Strona 26 z 36 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Januszu - jakiż to wobec tego lapek 5-10 kPLN ? Kupiłem Asusa L50VN . Ale 1680x1650 przy 15,4 jest niewygodne dla moich oczu. Szukam czegoś mocnego ale raczej ciężko znaleźć. Akceptuję niedoskonałości, ale chciałbym coś z czego będę zadowolony. Kupowanie przez net..hmm niestety kot w worku. A w Szczecinie nie ma nigdzie sklepu w którym byłoby coś ciekawego do zobaczenia. BTW jeśli kalibrujesz lapki to gdzie można Cię znaleźć ?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Z punktu widzenia laika-praktyka, pracuję na Lenovo ThinkPad T-61 15" wide screen matowa,
    grafika Nvidia Quadro NVS140M i na tym profilu "co fabryka dała" brak przekłamań jak na moje oko,
    tzn. to co widzę na monitorze, to dostaję na wydruku.

Co do dylematu matt czy glossy, wcześniej posiadalem Sony Vaio
    z BlackMatrix (glossy) i teraz tęsknię za nią...
    Niebawem przekonam się jaka to różnica, bo w lapku mojej kobiełki (taki sam tylko 14.1")
    nie żeby specjalnie, całkiem "przypadkiem" pękła matryca i mam zamiar dla niej sprowadzić wersję glossy.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johnus Zobacz posta
    Glare lepsza do pracy w systemie i www? Zasada wyboru notebooka zbliżona do PC? Rozbawiłeś mnie. Glare ma owszem lepsze nieco odwzorownie kolorów teoretycznie. Poza tym matówka bije glare we wszystkim. Poza tym matryca jest najważniejsza kolego Sid - mimo wszystko pracujesz na niej, oczy Cię bolą nie od czego innego jak od niej właśnie i nie zmienisz jej przez kilka lub choćby rok pracy na inną jak w desktopie nawet jeśli jest gorsza bez porównania do PC. [...]
    Nikogo nie miałem zamiaru rozbawić. Podzieliłem się jedynie spostrzeżeniami na bazie własnych doświadczeń. Chyb wolno mi mieć własne zdanie i wyrazić je na forum? Każdy może mieć swoje zdanie, inne od mojego. Mi to nie przeszkadza. Co nie znaczy, że się z nim zgadzam. Co miałem do powiedzenia, powiedziałem i swoje zdanie podtrzymuje.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Jak nie masz nic do powiedzenia to nie nabijaj sobie postów
    Jako że ja nie muszę nabijać sobie postów bo i tak raczej mnie nikt nie dogoni to ja napiszę - żadna matryca w laptopie się do obróbki zdjęć nie nadaje, więc nie przejmuj się czy matowa, czy błyszcząca, czy 15" czy 17" .

Najlepiej pójdź do jakiegoś marketu/sklepu, obejrzyj wymiary (bo i 16" zaczęły wchodzić), porównaj jak wyświetla dany typ matrcycy i wybierz. Do celów foto - wsjo rawno.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jako że ja nie muszę nabijać sobie postów bo i tak raczej mnie nikt nie dogoni to ja napiszę - żadna matryca w laptopie się do obróbki zdjęć nie nadaje, więc nie przejmuj się czy matowa, czy błyszcząca, czy 15" czy 17" .
    Najlepiej pójdź do jakiegoś marketu/sklepu, obejrzyj wymiary (bo i 16" zaczęły wchodzić), porównaj jak wyświetla dany typ matrcycy i wybierz. Do celów foto - wsjo rawno.
    Dzięki za odpowiedzi.
    Wcześniej pisałem że nie będę się przejmował matrycą bo tak jak wszyscy piszą będzie źle albo niedobrze, ale może uda się wybrać mniejsze zło. Ja nie mam żadnego obycia z laptopami a praktycy mają swoje zdanie wyrobione i mogą coś podpowiedzieć. Przedtem błyszczącej matrycy w ogóle nie brałem pod uwagę bo odblaski a dzisiaj wcale jej nie odrzucam. Dzisiaj pojadę do MM pooglądać głównie wielkość/rozdzielczość a jestem raczej nastawiony na 17". Jestem trochę rozczarowany że laptopy mają takie kiepskie matryce ale mam taki wybór że albo laptop albo wcale.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

