Strona 21 z 21 PierwszyPierwszy ... 11192021
Pokaż wyniki od 201 do 206 z 206

Wątek: Gripy Phottix - zamienniki gripów do Canona

Domyślnie

Po 1.5 rocznym użytkowaniu gripa z 40D mogę jedynie potwierdzić problemy z kółkiem nastaw o których kiedyś już wspominałem. Za pierwszym razem odpinałem gripa i to pomogło, ale jak na mnie była to zbyt długa operacja. Zauważyłem, że jak problem występuje wystarczy pokręcić drugim kółkiem nastaw i problem znikał. Na szczęście problem występował rzadko, więc nie mogę powiedzieć, żeby był uciążliwy.
    Odnośnie rozładowania baterii to nie zauważyłem" palącego problemu. Używam baterie canona i phottixa, czasem pomieszane, czasem parami. Raczej prewencyjnie wyjmować mi się ich nie chce, gdy nie używam aparatu. Dodatkowo najczęściej zapominam przekręcić przełącznik gripa na OFF. Więc nie sądzę, żeby winnym rozładowywania był sam grip. Moje podejrzenia kierują się w stronę baterii, gdy jedna jest już dość mocno wyeksploatowana a druga w dobrym stanie. W związku z tym pytanie do osób, którym grip rozładowywał baterie, czy były to 2 nowe w miarę równo użytkowane?
    40D + 30D + 50/1.4 + 18-55/3.5-5.6 IS + 70-200/4 L + 20-35/2.8 L + Tokina 12-24/4

pso
    Guest

Domyślnie

Witam, jestem tu nowy , nie chciałem tworzyć nowego tematu dotyczącego gripu do body dlatego pisze tutaj.
    A mianowicie chciałbym zakupić grip do mojego 1000D, ale po przeczytaniu różnych tematów w sieci i troszkę szperając na tym forum, nie jestem do końca przekonany co do wyboru konkretnego modelu.
    Czytałem różne opinie dotyczące zamienników i generalnie nie jestem do nich przekonany , ale z drugiej strony czy warto płacić tyle za oryginalny. Wiem, że oryginalny to oryginalny, no ale...
    Jaki zamiennik jest w miarę dobry, konkretna firma, bo na allegro tego jest bardzo dużo i rozpiętość cenowa też jest duża... Ewentualnie używany oryginalny??

Aha jeszcze jedno - czytałem tutaj, że robiąc zdjęcia z gripem na statywie zdjęcia mogą być rozmazane. Jedni piszą, że to prawda, drudzy, że nie widzą zbytnio różnicy...

Pozdrawiam

Domyślnie

Pytanie dla użytkowników gripu, bo kupiłem używkę (BP-40d) a nie mam instrukcji, czy jeżeli grip jest w pozycji 'OFF' to wszystkie guziki na gripie powinny być wyłączone, bo działa mi spust migawki oraz blokady ekspozycji.
    Ostatnio edytowane przez ostrowin ; 24-08-2011 o 11:50
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

No to masz coś nie tak,bo u mnie gdy przełącznik jest w pozycji off nie działa żaden z guzików.

Domyślnie

Oprócz tego grip blokuje mi górne pokrętło gdy jest używane z górnymi guzikami ( AF/Drive/pomiar światła ) A pytałem się 2 razy kolesia czy grip działa w 100% sprawnie. Da się jakoś to naprawić??jakieś myki, czyszczenie styków itp??

Istnieje możliwość że wina leży po stronie body???Bo nie wydaje mi się, będę chciał mu ten bubel zwrócić.
    Ostatnio edytowane przez ostrowin ; 24-08-2011 o 17:32
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Raczej wina leży po stronie gripa i z naprawą może być problem
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 21 z 21 PierwszyPierwszy ... 11192021

Uprawnienia umieszczania postów