Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Fotografowanie w deszczu - mokry sprzęt

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie Fotografowanie w deszczu - mokry sprzęt

Dzisiaj niestety musiałem robić plener młodym w deszczu. Padało dość rzęsiście i z drugiej strony nie miałem innego wyjścia, bo mieliśmy ograniczony czas na sesję. Staliśmy pod drzewem i wiadomo - czasami coś kapnie itd. Aparat z lampą trochę zmókł, kilka razy musiałem przecierać ekran ubraniem. Czy ktoś z Was miał coś podobnego z piątką?
    Gadałem ze znajomym i mnie zaczął straszyć czarnym scenariuszem, że w przyszłości może wyjść, iż coś się dostało do środka... Zdaje sobie sprawe, że to nie jest wodoszczelny aparat, ale czy takie zmoknięcie na deszczu wystarczy do usterki? Narazie wszystko działa i jest o.k....
    Regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja już 2 czy 3 razy robiłem zdjęcia gdzie padało. Nie było wyjścia musiałem robić nic a nic się nie stało anie 5D anie 580 EX II

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Na moją "piątkę" też troszkę popadało i nic jej nie jest.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja sobie na takie okazje za grosze zakupiłem Rainsleeve - http://www.optechusa.com/product/det...RODUCT_SUB_ID=
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ja sobie na takie okazje za grosze zakupiłem Rainsleeve - http://www.optechusa.com/product/det...RODUCT_SUB_ID=
    Dobre!
    Pomysł z foliowym rękawkiem na sprzęt wydaje się być rozwiązaniem tyle prostym co funkcjonalnym. Warto coś dopasować i mieć w plecaku pod ręką na takie okazje.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja bym sie nie przejmował, nie raz fociłem w deszczu raz nawet w ulewie, kumple na rajdach tez w ostrych ulewa foca i sprzet zyje. Jak maly opad to nawet nie przecieram tylko chowam do plecaka, a jak juz cos wiecej to ogolnie wytre w koszulke czy tam chusteczke i do torby oczywiscie staram sie ukryć aparat przed opadami w miare mozliwosci ale czasem tak dobrze nie ma

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Ale mimo wszystko lepiej zachować ostrożność i pilnować się, na ile się da, niż wyjść z założenia, że "i tak wytrzyma".

Domyślnie

Rolka folii stretch to dobra i uniwersalna rzecz :-) Widziałem kiedyś fotoreportera który jak zaczęło padać to okręcił puchę i obiektyw stretchem i focił dalej :-) tylko trochę ciężko wtedy się zmienia ogniskową i ostrzy manualnie... no i zakładam że mamy obiektyw nie zmieniający swojej długości... bo inaczej to ciężko...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

To troche wyleczyliście mnie ze strachu... o folii bezbarwnej tez kiedys slyszalem - tani a bardzo skuteczny sposob na deszcz. Szukałem w necie i znalazłem coś takiego - http://www.fotorimex.pl/product.php/...kata_e-704.htm Fajne ale troche za drogie
    Regulamin pkt 8

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ewentualnie nosić w plecaku worek na śmieci i taśmę klejącą, w sytuacji awaryjnej wystarczy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów