habakuk, swietny zestaw, ze swietnymi szklami, dokladnie to czego by sie oczekiwalo po reportazu slubnym jesli chodzi o ogniskowe![]()
habakuk, swietny zestaw, ze swietnymi szklami, dokladnie to czego by sie oczekiwalo po reportazu slubnym jesli chodzi o ogniskowe![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
tako uznałem, że albo kompromisy, albo bez kompromisów - 2 systemy i obolałe plecy. d3, 5d, 5d2, 14-24, 15fisz, 24,35, N50, 85,135
od długiego czasu 100 macro i 70-2002.8 IS leżą w domu. 70-200 kiedyś wydawał mi się niezbędny. do czasu, aż zbadałem swoje materiały z 2008 roku i okazało się, że od wielkiego dzwonu wychodzę powyżej 135 mm, 1-2 foty na 100 i to nie były foty warte targania tego ciężaru.
A powiedz Adam czy nie masz problemu z kolorami w albumie stosując dwa systemy. Czy fotki z nikona nie są bardziej żółte w porównaniu z tymi z canona i czy to nie razi ?
Sławku - na blogu są zdjęcia w kolorze i z nikona i z Canona. na pewno są nieco inne, ale mi osobiście to nie doskwiera, a już zupełnie nie klientom. Canon jesdt dla mnie w postprocesie znacznie wygodniejszy, elastyczniejszy, ale kolory i z nikona da się wyciągnąć całkiem przyjemne.
a rozwijając nieco temat. 5d i 50L to był zestaw z niebiańskim obrazkiem, co z tego, jesli potrafił w prostych sytuacjach koszmarnie pudłować. mam zamiast 50L 50/1.4 G canona - optycznie przy Lce średniakiewicz, ale kiedy zrzucam foty z karty i widzę celność i powatarzalnosc tego zestawu - nie żałuje ani sekundy. inna sprawa, ze z lampa na bocznych mam z tym szkłem pewien klopot. ale lampy az tak czesto nie uzywam, wiec mniejszy.
do niedawna miałem 16-35 i 14LII, zastąpiłem je jednym - 14-24 N i to była zmiana świetna - nikor jest niesamowity, celny, zajeostry, doskonale skorygowany. tyle, że ciężki![]()
Ostatnio edytowane przez habakuk ; 22-04-2009 o 19:49
czyli jednym słowem kwestia praktyki wypracowana latami![]()
Canon FF
lat praktyki mam za sobą niecałe dwa, wiec moze troche
tak czy inaczej, spokojnie to wsyztsko jest do ogarnięcia i na dzisiaj, choćby canon wypuścił megawypasionego wszystkomajacego marka FF za 9,99 k, raczej zostanę z dwoma systemami, choćby dla 14-24![]()