ja podobnie jak dziobolek jade na Thinkpadzie ale R61i. Tez jak wywolywalem fotki w labie przeklaman nie bylo poza tym ze w tym labie wszystko zolcili - ale to nie tylko moje fotki, taki mieli zafarb niestety. Jesli nie jest sie onanista to lap wystarczy. Nie popadajmy w skrajnosci bo roznice w kolorze (jesli sie jakies osiagnie) zwyklego hobbiste pstrykacza raczej nie zalamia. Inaczej sprawa sie ma przy profesionalnych, ale to inna bajka
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi.
    Wcześniej pisałem że nie będę się przejmował matrycą bo tak jak wszyscy piszą będzie źle albo niedobrze, ale może uda się wybrać mniejsze zło. Ja nie mam żadnego obycia z laptopami a praktycy mają swoje zdanie wyrobione i mogą coś podpowiedzieć. Przedtem błyszczącej matrycy w ogóle nie brałem pod uwagę bo odblaski a dzisiaj wcale jej nie odrzucam. Dzisiaj pojadę do MM pooglądać głównie wielkość/rozdzielczość a jestem raczej nastawiony na 17". Jestem trochę rozczarowany że laptopy mają takie kiepskie matryce ale mam taki wybór że albo laptop albo wcale.
    Nieee no, nie demonizujmy tak matryc w laptopach. Nie te czasy panowie.

Jeśli tak jak napisałem wcześniej że na wydruku dostaję to, co widzę na monitorze, to w czym problem???

Najlepiej weź ze sobą na pendrivie jakąś fotkę testową (lub kilka) i oblukaj jak to wygląda zanim kupisz.

Jedynie uważaj na tzw. "promocje" i "okazje" gdzie za małe pieniądze próbuje się pozbyć staroci "wypasionych" w dysk, RAM, czasami i procek.

Jeśli będziesz się rozglądał w tzw. świeżych modelach, to raczej nie wtopisz.
    No i co tu dużo mówić - firma, to firma.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Byłem w Media Markt i porównałem matryce 15, 16, 17 cali i chyba najlepiej mi pasuje jednak 17 cali o rozdzielczości 1440x900, szklana. Szkoda tylko że nie pozwolili mi przeglądnąć moich kilku zdjęć które wziąłem na pendrive (boją się wirusów). Ale mieli jakieś przykładowe w komputerze, o odczuciach po tym jak robiłem tylko na stacjonarnym nie będę pisał.
    Pobawiłem się takim laptopem jak mniej więcej w linku poniżej i jak dla mnie myślę że będzie OK tylko cena była ok 4500 zł.
    http://www.allegro.pl/item588431145_...gf9600_gt.html
    Pasował mi ten HP-ek ale może ktoś podpowie czy warto takie coś brać pod względem cena/jakość/wyposażenie. Może inne typy/marki w podobnej konfiguracji?

