Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: Teren prywatny brak oznaczenia

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Sądzę, że delikatnie mówiąc jest to najmniej rozsądna rada w tym wątku .....
    Dlaczego ?

Mówiąc o protokóle, to masz za pewne na myśli jakiś druk procesowy. A niby na jaką okoliczność miał on być spisany, skoro kolega forumowicz nie złożył na Policji żadnego pisemnego zawiadomienia Jak już, to policjant z którym rozmawiał kolega mógł najwyżej sporządzić z całego zajścia notatkę urzędową i zapis w notatniku służbowym (jeśli taki oczywiście on prowadzi). Pozdrawiam.
    Nie mam na myśli druku procesowego. Nie dorabiaj swoich domysłów do tego co napisałem. Pierwsze słyszę żeby trzeba było "składać pisemne zawiadomienie"...

No tak - ale wtedy pozostaje jeszcze "stary" dowód osobisty. Podpowiedz koledze co ma z nim zrobić ....... ....... gdyż mi nie nasuwają się żadne "rady"............
    Ta ironia to po co ?
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wszyscy są mądrzy siedząc przed komputerem. Wezwanie policji to jedno, podjęcie przez nią działań to drugie.
    Sam miałem podobne przeżycie. Fotografując pociągi z ogólnodostępnego miejsca maszynista zatrzymał lokomotywę i wraz z ustawiaczem zeszli szarpiąc mojego kolege, wyrywając portfel i chcąc ściągnąć mu z szyi aparat. Wezwana policja faktycznie wylegitymowała owych panów. Potem zeznania na komendzie trwające kilka godzin, w końcu po jakimś czasie przyszło wezwanie na przesłuchanie. I co się okazało? Jak to powiedział aparat dochodzeniowo-śledczy "byli maszyniści tutaj i zeznali co innego", po godzinnym tłumaczeniu usłyszałem: "a skąd Ci biedni maszyniści mieli wiedzieć że robisz te zdjęcia w celu hobbystycznym, a nie chcesz wykoleić składu?- z aparatem wyglądasz jak terrorysta". Nastraszono mnie tylko na komendzie, a sprawę umożono z powodu małej szkodliwości społecznej czynu... Niestety w naszym kraju minie jeszcze wiele lat zanim beton zostanie skruszony...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Tylko słuzby mundurowe (np. policja) mają prawo wylegitymować Cię (i to nie wszystkie).
    Nie tylko, licencjonowany ochroniarz (nie ciec pt. 'pan popilnuje') ma prawo legitymowac w obrebie obszaru, ktory ochrania, aczkolwiek np. nie w centrum handlowym.

http://www.gazetapodatnika.pl/artyku...ony-a_6587.htm

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

co do głównego wątku sprawy to moim zdaniem rady typu "idź zgłoś zgubienie dowodu dzień przed" itp. to głupota, po drugie policja spisała notatkę ze zdarzenia więc na pewno napisała że kolega zeznał że wyrwali mu dowód i sfotografowali itp. więc w ten sposób się podkładasz sam pod fałszywe zeznania itp.

Najbardziej teraz bym się bał że faktycznie jakąś pożyczkę wezmą itp. - w takiej sytuacji żeby się maksymalnie ochronić przed jakimiś nieprzyjemnościami i zrobić gościowi "koło ****" pojechałbym w normalnych godzinach na ten komisariat (w tygodniu jutro czy pojutrze - jak będzie jakiś komendant albo ktoś taki jakby któryś niżej się opierał) i zapytał co ze zgłoszonym przez ciebie zdarzeniem - od razu niech znajdą ci kto i z jakim numerem zarejestrował zgłoszenie - czy podjęli jakieś kroki itp. - oczywiście okaże się że nikt się nie zajął - wtedy bym zgłosił jeszcze raz całe zdarzenie - z opisem że gość cię poszarpał, zabrał portfel z kasą, zrobił ksero dowodu itp. i zażądał żeby policja udała się do gościa celem po pierwsze uświadomienia mu że tak nie wolno, po drugie "odzyskać" zdjęcia twojego dowodu - "odzyskać" w cudzysłowiu bo jak są na karcie w aparacie to zażądać zabrania im aparatu, a jak na kompie to zażądać zabezpieczenia komputera - albo obydwie rzeczy - uzasadnić że są tam prawdopodobnie przechowywane twoje dane osobowe przemocą od ciebie wydarte - dodatkowy plus tego będzie że na 99% gość będzie miał pirackie oprogramowanie za które może trochę "beknąć".. po trzecie poza protokołem powiedzieć im że gość się tak zachowywał jakby te autobusy itp. były jakieś "trefne" bo za bardzo się bał, groził że zabije itp. więc jakby ich ludzie z "samochodówki" się przyjrzeli to może coś ciekawego znajdą.. to trzecie możesz albo poza protokołem, albo do protokołu - bo wtedy muszą na 100% się tym zająć..
    Zażądał bym kserówki protokołu żeby było wiadomo co zeznałeś i tyle - najwyżej jak się okaże że goście z policji okażą się jacyś rozsądni (a tacy są) to od razu podjechać z nimi do kolesia i zrobić mu wjazd na chatę i tyle (oczywiście nie zapominać na miejscu o podejrzeniu że zdjęcia mogą do komputera być zgrane i zapytać czy łindołs legalny i że lepiej żeby też go zabezpieczyć żeby biegły przejrzał ) ..
    jakby nie chcieli tego przyjąć to walić do komendanta na skargę albo do komendy wojewódzkiej - jakby się migali to od razu powiedzieć że zamierzasz się poskarżyć do KWP - to potrafi cuda zdziałać..
    i jeszcze dwie rady - z racji moich doświadczeń z Policją - widzę że masz 19 lat - niby dorosły jesteś.. ale, hmmm.. niektórzy może niekoniecznie tak myślą więc wzięcie np. ojca ze sobą na świadka nie zaszkodzi.. po drugie dyktafon też nie zaszkodzi zupełnie..

A OT - do kolegi co o maszynistach pisał - napisałbym skargi do kolei i do komendanta wojewódzkiego policji na czynności podległych mu funkcjonariuszy - skarżył bym też umorzenie ze względu "na znikomą szkodliwość społeczną" bo w bazie policji zostajesz jako ten "podejrzany" (nie mylić z rejestrem karnym) a nie zrobiłeś nic niezgodnego z prawem - i to policja musi wskazać które paragrafy naruszyłeś, a nie ty udowadniać że jesteś wielbłądem..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    wzięcie np. ojca ze sobą na świadka nie zaszkodzi.. po drugie dyktafon też nie zaszkodzi zupełnie..
    Ze wspólną wizytą z ojcem na Policji to bardzo dobry pomysł. Zawsze w ten sposób podwyższa się wiarygodność swoich zeznań. I druga wizyta w celu uzupełniania zeznań/zgłoszenia powinna zaintersować policję. Przy okazji można sprawdzić, czy w ogóle przyjęto zgłoszenie. Natomiast próba użycia dyktafonu przy słuchaniu świadka, może być źle odebrana przez policjantów, gdyż od razu pokazujesz, że coś jest nie tak w zeznaniu i zamiast normalnie przyjąć zgłoszenie mogą robić niepotrzebny cyrk. Z uzyskaniem kopi swoich zeznań (protokołu) nigdy nie było problemu i jak do tej pory policjanci zawsze na prośbę go udostępniali.

Co do zgłoszenia (nawet poza protokołem), że w trakcie zajścia grożono śmiercią to jest to dość ryzykowna zagrywka, gdyż za groźby karalne Policja ma obowiązek dać zgłoszenie do Prokuratury.
    I potem może być ciężko w Sądzie. Kara za groźby karalne jest dużo wyższa niż za nieuprawnione wylegitymowanie. To samo za fałszywe zeznania.

Tak, czy siak warto ponownie zjawić się na posterunku i ponowić zgłosznie.

A przy kolejnych fotografiach chyba najprościej jest zapytać się o zgodę, a w razie jej braku czy też oporu spróbować użyć uniwersalnej przepustki 10-cio czy 20 złotowej.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 06-05-2009 o 22:33

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Natomiast próba użycia dyktafonu przy słuchaniu świadka, może być źle odebrana przez policjantów, gdyż od razu pokazujesz, że coś jest nie tak w zeznaniu i zamiast normalnie przyjąć zgłoszenie mogą robić niepotrzebny cyrk.
    Przecież nie każę go na wierzchu trzymać tylko w saszetce czy jakoś tak, nagrywać siebie możesz i nie musisz nikogo informować o tym fakcie

Co do zgłoszenia (nawet poza protokołem), że w trakcie zajścia grożono śmiercią to jest to dość ryzykowna zagrywka, gdyż za groźby karalne Policja ma obowiązek dać zgłoszenie do Prokuratury.
    I potem może być ciężko w Sądzie. Kara za groźby karalne jest dużo wyższa niż za nieuprawnione wylegitymowanie. To samo za fałszywe zeznania.
    nie mówię żeby poza protokołem zgłaszać że gość karalnie groził tylko że wygląda na to że coś to złomowisko mi nie pasuje i że gość za bardzo tego broni - czyli w domyśle zasugerować że coś tam trefnego jest , a co gość krzyczał to ani on nie jest w stanie udowodnić ani kolega - więc słowo przeciw słowu - a kolega może się bać bo mają jego dane na kopii dowodu i mogą przyjść się mścić albo coś - zawsze może się bać albo jeden krzyczał że go "zbije" a ten źle go zrozumiał i usłyszał że "zabije"- ale wydrzeć portfela nie da się tak sobie, więc siły musieli użyć, więc skoro wyrwali portfel i zabrali dowód to jest coś na rzeczy - normalny człowiek by policję wezwał a "ci tam panie władzo to jakieś bandziory chyba" :-D

Tak, czy siak warto ponownie zjawić się na posterunku i ponowić zgłosznie.
    no do tego moja rada się sprowadza, bo dodatkowo zwróci uwagę, zabezpieczy kolegę a i gościowi się ciepło zrobi

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Gościowi za zabranie i sfotografowanie dowodu i niepotrzebne nerwy nie można odpuścić, gdyż potem różnie może być. Tylko wszystko należy zręcznie robić .

Arturs - odezwało się tutaj moje zboczenie zawodowe, gdyż w takim przypadku to ja bym z przyzwyczajenia faceta wylegitymował, spisał a jakby nie chciał wpuścić to zaraz zrobiło by się żółto, niebiesko i czerwono . A dopiero potem przypomniałbym sobie, że chodziło o fotki. Aha - nie pracuje w policji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Dlaczego ? .......
    Proponuję przeczytać 1-szą cześć postu nr 44. Ponadto ta definicja powinna też coś Tobie wyjaśnić: http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C5%82amstwo

.......Nie mam na myśli druku procesowego. Nie dorabiaj swoich domysłów do tego co napisałem. Pierwsze słyszę żeby trzeba było "składać pisemne zawiadomienie".......
    Nie miej mi za złe, ale wydaje mi się, że o niektórych sprawach (nie tylko z zakresu prawa karnego) rzeczywiście po raz 1-szy słyszysz i stąd być może Twoje stwierdzenia (jak i pytania na ich komentarz) są takie a nie inne.

.........Ta ironia to po co ?
    Sorry jak moje słowa zabrzmiały ironicznie, gdyż nie taki był ich sens. Po prostu uważam, ze radzisz komuś postąpić tak jak nie powinien i tylko to chciałem pokazać w moim poście. W każdym razie ja wychodzę z założenia, że: kłamstwo ma krótkie nogi a jak ktoś uważa inaczej, to już jest jego sprawa osobista. Oczywiście ja tutaj swoje subiektywne odczucia będę wyrażać w sposób przekonywujący. A ironia (przeciwieństwo dwóch poziomów wypowiedzi) - no cóż, zdarza się. A jak się z powodu jej: , to jeszcze raz sorry.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 06-05-2009 o 23:33 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Gościowi za zabranie i sfotografowanie dowodu i niepotrzebne nerwy nie można odpuścić, gdyż potem różnie może być. Tylko wszystko należy zręcznie robić .

Arturs - odezwało się tutaj moje zboczenie zawodowe, gdyż w takim przypadku to ja bym z przyzwyczajenia faceta wylegitymował, spisał a jakby nie chciał wpuścić to zaraz zrobiło by się żółto, niebiesko i czerwono . A dopiero potem przypomniałbym sobie, że chodziło o fotki. Aha - nie pracuje w policji.
    to się pochwal gdzie pracujesz bo nic mi się nie nasuwa..
    ale wnioskuję że się ze mną zgadzasz :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to się pochwal gdzie pracujesz bo nic mi się nie nasuwa..
    Mi też

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Mi też
    Wow......dawno tak krótkiego postu nie pisałem
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 07-05-2009 o 00:42 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów