Witam. Dzisiaj dotarł do mnie Phottix BP-40D, czyli zamiennik kanonowskiego gripa do body 20D, 30D i 40D. Urządzenie zakupiłem na Allegro, od sprzedawcy o nicku pentagon1 (http://www.allegro.pl/item421143825_...pack_grip.html).
Cena: 199 zł + 10 zł kosztów przesyłki Pocztą Polską (sprzedawca oferuje również ww. model gripa w cenie o kilkadziesiąt złotych wyższej, w zamian za krótszy czas realizacji zamówienia -ja czekałem tydzień).
Kilka informacji/opinii o produkcie:
1. Made in China, of course.
2. Ze stopu magnezu to on nie jest wykonany, ale wykorzystany plastik nie robi na mnie najgorszego wrażenia.
3. Guma którą zastosowano, jest trochę "obleśna" w dotyku (bardziej miękka niż w body 40D), ale przynajmniej przyklejono ją dokładnie.
4. Szpar w miejscu łączenia gripa z body nie zauważyłem. Jedynym miejscem do którego można by się przyczepić, to - patrząc od tyłu aparatu - lewa strona od tzw. kółka gripa (czyli ten krótszy odcinek).
Niestety, nie miałem w ręku ani oryginału gripa, ani też słynnej Delty. Nie jestem też, co pewnie widać (albo raczej można wyczytać ;-)) znawcą fotografii, w tym jej technicznej części. Jednak chętnie udostępnię gripa do testów osobie, która to i owo o "pstrykaniu" wie i mieszka w Poznaniu.