Coś już napisał

Domyślnie

4 rdzenie może wykorzystać dopiero nadchodzący system. Żaden popularny program nie wykorzysta 4 rdzeni - jedyny mi znany jest Microsoft Flight Simulator. Nawet Vista nie jest w stanie w pełni ich wykorzystać. Napisałem że nawet jeśli nie jest w stanie odwzorować to jest ważna - od niej bolą oczy i od niej zależy kultura pracy. Nie mówiłem o odwzorowaniu kolorów, bo czego wymagacie od 9mm ekranu? Są różne matryce, np. z jednej sali w mojej szkole Toshiba nie bolą od niej oczy, a przy Dell'u z drugiej można wykitować.... W notebooku nie jest tak samo, w PC możesz zmienić każdy parametr czy nawet podkręcić. Notebooka nie podkręcisz zbytnio, nie zmienisz 4/5 elementów w obudowie łącznie z ekranem (chyba że na taki sam..) więc jest to już wystarczająca róznica. Klawiatury też nie zmienisz a przy długoterminowej pracy ma to znaczenie. Zakładam że ktoś kupuje notebooka na powiedzmy minimum 2 lata - jeśli ktoś może szafować nimi jak skarpetami to wtedy zasada wyboru jest faktycznie zbliżona do PC. Ogólnie z notebooków które miałem okazję używać, Toshiba, Asus, Acer, ASmoblie, Compal, HP, Dell, Fujitsu - Siemens, IBM - najbardziej mi podchodzące to ASUS i Toshiba. HP są niezłe, ale polityka tej firmy stwarza wiele problemów. Ostatnio parałem się z instalacją systemu XP zamiast freeDOS. Zabezpieczone partycje itd - chcą żeby im do serwisu wysłać i zapłacić oczywiście grubą forsę. Compal'e są bardzo fajne, łącznie z tym że produkują potworki naprawdę ale niestety tylko 15".
    Nawiasem mówiąc, jeśli używam dołączonego do sterownika trybu AdobeRGB1998 to jest to w miare dobre ustawienie czy bardzo kiepskie? Niestety nikt ze znanych mi osób kalibratora nie posiada. W sumie na pewno lepsze to niż nic. Jak pierwszy raz przestawiłem z nieskalibrowanego na to RGB to byłem zszokowany Stwierdziłem wtedy że moje zdjęcia są rzeczywiście ciemne Mam ich sporo, może któryś jest lepszy niż RGB1998?

Mistasz:
    ten notebook ma wolne dyski i niepotrzebne Blu-Ray. Dodatkowo ponieważ są dwa będzie generował sporo ciepła chociaż ma to swoje zalety że są 2, można je postawić w macierz RAID i na każdym mieć te same dane - zdjęć nie stracisz chyba że naprawdę pech Sam o mało nie straciłem 20 GB zdjęć, wtedy się tym zacząłem przejmować <- wirus.
    pomyśl o tych:
    HP 6380s

Piotrr:
    Moja propozycja Sony VAIO
    miałem okazję go widzieć, coś pięknego ale niestety nie pracowałem na włączonym. Niemniej myślę że to dobry sprzęt poza dyskiem - sprzedałbym i zmienił na szybszy lub do pracy na PS i zdjęciach kupił stację dokującą np. Welland ME601J lub Q i tam Raptora 10000 zwykłego 3,5" jeśli masz dostępne 10k wtedy możesz też poszerzać swoją macierz dyskową ze zdjęciami.
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 29-03-2009 o 19:20

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

4 rdzenie może wykorzystać dopiero nadchodzący system. Żaden popularny program nie wykorzysta 4 rdzeni - jedyny mi znany jest Microsoft Flight Simulator. Nawet Vista nie jest w stanie w pełni ich wykorzystać.
    Ten zrzut ekranu jest z Vista 64 i Photoshopa CS4 64 bit. Dość wyraźnie widać pracę wszystkich OŚMIU rdzeni. PS CS4 jest dość popularny zwłaszcza na warezach, torrentach itp.

...
    Nawiasem mówiąc, jeśli używam dołączonego do sterownika trybu AdobeRGB1998 to jest to w miare dobre ustawienie czy bardzo kiepskie?
    Da liegt der hund begraben. Używanie "trybu AdobeRGB" w notebooku czy innym displayu ma tyle wspólnego z gamutem AdobeRGB co piernik z wiatrakiem.

...
    Niestety nikt ze znanych mi osób kalibratora nie posiada. W sumie na pewno lepsze to niż nic. Jak pierwszy raz przestawiłem z nieskalibrowanego na to RGB to byłem zszokowany Stwierdziłem wtedy że moje zdjęcia są rzeczywiście ciemne Mam ich sporo, może któryś jest lepszy niż RGB1998?
    ....
    Czyli co? Tak na prawdę nie wiesz nawet co to kalibracja a co profilowanie ale nie przeszkadza Ci to zajmować dość autorytatywnego stanowiska typu "świetne jest, nadaje się...". Asus jest miodzo a Toshiba jest super-duper-hiper. Niestety ani Asus nie jest miodzio ani Toshiba nie jest super. Obadwa maja takie same gówniane display'e. Jedyna różnica, że "crystal bright" Toshiby można używać jako lustra. Nawiasem mówiąc jako lustro spisuje się nieco lepiej niż jako wyświetlacz do fotografii.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 29-03-2009 o 19:21

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 26 z 36 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów