Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 206

Wątek: Gripy Phottix - zamienniki gripów do Canona

Uzależniony

Domyślnie Gripy Phottix - zamienniki gripów do Canona

Witam. Dzisiaj dotarł do mnie Phottix BP-40D, czyli zamiennik kanonowskiego gripa do body 20D, 30D i 40D. Urządzenie zakupiłem na Allegro, od sprzedawcy o nicku pentagon1 (http://www.allegro.pl/item421143825_...pack_grip.html).
    Cena: 199 zł + 10 zł kosztów przesyłki Pocztą Polską (sprzedawca oferuje również ww. model gripa w cenie o kilkadziesiąt złotych wyższej, w zamian za krótszy czas realizacji zamówienia -ja czekałem tydzień).

Kilka informacji/opinii o produkcie:

1. Made in China, of course.
    2. Ze stopu magnezu to on nie jest wykonany, ale wykorzystany plastik nie robi na mnie najgorszego wrażenia.
    3. Guma którą zastosowano, jest trochę "obleśna" w dotyku (bardziej miękka niż w body 40D), ale przynajmniej przyklejono ją dokładnie.
    4. Szpar w miejscu łączenia gripa z body nie zauważyłem. Jedynym miejscem do którego można by się przyczepić, to - patrząc od tyłu aparatu - lewa strona od tzw. kółka gripa (czyli ten krótszy odcinek).

Niestety, nie miałem w ręku ani oryginału gripa, ani też słynnej Delty. Nie jestem też, co pewnie widać (albo raczej można wyczytać ;-)) znawcą fotografii, w tym jej technicznej części. Jednak chętnie udostępnię gripa do testów osobie, która to i owo o "pstrykaniu" wie i mieszka w Poznaniu.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Mam ten sam grip

Oryginału nawet nie dotykałem to nie mam porównania.

Zakupiłem sobie sam na ebay - to wyszło mnie jakieś 30-40 zł taniej.

Po tym jak wypakowałem go - to stwierdziłem, że... ciężki i solidny. Po zamontowaniu na 40d mój entuzjazm się nawet poprawił. Żadnych luzów, szpar, itp. Pasuje jak ulał.

Wg mnie grip jest wart tych pieniędzy i nabywca nie będzie żałował.

EDIT

Kupiłem u tego gościa. Zawsze można zaoszczędzić parę zł LINK. Dostałem dość szybko
    Ostatnio edytowane przez GhostRider ; 03-09-2008 o 22:59
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Zakupiłem sobie sam na ebay - to wyszło mnie jakieś 30-40 zł taniej.
    Kupiłem u tego gościa. Zawsze można zaoszczędzić parę zł LINK.
    Ja oczywiście nie twierdzę, że kupiłem najtaniej , ani, broń Boże, nie reklamuję sprzedawcy z Allegro. Jestem nawet trochę zły, że można było kupić ten grip taniej. Poza tym: mimo, iż mój sprzedawca jest z Polski, to przesyłkę dostałem z... Honkongu. Już teraz wiem skąd ta różnica w cenie. :grin:

Bywalec

Domyślnie

A mógłbym Was prosić o fotki zestawu body+grip phottixa?
    Z góry dzięki.
    Pozdr.

Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

basala - no ja wiem, że reklamy nie robisz. Sam chciałem kupić u niego, ale jak stoi na aukcji, że wysyłka do 10 dni - tzn, że z Hong Kongu - a stamtąd to ja sobie sam kupuje.

Zdjęcia (z komórszczaka):

1.

2.

3.

4.
    Moje zdjęcia na forum

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czy mi sie wydaje czy grip ma inny kolor niż body ?
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    Czy za 200zł to ma jakiekolwiek znaczenie ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Powiem szczerze, że teraz dopiero zauważyłem - jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Ważne, że działa i jakościowo wg mnie jest na prawdę dobry. A kosztuje tyle co nic
    Moje zdjęcia na forum

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Ale w tych gripach jest chyba coś nowego/lepszego. Phottix jak widać na fotkach to już prawie wierna kopia oryginału bo nawet aku są wkładane od tyłu a nie z boku jak w innych zamiennikach i ma tą szorstką fakturę na uchwycie... Może to jest sposób na oryginał...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Uzależniony

Domyślnie

Faktycznie, czarniejszy odcień czerni ;-), ale w realu jest to zdecydowanie mniej widoczne. Wiesz, TV podobno dodaje człowiekowi 3 kg...
    Z innej beczki. Jeden feler, który zauważyłem (nie wiem czy uda mi się zrozumiale wysłowić): gumka*, która miała za zadanie przytrzymywać przy gripie wymontowaną klapkę od aparatowej komory na baterię, została przeze mnie oderwana. No i teraz owa klapka troszku się chyboce przy zmianie położenia aparatu. Jednak myślę, że odezwie się u mnie Pomysłowy Dobromir i jakoś sobie z tym poradzę. W ostateczności będę klapkę chował do torby/plecaka.

* -potoczne określenie; może była to pianka, w albo innego rodzaju tworzywo sztuczne.

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów