Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 206

Wątek: Gripy Phottix - zamienniki gripów do Canona

Bielu
    Guest

Domyślnie

A myślałem, że tylko ja mam ten problem ...
    Wygląda na to że, na razie jedynym rozwiązaniem jest wyciąganie baterii z gripa

Domyślnie

Witam
    Chce zakupic do swojego 450D grip. Myślałem o Jenis Battery Grip BG-E5 pracującym na dwa aku LP-E5 lub zwykłe baterie LR6. Bede wdzięczny za opinie lub inne propozycje:-)
    Canon EOS 450D + ob. 18-55mm IS + Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + Canon 70-200 f/4 USM + Jenis Battery Grip BG-E5

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sand-bad Zobacz posta
    Myślałem o Jenis Battery Grip
    Nie wiem czy to pytanie zadales w odpowiednim temacie no ale skoro juz to powiem ze mam taki bajer od ponad pol roku podpiety pod 400D i daje rady ale:
    - aku sie same w nim rozladowywuja tyle ze chyba nie zawsze (nie chcialo mi sie tego dokladnie badac - zawsze gdy nie uzywam to odkrecam "zawleczke" od koszyka no i po problemie)
    - na aku R06 da sie zrobic niewiele zdjec i wskaznik aparatu pokazuje czerwona ikonke z bateryjka mimo iz faktycznie akumulatory maja baaaaardzo duzo energii w sobie
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Szukałem i nie znalazłem tematu o gripach ogólnie, tylko ten jest w miarę aktywny i odwiedzany.
    Co sądzicie o gripie Hahnel HC-40D Infrapro? Nie tylko to wierna kopia Canona, jak wiadomo jest to dobra firma i jakościowo nie odbiega od Canona, ale posiada również zdalny wyzwalacz podczerwieni z pilotem. W Canonie trzeba pilocika osobno dokupić.

Czy myślicie, że to sensowna alternatywa?
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    phottix super wykonany ale coś go nie dopracwali... gdzieś jakieś zwarcie ? skoro pobiera prąd to co ? na dwóch naładowanych aku będę robił tyle co na jednym bez gripa ? bez sens....
    Po dłuższej przerwie pokazał się znowu w ofercie model dla xxD np. w FotoMolit
    Piszą, że to nowa wersja, może jednak coś poprawili ?.
    takpoprostu, czy możesz sprawdzić na swoim opakowaniu czy jest tam "Premium Series" ? Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Gripa używałem dotąd jedynie z 450d, legalnego canona i też mnie parę razy wykiwał. Przestałem wkładać równocześnie dwie baterie i liczba zdjęć w zasadzie powróciła do normy. Wychodzi na to, że elektronika gripa pobiera jednak energię w stanie spoczynkowym, wydaje mi się, że szczególnie podejrzana może być jej część odpowiadająca za równomierny stan naładowania baterii, chociaż nie mam pojęcia czy jej działanie polega na inteligentnym przełączaniu się na to źródło, które w czasie pracy ma nieco wyższe napięcie czy też po bandycku bardziej naładowana bateria po prostu doładowuje tą słabszą a to niestety jest dość energochłonna sprawa.

A może jakiś guru od słabszych prądów się wypowie bardzej fachowo ?
    Pozdrawiam Andrzej
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 24-04-2009 o 02:54

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Piszą, że to nowa wersja, może jednak coś poprawili ?
    No ja bym nie wierzył tak bardzo w to - napisz do nich i niech Ci napiszą, czym się różni stara wersja od nowej.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

GhostRider, więcej wiary ....
    No, ale niestety masz rację. Rozmawiałem telefonicznie z FotoMonolit. Wprawdzie zastrzegli się, że oni tego nie produkują ale potwierdzili, że "nowa wersja" to stara wersja i nic nie wiedzą o jakichś poprawkach.
    Czyli bida.
    Ja jednak zdecyduję się na Hahnel'a. Zobaczymy, czy to rzeczywiście przypadłość tylko Phototix'a.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    GhostRiderJa jednak zdecyduję się na Hahnel'a. Zobaczymy, czy to rzeczywiście przypadłość tylko Phototix'a.
    Mnie się wydaje, że to jest to samo - bo nie wydaje się mi aby Hahnel produkował coś co jest całkiem podobne do Phottix'a
    No i ta cena - na allegro po 420zł W życiu bym nie dał tyle za zamiennik - już wolałbym dołożyć ze dwie stówki i kupić Kanuna - może nawet używany, ale co Kanun to Kanun.

Żeby do tego hahnela były dwie baterie BP-511 (zam. ofkors) - to....
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam wersje z napisem "Premium Series" (o ile sa wogole bez tego napisu na boxie) i jakos nie zauwazylem rozladowywania. Mam 2x najtansze aku 511 w nim i robie, robie, robie zdjecia.. Nawet jak siedza niezuwane w srodku dlugo to dalej jest ok. Nie liczylem ile, ale pstrykam, przerwa, pstrykam itd itd Za to zamienniki aku jak same leza full naladowane w szafce to szybko okazuja sie po paru/nastu dniach puste :/

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

U mnie też jakoś nie widać samoczynnego rozładowywania , kupowałem całkiem niedawno
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów