Strona 26 z 31 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_drops Zobacz posta
    ... różnią się jedynie matryce .......

wlasnie matryca ma wiele do odegrania
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wymieniłem tylko czym się różnią - w sensie że właśnie na matrycę trzeba zwracać uwagę... co do reszty się z Wami "zgadzam" - gdyby nie takie podejście bym nie zarabiał
    z tego co widzę więc topic wątku jest o laptopie do zastosowań ogólnych...

więc albo tu widać podejście onanistyczne - mam Dell'a - jestem cool (nie chce nikogo urazić ale większość osób po to kupuje tą markę)... albo zakładamy że laptop ma być narzędziem i skupiamy się na tym do czego on będzie wykorzystywany.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_drops Zobacz posta
    więc albo tu widać podejście onanistyczne - mam Dell'a - jestem cool (nie chce nikogo urazić ale większość osób po to kupuje tą markę)... albo zakładamy że laptop ma być narzędziem i skupiamy się na tym do czego on będzie wykorzystywany.
    akurat jak ktoś mi wspomni o Dellu jako referencji to mu nie uwierze (bo sam sie bujam z referencyjnym ich sprzętem w kategorii 15,4).
    Każdy producent ma swoje dobre modele... i złe.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Każdy producent ma swoje dobre modele... i złe.
    No i w sumie to chciałem powiedzieć i dodać że wcale nie trzeba płacić za znaczek
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Dopiero zaczyna Awatar sluks86
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

witam właśnie stoje przed zakupem nowego komputera, obecnie mam rupiecia stacjonarnego duron 650mhz który ledwo co działa przy obróbce 8mpx tifów a czasem nawet się wiesza dlatego postanowiłem poświęcić plany zakupu 85/1,8 aby kupić komputer, chciałem kupić jakiegoś laptopa zawsze jest bardziej mobilnie a i na sesje można zabrać i od razu pokazać modelce zdjęcia w pełnym formacie. fundusze jakimi mogę dysponować to max 1700zł chciałbym abyście mi doradzili coś dobrego do zastosowań foto, w gry nie gram a grafika i obróbka zdjęć na moim poziomie chyba nie jest tak wymagająca jak współczesne nowości gier. kilka dni temu znalazłem toshibe tecra M4 http://allegro.pl/item650106811_tecr...p_wifi_bt.html i poważnie zacząłem się zastanawiać nad jej zakupem co o tym myślicie?
    http://foto-luk.blogspot.com http://lukaszsuchorab.carbonmade.com/

eos30d-kiev60+ 50/1,8 + 18-55is + 580exII + YongNuo YN460II +wiadro filmów

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wiem tylko tyle, że kumpel 3 razy kupował laptopa na Allegro za okazyjną cenę. Raz był to sprzęt używany, dwa razy rzekomo nowy, w pudełku itd. Wszystkie trzy miały ukryte wady.

Laptopy ze względu na ciasne upakowanie komponentów są bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Na dodatek, przez sam fakt, że są przenośne, są bardziej narażone na uszkodzenia.
    Jak by tego było mało, dodatkowo jak coś się zepsuje, to albo wymienić się nie da, albo trzeba to robić w serwisie za dużą kasę.

Dlatego ja uważam, że przy zakupie laptopa sprawą priorytetową jest gwarancja, taka którą można łatwo wyegzekwować.

W tej cenie liczy się w zasadzie tylko sprawdzona marka i gwarancja, różnic w wyposażeniu czy wydajności nie będzie dużych.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Dlatego ja uważam, że przy zakupie laptopa sprawą priorytetową jest gwarancja, taka którą można łatwo wyegzekwować.
    Dokładnie tak! Właściwie od tego się powinno zaczynać przegląd ofert. Niektórzy traktują zakup Della czy IBM'a jako objaw snobizmu. Ja nie. Bo renomowany producent daje "w standardzie" 3-letnią gwarancję w systemie door-to-door NBD (next business day). Za dopłatą można sobie jeszcze podnieść ten poziom.

Notebook to sprzęt w dużej mierze mechaniczny, może się popsuć i jest to niezależne od producenta. Ale jakość obsługi gwarancyjnej jest od niego zależna.

Mi się już zdarzyło korzystać z gwarancji Della. Faktycznie, następnego dnia roboczego po telefonicznym zgłoszeniu awarii sprzęt był już sprawny. Serwisant przyjechał pod wskazany przeze mnie adres, wymienił uszkodzony komponent i było po temacie.

Dla osób intensywnie i w różnych warunkach eksploatujących swoje maszynki albo dla posiadaczy potomstwa przydatna jest także opcja "accidential insurance". Za dodatkową, stosunkowo niewielką opłatą producent obejmuje nasz sprzęt ubezpieczeniem od jego rozwalenia. Wówczas naprawi go nam nieodpłatnie nawet kiedy zalejemy go kawą lub spuścimy na betonową glebę. Przy czym tego raczej nie da się dokupić. Trzeba się zdecydować od razu przy zakupie notka.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluks86 Zobacz posta
    . fundusze jakimi mogę dysponować to max 1700zł chciałbym abyście mi doradzili coś dobrego do zastosowań foto,
    za tą cenę nie dostaniesz nic ciekawego z notebooków
    używanego sprzętu bym nie kupował
    pomyśl o komputerze stacjonarnym

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    pomyśl o komputerze stacjonarnym
    To jest zawsze jest lepsza opcja. Dzisiejsze najlepsze laptopy ledwo zaczynają doganiać mojego stacjonarnego kompa sprzed 2 lat, który nawet wtedy nie był szczytem osiągnięć wśród PC-tów. I to, że doganiają nie oznacza, że mają taką samą wydajność, bo nadal są słabsze, jedynie nadają się do podobnych zastosowań. Na dodatek te laptopy są ponad 3x droższe niż mój PC 2 lata temu, a dziś z tego samego PC-ta zapłacił bym 1/3 ówczesnej ceny.

Oczywiście i mniej pieniędzy tym mocniejsze wskazanie na stacjonarny komputer, ale różnica cena/wydajność zawsze jest kolosalna. Nie mówiąc o możliwości rozbudowy, wygodzie pracy, monitorze itd. Jeśli miałbym kupować laptopa zamiast obiektywu, to zamiast 70-200 2.8 L a nie 85/1.8 i to na dodatek jako drugi komputer a nie główny.
    No ale pytanie było o laptopa, to odpowiedziałem, jak odpowiedziałem, w poprzednim poście.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    To jest zawsze jest lepsza opcja. Dzisiejsze najlepsze laptopy ledwo zaczynają doganiać mojego stacjonarnego kompa sprzed 2 lat, który nawet wtedy nie był szczytem osiągnięć wśród PC-tów. I to, że doganiają nie oznacza, że mają taką samą wydajność, bo nadal są słabsze, jedynie nadają się do podobnych zastosowań. Na dodatek te laptopy są ponad 3x droższe niż mój PC 2 lata temu, a dziś z tego samego PC-ta zapłacił bym 1/3 ówczesnej ceny.
    az jestem ciekaw co Ty masz za komputer że takie teorie "uprawiasz". Dwa lata temu standardem był jeszcze PIV który wydjanością był poniżej wydajności procków z platformy Centrino. przykładowo Pentium M 1,86 miał tę samą moc obliczeniową co PIV 3,06GHz. itd...

Obecnie jak porównujesz normlane kompy z normlanymi lapkami to w mocy obliczeniowej masz juz niewielka różnice, róznica jest w kartach graficznych aczkolwiek te montowane oecnie w lapkach są wystarczające z nawiązką.

Porównanie wypasów z desktopa z lapkiem tez nie ma sensu bo stacjonalrny droższy od lapka wyjdzie a wydajność nie będzie większa zgodnie z ceną.

co do Toshiby z linku... jeśli ... JEŚLI... jest nowa to jedynie dwie rzeczy są waskim gardłem - dysk + pamięci RAM, procek w tym lapku na dzisiejsze czasy nie powala wydajnością i za 1700 PLN desktop będzie wydajniejszy.
    Płacisz za moilność i ekran dotykowy. Sama Tecra to bardzo mocne komputery jeśli chodzi o wytrzymałość. Pisałem chyba w wątku wyżej o tym że Dell nawet z serii Latitude/Precision nie ma szans niestety (tak, tak, wiem bo mam oba)
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 04-06-2009 o 09:20
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Strona 26 z 31 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów