Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Dysk zewnętrzny

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Chyba z Vistą nie da rady...
    Dlaczego? Wg producenta, do instalacji Visty Basic wymagany jest dysk 20GB

Pozostałe wersje Visty - co najmniej 40 GB ale wymagane jest tylko 15GB wolnej przestrzeni, co sugeruje, że reszta może być na dodatkowym dysku.

http://www.microsoft.com/windows/win...uirements.aspx

Ponieważ to trochę OT, proponuję, jak ktoś potrzebuje pociągnąć kwestię dysków SSD to wynieść się do oddzielnego wątku.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 16-12-2008 o 16:24
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Dlaczego? Wg producenta, do instalacji Visty Basic wymagany jest dysk 20GB
    Z dużą uwagą czytam Twoje wskazówki, ale :

Cytat Zamieszczone przez właściwości
    12,3 GB (bajtów: 13*208*358*912)
    ...cosik mi się zdaje,że Vista Ultimate się nie zmieści...

Edycja: Już doczytałem - masz rację
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

LaCie robi w ogóle jakiekolwiek dyski, czy tylko obudowy, a do środka pakuje co się nawinie?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie Dysk zewnętrzny 2,5" z obudową USB

to może tym razem ja bym chciał się poradzić, jaki sobie wybrać dysk na takie małe archiwum :-)

Sprawa wygląda tak, ze mamy w domu w komputerze dysk 80GB podzielony na trzy partycje (system, żona i ja), moje zdjęcia same tylko JPG zajmują już większą część tego dysku, nie tylko mojej partycji :-), a oprócz tego mam pozgrywane RAW i JPG na płytach DVD i doszedłem do wniosku, że trzebaby zrobić z tym jakiś porządek :-)

Urządzenie w załozeniu chcę używać jako archiwum, ale też od czasu do czasu chciałbym podpinać do komputera w celu przeglądnięcia starszych zdjęć, zabrać ze sobą do znajomych aby przeglądać wspólnie lub wykorzystać jako duży pendrive do przeniesienia np. kilkudziesięciu GB innych danych;
    nie mam bzika na pkcie bezpieczeństwa (zgromadzone tam zdjęcia i dane nie muszą przetrwać eksplozji nuklearnej ;-)), równoległe archiwum zdjęć będzie dalej na płytach CD i DVD.

W mojej ocenie wystarczy mi 250-320GB, z tego co widzę, trzeba na to przeznaczyć ~250zł, na Allegro wstępnie wybrałem takie rzeczy:
    1. Samsung SpinPoint MP2 HM251JJ w obudowie aluminium
    2. Dysk LaCie zew.250 GB, 2,5'' USB2.0,zasilany z USB
    3. 250 GB DYSK Fujitsu-Siemens 2,5" USB ALU
    4. 250GB Samsung w czarnej obudowie 2,5 USB
    5. 250GB DYSK SAMSUNG 2,5" 250 GB NA USB SKÓRA
    6. 320GB NT2600 Premium 2.5 USB 2.0 Zasilanie z USB

co myslicie o tych modelach? jakieś za i przeciw? na jakie parametry najbardziej zwracać uwagę?
    a może macie jakieś lepsze pomysły w takich cenach?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Nie bierz zadnych noname'ow, parametry jakie cie powinny interesowac w Towim przypadku zastosowaniach to po za wielkoscia, rpm i bufor. Jesli juz wybierasz to wez 16 mb bufor oraz 7200 rpm, zapewne bedzie szybszy niz wersja odpowiednio 8 i 5200.

Z firm to kazdy ma jakies rozne doswiadczenia, ja obecnie hdd kupilbym z WD lub Seagate'a. Sam obecnie mam sluzbowego
    http://www.allegro.pl/item618798631_...5_wroclaw.html
    tylko wersje 160 GB. Sprawuje sie bardzo dobrze, chociaz demonem szybkosci nie jest.

W natarciu sa idealne do tego typu zastosowan dyski SSD tyle tylko, ze poki co sa mniejsze niz tradycyjne i stosunkowo drogie. Ich zaleta to znacznie szybszy transfer i znacznie mniejsza awaryjnosc.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przy interface'ie USB prędkość dysku ma małe znaczenie bo i tak jesteśmy ograniczeni do 480mbit... Seagate bym sobie odpuścił ze względu na wadliwą serie która wyszła z ich fabryki. Godne polecenia WD. Jeżeli zależy Ci na szybkości to ze złączem eSATA (tylko że w komputerze/laptopie też takowe musisz mieć).
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Nie bierz zadnych noname'ow,
    no name'y to chyba tylko te obudowy, bo w środku i tak zazwyczaj siedzi Samsung :-)

parametry jakie cie powinny interesowac w Towim przypadku zastosowaniach to po za wielkoscia, rpm i bufor. Jesli juz wybierasz to wez 16 mb bufor oraz 7200 rpm, zapewne bedzie szybszy niz wersja odpowiednio 8 i 5200.
    kiedy/jak będę to mógł odczuć?
    bo mało widzę tych dysków 2,5" 7200/16 - większość 5400/8

może zamiast tego lepiej pokusić się o obudowę z połaczeniem SATA?
    http://www.allegro.pl/item613797156_...tb_okazja.html
    http://www.allegro.pl/item612448553_...usb_esata.html

płytę główną mam ASRock P4VM800 - BTW, może mi ktoś odpowiedzieć, czy dam radę to połączyć?

Z firm to kazdy ma jakies rozne doswiadczenia, ja obecnie hdd kupilbym z WD lub Seagate'a.
    Nam z kolei właśnie padł kiedyś jakiś 3,5" Seagate czy WD, natomiast nie zdarzyła mi się awaria Samsunga, a cenowo ten ostatni też wypada korzystnie :-)

tak więc będzie raczej Samsung :-)

W natarciu sa idealne do tego typu zastosowan dyski SSD tyle tylko, ze poki co sa mniejsze niz tradycyjne i stosunkowo drogie.
    http://www.allegro.pl/search.php?str...=1&order=p&p=1
    ha,ha 256GB zaczyna się od 2300zł
    dziękuję, postoję... ;-)

Ich zaleta to znacznie szybszy transfer i znacznie mniejsza awaryjnosc.
    ale dla mnie nie jest to warte 10x wyższą cenę ;-)

EDIT:

Cytat Zamieszczone przez dj_drops Zobacz posta
    Przy interface'ie USB prędkość dysku ma małe znaczenie bo i tak jesteśmy ograniczeni do 480mbit...
    no właśnie coś tak przeczuwałem... :-)

Seagate bym sobie odpuścił ze względu na wadliwą serie która wyszła z ich fabryki. Godne polecenia WD.
    Jak wyzej - ja mam pozytywne doświadczenia z Samsungiem.

Jeżeli zależy Ci na szybkości to ze złączem eSATA (tylko że w komputerze/laptopie też takowe musisz mieć).
    jak wyzej - też zacząłem kombinować w tym kierunku - pytanie czy pożenię to z moją płytą główną?

Na jednej z aukcji jest nawet w komplecie śledź eSATA i juz widzę, że mechanicznie to połaczę (bo na płycie są gniazda SATA), ale czy to jest rozwiązanie plug&play czy też jest jakaś skomplikowana konfiguracja i instalacja?
    a po drugie - skąd zasilanie przy Sata? trzeba dodatkowy zasilacz czy weźmie z podłączonego równolegle USB?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jako, ze od dluzszego czasu uzywam zewnetrznego dysku to sie wypowiem
    Mam kieszen 3,5'' Chieftec, w srodku siedzial przez rok Segate 250GB. Do laptopa polaczenie przez eSATA, do desktopa po USB. Zero problemow, na eSATA bardzo fajne transfery. Zasilanie osobno z malego zasilacza - wiadomo, dyski 3,5'' wcinaja troszke pradu, 2,5'' mozna jeszcze zasilac z USB (1 lub 2). eSATA to PnP analogicznie do USB - podlaczamy wlaczone, odlaczamy po bezpiecznym usunieciu.
    Od wczoraj w kieszeni siedzi Samsung HD103UJ (znalazlem za 389zl), formatowal sie pol nocy i niedlugo sprawdze jak dziala. Na zewnetrznym dysku trzymam kolekcje .dng + Lightroom Database, lacznie jakies 180GB.
    .

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

To skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Nie kumam.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

dyski 2,5" kosztuja teraz tyle co nic... 5 czy 6 lat temu za 40GB image tanka firmy krzak zaplacilem ~1kPLN...

dla fotografow bardzo bym polecal wlasnie obudowy z wbudowanym czytnikiem kart i mozliwoscia bezposredniego przegrywania.

gdyby ktos kupowal oddzielnie obudowe i dysk, to niech przypilnuje zeby dysk pobieral nie wiecej niz 0,5A, bo tyle max moze pociagnac jeden port USB - zawsze latwiej jak nie trzeba kombinowac z dodatkowym zasilaczem ani nawet druga wtyczka USB.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów