Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 134

Wątek: Zdjęcia z lustrzanki nierówne zdjęciom z kompaktu?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm.. a że tak spytam; jakie wy widzicie utrudnienia w obsłudze lustra, w porównaniu do kompakta?:-) Przecież lustro też ma tryb auto, który nie różni się chyba niczym od tegoż trybu wsadzonego do małpek.
    No różnie może być. Znam jednego co przez jakieś 5 lat używania lustrzanek (10D, 20D, 30D) używał automatycznego wyboru punktu AF i zupełnie nie zastanawiał się gdzie na zdjęciu ten AF faktycznie ustawia ostrość, po prostu ustawiał kadr i robił pstryk. Potem dziwił się że dużo zdjęć wychodzi "nieostrych" :-).

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Znam jednego co przez jakieś 5 lat używania lustrzanek używał automatycznego wyboru punktu AF
    Ano fakt, ten nieszczęsny automatyczny AF; o nim zapomniałem, bo nie korzystam:-) Strasznie mnie wkurzał na początku..

No dobra, ale załózmy, że ustawilismy punkt centralny, AF trafia, co dalej..?:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

ok, poszedlem dzis do Saturna i do Idiotow (mialem duuuzo czasu i wszystko na spokojnie)... wzialem swoja karte SD, te sama ktora uzywalem z testowanym przez 10 dni Canonem 450d (Sandisk Extreme III 30MB/s), zalozylem do pierwszego lepszego 450d i...

Pierwsza roznica ktora dostrzeglem pomiedzy moim bylym 450d a tym w sklepie to... cyferka zdjec seryjnych w wizjerze, u mnie bylo zawsze 2 a w sklepowym 4. Oczywiscie w trybie RAW+jpg.
    Szczerze mowiac nie zdarzylem sie zbytnio nad tym zastanowic jak testowalem przez 10 dni "swojego" 450d ale zwrocilem na to przelotnie uwage fotografujac ladujace samoloty i bawiac sie bracketingiem. Dlaczego ja mam w trybie burst tylko 2 fotki a wedlug recenzji i instrukcji powinno byc min.3, hmmmm...
    Oczywiscie ten aparat w sklepie zrobil 3 jedna po drugiej a nastepnie troche "siadl" i wykonal 4 foto i potem juz wolniej kolejne. U mnie tego nie bylo.
    No i jaki z tego wniosek? Ktos sie spotkal z takim przypadkiem?

Bawilem sie tez dzisiaj Nikonami D60, D90 i D300 (tak dla hecy bo byl wystawiony). Nikon D5000 i Canon 500d byly jeszcze za szyba. Wykonalem dziesiatki fot, glownie 450d i D90 w tych samych warunkach w tym samym sklepie i teraz bede sie nim przygladal uwaznie, juz zupelnie na spokojnie. :-)

Generalnie szkoda ze tak wyszlo jak wyszlo bo naprawde mialem ochote zaczac przygode z lustrem... :-( A tak sie tylko zniechecilem. Tylko pytanie na jak dlugo :-)

Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Mysle ze 10 dni z pierwszym dslrem to zdecydowanie za malo, zeby moc marudzic na wine sprzetu, raczej operator zawiodl, oczekiwania wobec sprzetu powinny wynikac ze znajomosci jego ograniczen.
    Caly czas, czesc osob zaklada ze nie potrafie fotografowac lustrem :-)
    Ok, przyznam sie, ostatni raz analogowe lustro mialem w rece w 2003 roku. Ale prosze mi wierzyc, ze fotografujac w czasach mniejszych lub wiekszych deficytow materialow fotograficznych (przed 1990 rokiem) nauczylem sie poslugiwac lustrem (bylo jeszcze cos takiego jak kolko fotograficzne w liceum), tak coby przynajmniej techniczne fotki mnie zadawalaly (jak na mozliwosci fotografii czarno-bialej i szkolnej czy domowej ciemni) i zeby bylo na nich to co chcialem zeby bylo i z taka a nie inna glebia ostrosci (odczytywana ze skali na obiektywie). Nad kompozycja jednego zdjecia czlek potrafil spedzic dlugie wakacyjne minuty. :-) Ze statywu tez korzystalem, rzecz jasna.
    Wiec wybaczcie, ale naprawde nie jestem w stanie tolerowac komentarzy tego typu co powyzszy. Tu sie nie rozchodzi o lamenty goscia co przeszedl droge aparat w telefonie komorkowym - idiotenkamera - lustro tylko raczej lustro - idiotenkamera - lustro a cala draka sprowadza sie do kwestii jakosci jpg-ow z szeroko zachwalanego Canona 450d! i jakosci kitowego obiektywu i autofocusa z nim wspolpracujacego badz nie. Tyle i az tyle...
    Teraz juz przynajmniej wiem, ze z moim aparatem bylo cos nie tak na podstawie tego co napisalem powyzej.

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Ano fakt, ten nieszczęsny automatyczny AF; o nim zapomniałem, bo nie korzystam:-) Strasznie mnie wkurzał na początku..
    No dobra, ale załózmy, że ustawilismy punkt centralny, AF trafia, co dalej..?:wink:
    Od prawie ze pierwszego zdjecia mialem ustawiony AF na punkt centralny... :-)
    Ostatnio edytowane przez gresiek ; 15-05-2009 o 22:12 Powód: Automerged

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

czy autor watka jest wstanie pokazac jakies kontrowersyjne zdjecie z pelnym exifem bo inaczej to rozmawiamy o niczm.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jak dla mnie to ewidentna wina uzytkownika, osoby, ktora myslala, ze po zakupie lustra wcisnie spust migawki, a on za nia zrobi reszte.

Zwlaszcza dziwi mnie mowa o szumach, zwlaszcza, ze pierwsze co zrobilem po zakupie 450-tki to wlasnie fotki w slabym swietle zarowym, gdzie dla mnie 450-tka jest jak najbardziej ok. Fotki na ISO 1600 mialy juz zauwazalne szumy, alejak dla mnie w pelni akceptowalne. Mowie to ja, osoba ktora szumofobemnigdy nie byla, majac wczesniej przez 1,5 roku FZ50 i cieszac sie jakoscia zdjec z niego.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu

Domyślnie

Mi się podoba punkt widzenia autora. Myślałem b.podobnie jeszcze rok temu. Do pewnego typu fotografii zupełnie wystarczał mi Sony R1 i bądźmy szczerzy, do dziś mi się z niego foty podobają bardziej niż z tych cropików, 450, 50 itd...

Dlatego jak lustro to tylko FF. Zresztą funkcjonalnością pierwszą piątkę Sony zabijało.

Z 5D2 to co innego...Sony jednak filmów nie kręciło
    Gdyby tak jeszcze obrotowy ekran dali...:rolleyes:

P.S. dobre są te komenty PRO o baletnicach i problemach z czytaniem...LOL
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Bywalec

Domyślnie

Zaraz po przejsciu na dslr mocno sie pocilem zeby obrobic duza czesc fotek a glebia ostrosci jak i sama ostrosc to w duzej czesci byl czynnik losowy i mnostwo fot spapranych. Natomiast kiedy juz sie umie obejsc ze sprzetem zeby dzialal tak jak czlowiek chce to conajwyzej mozna miec pretensje do swoich nieslusznych decyzji bo zdjecie jest zrobione tak jak uzytkownik chcial je zrobic i niezadowalajace efekty nie sa raczej wina dzialania aparatu. Mysle ze 10 dni z pierwszym dslrem to zdecydowanie za malo, zeby moc marudzic na wine sprzetu, raczej operator zawiodl, oczekiwania wobec sprzetu powinny wynikac ze znajomosci jego ograniczen.

A ten watek z optyczne.pl to jakas masakra, frazesy pochodzace z zabawy w gluchy telefon.

Domyślnie

Co do trybu seryjnego, prawdopodobnie miałeś włączone odszumianie. A to skutkuje zmniejszeniem bufora.
    Jak się człowiek przyzwyczai do mocno nasyconych zdjęć z kompaktów, to potem się ciężko przyzwyczaić
    Przy ustawionym Picture Style Standard z nasyceniem nie powinno raczej być problemu.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No ale to w koncu zobaczymy jakies przykladowe zdjecia o ktore sie rozchodzi?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    No ale to w koncu zobaczymy jakies przykladowe zdjecia o ktore sie rozchodzi?
    prosze bardzo, rozszarpcie mnie do konca ;-) co mi tam... w koncu to wirtualne rozszarpanie :-)

http://rapidshare.com/files/233481078/Sample.rar

1) chwycil ostrosc, tylko na co? czas 1/60s + lampa, poruszone?

2) super "wyostrzony" jpg i na dodatek ta fajna kolorowa kaszka pikseli widoczna jako chmury, po prostu super jpg!!! ISO 400, teoretycznie powinno byc super, znaczy sie lepiej niz z "malpki", tak?...

3) ostrosc lapana na budynek w tle, tylko czy zlapana? a moze to to jest ta slynne "mydlo" obiektywow kitowych? jedna z wielu prob :-( czas 1/50, pewnie poruszylem? he? a staralem sie bardzo nie poruszyc...

4) czas 1/80s, tez poruszone? bo dla mnie to jest czyste, zywe mydlo... :-(

5) czas 1/40s, pewnie poruszone (na dodatek wial wiatr wiec liscie sie ruszaly) ale nie o to chodzi, chodzi o zielen... zielen na tym zdjeciu powinna byc "oczojebna" bo padal tam snop slonecznego zachodzacego swiatla, zielen po prostu "wychodzila" z tych lisci, na fotce tego absolutnie nie widac, zielen jest jak we wrzesniowy wieczor... :-( przytlumiona i nie-zielona. To miala byc zielen wiosenna!!! A nie poznojesienna!!! :-(

5a) A tak te zielen widziala "malpka"... (i tak nie oddajac w 100% "oczojebnosci"), bylem tam, widzialem, malpka lepiej oddala kolor i cieplo wiosennej zieleni... bardzo mi przykro...

6) to jest zielen? to sa czerwone ceglowki? no ja nie wiem, ale w rzeczywistosci to tak nie wyglada... trudno sie mowi, definicja kolorow wedlug Canona 450d... :-(

no rozszarpujcie mnie... :-) you are welcome!

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów