I tu wlasnie moj problem natury technicznej i nei wiem od czego zalezny ze wszystkie zdjecia sa jakies nieostre..... a nawet gorzej szarawe i rozmyte tylko nie wime czemu umiecie mi pomoc? podpowiedziec co robie zle
![]()
I tu wlasnie moj problem natury technicznej i nei wiem od czego zalezny ze wszystkie zdjecia sa jakies nieostre..... a nawet gorzej szarawe i rozmyte tylko nie wime czemu umiecie mi pomoc? podpowiedziec co robie zle
![]()
Autofocus nie wyrabia. Dalas na 'one shot' czy na "ai servo' ?
To jedna rzecz, poza tym nawet przy dziennym świetle ja bym dał ISO ze 400 jak masz kitowe szkło bo "psina" szybko się rusza. Co do kolorów i szarości to jest do wyboru w ustawieniach aparatu coś takiego jak styl obrazu, można go zdefiniować też samemu w zależności co komu pasuje. Jeśli robisz w RAW-ach to przy konwersji do JPG masz możliwość ingerencji w kolory, ostrość, balans bieli. Tylko jakiego sprzętu używasz w ogóle?
to pytanie powinno paść na początku...:-D
Tak jeszcze moim zdaniem to AF dałbym wszystkie pola z automatu bo samym centralnym np. to raczej ciężko trafić przy takich zdjęciach w psa a nie w trawę. I trzaskałbym seriami raczej na automatyce ekspozycji (P na pokrętle wyboru trybu).
Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 03-05-2009 o 21:44
no sprzet jest w exifie - 400D + jakis obiektyw ktory daje 85-210 mm ogniskowej..
Dzięki Don, nie przeglądałem exifa, przynajmniej teraz wiem że moje rady podpasowały w sprzęt
EDIT do Madzika: to co napisałem to ciężko może od razu zrozumieć jak bawisz się lustrzanką od niedawna, zajrzyj do instrukcji obsługi i poczytaj o tych ustawieniach o których pisałem (o innych tym bardziej, żeby zrozumieć po co są), canon ma naprawdę niegłupie te instrukcje i dowiesz się szczegółów. Niestety, taką drogę pokonuje większość jeśli nie ma kto wytłumaczyć osobiście.
Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 03-05-2009 o 22:15
Oki to kroczkami
obiektyw nie kitowy ale Canon 70-300
zdjecia byly robione na manualu, P, auto, sport,
MA Af punktowym, centralnym automatycznym...
Obsluge czytalam, ale niestety to nie pierwszy raz co mam takie "efekty". Niestety najwiekszy problem jest z zlapaniem ostrosci nawet ogolnej a potem mimo wsio jak sie zlapie zdjecia sa neizadawalajce
taki efekt chce http://www.cmku.cz/grafika/psi_aktiv...frisbee_2a.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na alservo, bo walczylam seriami ;-)
Ostatnio edytowane przez Madzika ; 03-05-2009 o 22:58 Powód: Automerged Doublepost
Właśnie przejrzałem exifa i śmieję się z moich rad :-) ISO na 400, migawka 1/1600, f/5,6. Czyli DonBolano chyba dał odpowiedź, bo ja już nie wiem oprócz nie trafieniem AF w psa (ale ze zdjęć to nie wynika).
Edit:może szkło jest winne?
Ostatnio edytowane przez PiTTer ; 03-05-2009 o 22:42
No tak ale nawte jak ostrosc w miare chwyta jest dalej takie"szare rozmycie" co mnie b denerwuej bo mialabym duzo fajnych fot a tak sie wkurzam ze taki badziew wyszedl ;/
No co do szkla nie jest to obiektyw najwyzszych lotow (raczej z najnizszej ółki ale jak sie nie ma co sie lubi.....
Wiesz, nie mam lepszego szkła od Ciebie i chyba spróbuję porobić tego typu foty żeby się przekonać czy to rzeczywiście AF nie nadąża. Jakieś tam ptaki w locie to mi ostrzył bez problemów, ale to w sumie nie była taka szybka akcja jak z Twoim psem. Niech bardziej doświadczeni w tych "sportach" zabiorą głos, aż tak źle jest z 70-300 canona w szybkim ruchu??