże Picture Style. Jednak moim zdaniem używanie ich,trochę się mija z celem,gdyż dają ograniczone pole działania,niż Photoshop,czy też inny program graficzny...

9) Co do ostrości - każde zdjęcie wyostrzam. Albo jesli nie mam czasu na photoshopa,to w Picture Style ustawiam na 6 (jedyny "suwaczek" którego tam używam )), albo ustawiam na 0,i następnie ustawiam akcję w Photoshopie,która za pomocą maski wyostrzającej, wyostrzy mi moje pliki zdjęciowe...

10) Kolory...Pozwoliłem sobię otworzyć dwa zdjęcia w photoshopie,na które narzekasz jeśli chodzi o kolory...Pobawiłem się łącznie trzema suwaczkami, co mi zajęło(razem z zapisaniem) jakieś 30 sekund,i wrzuciłem na rapidshare...

http://rapidshare.com/files/233530224/Pulpit.rar.html

aha,jeszcze jedno...wyłacz ustawianie ostrości za pomocą wszystkich punktów...ustawiaj ostrosć wyłacznie poprzez centralny punkt. W moim wypadku to tez miało wpływ na ostrość zdjęc,a raczej na to,co na tych zdjęciach było ostre...

edit:

jeszcze co do twoich zdjęc,wydaje mi się że to jest poprostu kwestia ,albo walniętego obiektyw(FF/BF),albo nie trafiasz w punkt poprostu...

pozwolilem sobie jeszcze przepuscic trzy zdjecie przez maske wyostrzająca...moze rewelacji nie ma,albo patrząc chocby na drzewa,jest chyba trochę lepiej niz na wyjsciowym zdjęciu...

http://rapidshare.com/files/233531393/2.rar.html

Pozdrawiam ciepło i życze powodzenia w walce z systemem lustrzanek i tego abyś w przeszłości śmiał się z samego siebie,jak zobaczysz ten temat,bo ja podobnie podchodze teraz do siebie, i się zastanawiam jak mogłem być przekonany o wyższosć kompaktu nad lustrzanką )))))
    Ostatnio edytowane przez dangorka ; 16-05-2009 o 08:56

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witaj,

Co do ostrości zdjęć to faktycznie coś jest nie tak jak powinno. Często robiłes na otwartej lub prawie otwartej przesłonie - może tu leży problem? Zdjęcia są z włączonym IS?

Mam wrażenie, że 450d dobrał znacznie chłodniejszy balans bieli niż kompakt stąd różnice w barwie zielonej. Jaki Picture Style był ustawiony w aparacie?

Pozdrawiam
    Bartek
    EOSy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=47513

myslę że ten temat,może jeszcze rozwiać kilka wątpliwości...

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

1) Wlaczony AI Focus wiec czasem nieprzewidywalne efekty dzialania AF

5) Robione na automatycznym balansie bieli a nie jak na 5a na ustawieniu "slonecznym"

Co do mydla to wydaje sie ze takowe jest a dodatkowo wystepuje delikatny BF potegujacy to zjawisko.

Co do kaszki itp to proponuje zrobic wydruk nawet z ISO800 w formacie 20x30cm albo i wiekszym i zobaczyc czy rzeczywiscie jest kaszka widoczna z kilkunastu cm. Prawda jest taka ze duzo osob szuka problemow nie tam gdzie trzeba
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Caly czas, czesc osob zaklada ze nie potrafie fotografowac lustrem
    Ok, przyznam sie,
    Nic dodać nic ująć. To że ktoś kiedyś posiadał analogowe lustro, wcale nie oznacza że potrafi wykonywać fotografie

Przy fotografowaniu w jpegach musisz przykładać dwa razy większą wagę do odpowiedniego WB oraz poprawnej ekspozycji. Przyda się także znajomość działania punktów AF. Nasycenie itp bajerki możesz zmieniać przez picture styles.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Dla mnie nie ma dyskusji, polecam najpierw zanim zaczniesz serwować nowości wyzszości kompaktów nad lustrzankami, opanować podstawową obróbkę zdjecia, nie mówiąc już o poprawnym jego pstryknięciu.

Pierwsza fotka - oryginał.

Druga, 30 sekund mojej obróbki.

1.
    2.

zwracam uwagę że obróbka jest z jpg a nie z RAWa.

Takie "workflowy" są zaimplementowane w kompaktach (mniej więcej). No i w nowym Olympusie z funkcjami "kreatywnymi" (sic!).
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co jest nie tak w Naszym pięknym kraju, że wszyscy muszą się dowartościowywać w taki niewyszukany sposób? Żenada...
    Jestem wręcz przekonany, że identyczne pytanie zadane np. na Dpreview forums spotkałoby się z zupełnie innym stylem odpowiedzi. Polskie piekiełko...
    EOSy

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz Zobacz posta
    Co jest nie tak w Naszym pięknym kraju, że wszyscy muszą się dowartościowywać w taki niewyszukany sposób? Żenada...
    Jestem wręcz przekonany, że identyczne pytanie zadane np. na Dpreview forums spotkałoby się z zupełnie innym stylem odpowiedzi. Polskie piekiełko...
    Masz coś konkretnego do powiedzenia czy chcesz leczyć nasze narodowe kompleksy ? Forum fotograficzne nie jest od tego. Zajrzyj na nacjonalista.pl, na pewno spotkasz się ze zrozumieniem
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Gdzieś czytałem: to CZŁOWIEK a nie APARAT robi zdjęcie...
    Nie wiem - pasuje tutaj?
    A tak z innej beczki: skoro deklarujesz że masz mocne doświadczenia w fotografi analogowej to powiedz ILE zdjęć z 450 obejrzałeś na odbitce?
    Jak chcesz coś porównywać - to porównuj p o r ó w n y w a l n e .
    Podobnie jak zdjęcia z aparatów serii G uznawanej za semi-profi - do (przepraszam użytowników!) bynajmniej nie lokującego się w tej samej klasie - 450D z kitem.
    Przy czym od razu dodam: oglądałem sporo znakomitych zdjęć właśnie z takiego zestawu ale czyż ktoś nie napisał: to człowiek a nie aparat... :-)
    Ogólnie: dziwne wynurzenia.
    Twierdzisz że wiesz swoje to po co piszesz? Chcesz żeby cię za to pochwalić że wybierasz kompakta? NIKONA?! uffff... :-):-):-)

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów