Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Dysk zewnętrzny

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady, jeszcze ostatni drobiazg.

Nie wspomniałem o tym, ale tego oczekuję:

1. wyjmuję dysk z pudełka
    2. podpinam usb do laptopa, laptop go widzi jako dodatkowy dysk
    3. używam

Żadnych konfiguracji, chodzi mi o coś w rodzaju dużego pendriva.

Który z poniższych spełnia swoje zadanie?

1. http://www.dabs.com/productview.aspx...94070000,50131

2. http://www.dabs.com/productview.aspx...94070000,50131

3.http://www.dabs.com/productview.aspx...94070000,50131

Pytam, bo w tych sprawach przespałem spory kawałek czasu. Mam laptop z MS Vista jeśli to coś zmienia.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

A ja mam zewnetrzny dysk 500GB WD Elements. Według mnie, jeśli zamierzasz dysk zewnętrzny wykorzystywać tylko i wyłącznie do archiwizacji fotografii (czyli podłączasz, zgrywasz dane, odłączasz od kompa/laptopa i wyciągasz wtyczkę zasilania) - to nie musisz chyba sugerować się takimi parametrami jak szybkość, trwałość czy głośność dysku.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 15-12-2008 o 03:42
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Według mnie, jeśli zamierzasz dysk zewnętrzny wykorzystać tylko i wyłącznie do archiwizacji fotografii
    Nie do końca. Chodzi mi raczej o dysk podpięty na stałe, takie przedłużenie męskości laptopa

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja dotychczas posiadałem jeden HDD Samsunga 120 GB w kieszeni, podłączany przez USB do laptopa i stacjonarnego. Niestety niedawno dysk nawalił. Udało się co prawda odratować najważniesze fotki, ale teraz zauważam że mimo wszystko sporo fajnych zdjęć straciłem.

Postanowiłem kupić sieciowy serwer plików D-Link DNS-323 składający się z dwóch dysków pracujących w RAIDzie 1(równoległy zapis tych samych danych na dwóch dyskach). Do serwera załadowano 2 dyski Seagate Barracuda 7200.11 500 GB.

Generalnie jestem zadowolony, rozwiązanie ma tylko dwie wady. Po pierwsze całość sporadycznie hałasuje, wpada w jakiś rezonans. Rozwiązanie to kwestia lekkiego stuknięcia w obudowę. Drugi problem o wiele ważniejszy to stosunkowo mniejsza prędkość (w porównaniu do USB).

Odnośnie dysków podłączanych do laptopa. Każdy obecnie produkowany dysk 3,5 cala (czyli taki jak w stacjonarnych) włożony do obudowy USB będzie się sprawował wyśmienicie. W końcu mają po 7200 obr/s i bufory rzędu 8-16 MB. Natomiast jeżeli chodzi o dyski "laptopowe" 2,5 cala lub mniejsze to jednak warto zwrócić uwagę na parametry, na rynku zdarzają się jeszcze wolne dyski.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A wiec tak.
    Jest to ten sam dysk
    1) tylko USB
    2) USB i na dodatek eSATA
    3) to dysk siecioy - NAS - nie podlaczysz "normalnie" przez USB - mozesz podlaczyc pod niego 2 urzadzenia - sa 2 USB na przednim panelu - nie widac na zdjeciu (np dysk dodatkowy i udostepniac - nie spodziewaj sie "extra transferow").
    Jesli chodzi o szybkie kopiowanie danych to 1) lub 2)
    Jelis chodzi o wygode to 3 (ja mam podlaczony pod routerka i mam bezprzewodowy dostep).
    Mam 3 NAS'y mam tego Lacie (dokladnie ten model), mam jeszcze Lacie Ether Disk Mini (750GB) mam tez WD Net Center (500GB).
    Wszystkie maja podobne transfery (ok 8M/s) jak sie oddale z laptopem to 3-5M/s srednio (bajtow - nie bitow).
    Jesli nie uzywasz laptopa i masz w kompie eSATA to 2). Jesli laptop tylko i USB satysfakcjonuje to zdecydowanie 1.

Jak juz koledzy powiedzieli wczesniej Lacie spelnia swoja role i przy okazji "ladniej" wyglada. Jakos podoba mi sie jak zostal zaprojektowany.

Jeszcze raz (moj wybor):
    - jesli szybko i laptop tylko to 1)
    - jesli szybko i komputer z eSATA (i laptop - czy cokolwiek) to 2)
    - jesli predkosc nie ma znaczenia - caly dom "bezprzewodowy" i wygoda ma znaczenie to zdecydowanie 3.

Mam kilka laptopow w domu - zona szwagier i ja mamy dostep do dysku sieciowego (z wbudowanym Media Serverem - ten LaCie ma) i jak chcemy sobie poogladac zdjeci aot nie ma tak ze trzeba sobie dublowac zdjecia - wszystko mamy w 1 miejscu i wygoda jest (mam jeszcze Seagate zew na USB i mam jeszcze 1 Lacie [tez Porshe design] na USB) tak iwec backupow w pip.

To tyle ode mnie.
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 16-12-2008 o 00:59

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

ja zastanawiam sie nad jakims dyskiem ssd. cos godnego polecenia w okolicach 250- 500GB ?

czy moze lepiej w ogole dac sobie spokoj z ssd i wziac klasyczne hdd?
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    ja zastanawiam sie nad jakims dyskiem ssd. cos godnego polecenia w okolicach 250- 500GB ?
    A są w ogóle takie w sprzedaży ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A są w ogóle takie w sprzedaży ?
    250GB są już produkowane. Ale wydaje mi się, ze to jeszcze nie czas na SSD. Chociaż może warto postawić na jakimś małym SSD (32 GB) sam system operacyjny, dzięki czemu komputer będzie wstawał znacznie szybciej, ale na archiwum fotek to jeszcze za drogo, choć bez wątpienia to przyszłość i chyba całkiem nieodległa.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chociaż może warto postawić na jakimś małym SSD (32 GB) sam system operacyjny, dzięki czemu komputer będzie wstawał znacznie szybciej/.../
    Chyba z Vistą nie da rady...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    250GB są już produkowane.
    No właśnie - bo pytanie trochę z kosmosu albo przyszłości chyba...
    Bo na rynku to znacznie mniejsze pojemności póki co...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów