Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: Latajace psy....

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Jak napisał przedmówca, odkręć polar. Śledząc psa w ruchu raczej nie będziesz w stanie prawidłowo go ustawić, a zabiera sporo światła. Spróbuj się też ustawić plecami do słońca. Skoro wszyscy tak jadą po Twoim obiektywie (ja go nie znam), to pewnie pod światło też pracuje kiepsko (z pierwszych zdjęć w wątku wnioskuję, że fociłaś prostopadle do promieni słonecznych, ale jeśli nie masz osłony, to też może źle wpływać na kolory).
    30D + szpargały

Coś już napisał

Domyślnie

koledzy mają świętą rację dam ci fajny artykuł- http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653

podobnie jest z polarem nakręcaj tylko wtedy kiedy jest naprawdę potrzebny

Madzika
    Guest

Domyślnie

Dzieki za podpowiedz filtr juz zdemontowany teraz tylko musze znalesc chetnego do rzucania psu zebym ja mogla potestowac aparat

ktos ma wolny czas w neidziele i mieszka w Katosach

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

czyli mam rozumiec ze polara jak i uv nalezy uzywac tylko wtedy kiedy sa naprawde potrzebne ?

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzika Zobacz posta
    tylko musze znalesc chetnego do rzucania psu zebym ja mogla potestowac aparat
    Szkoda, że nie jesteś z Warszawy bo ja szukam kogoś kto obfoci postępy mojego psa w łapaniu frisbee

Mam pytanie odnośnie tematu. Może będę miała możliwość zakupu Canon 70-200 f4 L USM. Zależy mi na uchwyceniu psów i/lub innych zwierząt w ruchu. Większość zdjęć wykonuje na zewnątrz przy naturalnym oświetleniu jednak czasami zdarzają się wyjątki.

Pytanie: inwestować czy nie?

Coś już napisał

Domyślnie

Z is czy bez bo to ważne napisz ile robisz zdjęcia i jaka puszka

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kizior Zobacz posta
    Z is czy bez bo to ważne napisz ile robisz zdjęcia i jaka puszka
    Bez IS bo niestety ogranicza mnie kasa. Od października ubiegłego roku mam EOS 450D + kit 18-55 IS. Zdjęcia generalnie robię od 2 lat wliczając początki z małpką.

Coś już napisał

Domyślnie

jeśli stac cię na Lux-a to czemu nie 70-200/4 to fajne szkiełko ma celny af w porównaniu z c90-300 s 70-300.,Tylko szkoda że bez is,ale L-ki nie spadają tak z ceny więc jeżeli ci sie nie spodoba to po prostu sprzedasz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Artur79 Zobacz posta
    czyli mam rozumiec ze polara jak i uv nalezy uzywac tylko wtedy kiedy sa naprawde potrzebne ?
    Tak tylko wtedy też dotychczas używałem ochronnego ale ktoś kto zajmuje się foto zawodowo polecił mi ten artykuł,ma szkła L i bez filtra ochronnego.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kizior ; 09-05-2009 o 22:00 Powód: Automerged Doublepost

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kizior Zobacz posta
    jeśli stac cię na Lux-a to czemu nie 70-200/4 to fajne szkiełko ma celny af w porównaniu z c90-300 s 70-300.,Tylko szkoda że bez is,ale L-ki nie spadają tak z ceny więc jeżeli ci sie nie spodoba to po prostu sprzedasz.
    W tej chwili jestem w stanie wyłożyć na ten konkretny model. Na pewno z IS byłoby lepiej ale niestety różnica w cenie miedzy obiektywem ze stabilizacją i bez jest dość duża. Zastanawiałam się czy nie lepiej właśnie wziąć sobie coś z niższej półki a za parę lat kupić sobie choćby 70-200 f2.8 ale do tego czasu praktycznie "stałabym" w miejscu. Generalnie właśnie ze ze względu na ten af się na niego decyduje, ponieważ dość często znajduje się w sytuacjach w których jest to przydatne (np. właśnie zawody frisbee).
    Wydaje mi się, że raczej nie sprzedam go zbyt szybko - do wszystkiego można się przyzwyczaić . Bez IS też można żyć a to tylko kwestia "opanowania" obiektywu (przynajmniej mi się tak wydaje). Jeżeli zdjęcia nie będą wychodzi to tylko znak dla mnie, że źle wykorzystałam dostępne możliwości.
    No ale to tylko takie moje gdybanie - nawet jeszcze go nie kupiłam

Jestem już zdecydowana ale zapytać zawsze warto szczególnie, że na forum jest wiele bardziej doświadczonych osób ode mnie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do Twoich zdjęć (latające psy) to rzeczywiście IS nie ma większego znaczenia jak robisz na czasach rzędu 1/1500-1/2000 s żeby zamrozić tak szybki ruch. Tu IS Ci nie pomoże, a za to jasność szkła tak. Tylko znowu czy przy f/4 GO będzie taka jakiej oczekiwałaś? Jeśli nie przesadzisz z ogniskową to raczej dobrze będzie, na 200 mm i f/4 może się za mała GO okazać choć zdjęcia ostre i po co to f/4 wtedy? czemu życie nie jest prostsze..
    EDIT: nie miałem 70-200 ale mam swoje szkło i orientuję się jaka GO jest przy 250mm i f/5.6, pewnie porównywalna z 200mm f/4 a do większych obiektów "latających" typu pies to chyba trochę za mało, tak mi się tylko wydaje. Bo zresztą zdjęcie ostrej psiej mordki i kawałka psa też jest dobre, zależy co się chce osiągnąć przecież.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 12-05-2009 o 23:12

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów