Twór taki zaistanieć może, zwie sie umową o dzieło. Podatek zapłaci zleceniodawca i wszystki git.
Twór taki zaistanieć może, zwie sie umową o dzieło. Podatek zapłaci zleceniodawca i wszystki git.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Trzeba było coś napisać po moim zapytaniu, a nie po tym jak sam odpowiedziałem. To kolejny dowód na to jak zdobywa się status forumowego mądrali.![]()
Ile się człowiek musi nadźwigać żeby coś zarobic...
Nikt i nic go nie zaskoczy!!
BTW ... ile to wszystko może ważyć![]()
450D.
Ile się człowiek musi nadźwigać żeby coś zarobic...
może ktoś wie kogo był to ślub ?![]()
Witam na forum Canona, zarejestrowany po roku ale co tam
Przeczytałem te ponad 200 stron i nie za bardzo znalazłem konkretnej odpowiedzi na temat podatków ze stocków, ponieważ chciałem rozpocząć tego typu "zajęcie"
Oczywiście przeglądałem forum StockBoard i również trochę zagmatwanych odpowiedzi w tym temacie
Z tego co do teraz udało mi się wywnioskować to:
- Płacę całość 19% od miesięcznego przychodu (nie od 50%)?
- Jeżeli jestem bezrobotny to muszę założyć swoją działalność gospodarczą i dodatkowo oprócz podatku 19% płacić ZUZ?
- Jeżeli pracuję na etacie i składkę ZUS płaci pracodawca to nie muszę zakładać DG i płacę sam podatek do US? Tak?
- Rozliczam się raz w roku z podatku ze stocków w PIT-cie (jakim? pit-11?)
Jeżeli popełniłem gdzieś błąd to niech ktoś jak najszybciej mnie poprawi ponieważ zależy mi na konkretnej odpowiedzi osób, które już w tym siedzą trochę i zajmują się tym na co dzień.
Zaznaczę, że jestem obecnie absolwentem wyższej uczelni, zarejestrowany jako bezrobotny w Urzędzie Pracy i nie prowadzę DG, jestem zwykłą osobą fizycznąmam nadzieję, że ktoś pomoże, uff.
P.S. Wysłałem Email do Matki_Wariatki oraz Hallgerd ale nie ma odpowiedzi dlatego pytam się "wszystkich"
Trochę za dużo uproszczeń wprowadziłeś...
Podatek płacisz od dochodu, nie przychodu.
Jeżeli zakładasz DG to płacisz ZUS, ale jeżeli to Twoja 1-sza DG to płacisz składkę na ubezpieczenie społeczne od 30% podstawy.
Jeżeli pracujesz na etacie prowadząc DG, to z DG płacisz tylko składkę zdrowotną.
Składki na poczet zaliczki za podatek dochodowy płacisz co miesiąc, jednak deklarację składasz na koniec roku podatkowego. VAT płacisz co miesiąc, deklarację również składasz co miesiąc.
To ogólniki, odnośnie podatków wybierz się do księgowej, nie poruszyłem paru kwestii typu kwota wolna, czy odliczenia części składki zus.
Pozdrawiam
Leloo
Fakt, *dochodu, pomyłka.
Czyli chcąc czy nie muszę założyć działalność gospodarczą? :/ Jestem osobą fizyczną a z tego co udało mi się wyczytać to, że osoba fizyczna pracująca na etacie (bez DG!) płaci tylko podatek od dochodu, a ZUS płaci pracodawca?, no właśnie jak to jest. Dzięki za odpowiedź![]()
Ostatnio edytowane przez Sun ; 12-06-2009 o 11:28