Strona 25 z 36 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie zasada wyboru laptopa jest podobna do wyboru zwykłego PC-ta. Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle. Reszta komponentów to już tylko kwestia zasobności portfela ukierunkowanej na podzespoły.
    Wiadomo, im więcej ramu i szybszy procesor, tym lepiej.

Dodatkowe pytania na jakie musisz sobie odpowiedzieć, to czym ma się cechować twój przyszły komputer
    - czy stawiasz na przenośną stacje roboczą i wielkość, waga i czas pracy nie ma znaczenia, czy potrzebujesz mobilności i priorytetem jest niska waga i długa praca na baterii, czy coś pomiędzy.
    - czy potrzebujesz jakieś konkretne wyjścia/wejścia, złącza itp. laptopa w przeciwieństwie do PC-ta trudno o coś rozbudować. Warto się zastanowić, czy potrzebujesz np. e-sata albo wyjścia HDMI czy innych specyficznych cech, jak np. dobra karta muzyczna.

Na koniec bierzesz to do kupy i szukasz wśród markowych producentów takich jak Toshiba, Lenovo, Asus i patrzysz gdzie się Twoje wymagania przecinają z ceną.

Trudno polecić konkretny model, sam musisz zdecydować, łatwiej będzie jak coś zaproponujesz i spytasz, czy dobry wybór.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle.
    Dzięki.
    Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?
    Moje typy:
    http://www.allegro.pl/item593741917_...0_wys_24h.html
    http://www.allegro.pl/item588429597_...00_vhp_xp.html
    http://www.allegro.pl/item582101344_...9300_krak.html

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle.
    Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Dzięki.
    Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?
    Przecież matrycą masz się nie przejmować, bo jakiej byś nie wybrał i tak się do zdjęć nie nadaje! Czytasz w ogóle, co się do Ciebie pisze?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 28-03-2009 o 14:25
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czytasz w ogóle, co się do Ciebie pisze?
    Jak nie masz nic do powiedzenia to nie nabijaj sobie postów

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak nie masz nic do powiedzenia to nie nabijaj sobie postów
    Dzięki za radę PLONK
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki.
    Moje typy:
    http://www.allegro.pl/item593741917_...0_wys_24h.html
    http://www.allegro.pl/item588429597_...00_vhp_xp.html
    http://www.allegro.pl/item582101344_...9300_krak.html
    Wiadomo, większa matryca jest wygodniejsza w pracy, ale notebook staje się sporo większy i sporo cięższy. Jeśli notebook głównie wozisz samochodem i nosisz w teczce, to bierz większą, jeśli będziesz komputer cały dzień nosił przy sobie, mniejsza sprawi mniej kłopotu.

Matryca matowa teoretycznie ma bliższe rzeczywistości reprezentowanie kolorów, błyszcząca daje bardziej nasycone kolory, ale ewentualne refleksy światła mogą przeszkadzać. Matowa jest teoretycznie lepsza, ale do pracy z systemem, WWW itp błyszcząca może się bardziej podobać. Prawda jednak pisana tu od wielu stron jest taka, że nawet najtańszy monitor za 400zł, ale zewnętrzny będzie lepszy do obróbki zdjęć niż wbudowany. Więc ostatecznie to kwestia gustu.

Na koniec dwie uwagi:
    Po pierwsze, laptopy które pokazałeś mają dobre karty graficzne. To oczywiście dobrze. Jeżeli jednak nie grasz w żadne gry i nie planujesz zakup najnowszego Photoshopa CS4, który to potrafi moc karty graficznej spożytkować, to możesz zaoszczędzić na karcie graficznej na rzecz innych komponentów czy gotówki w kieszeni. Jeśli jednak będziesz w przyszłości pracował na CS4 to zdecydowanie się przyda.

Druga kwestia to miejsce zakupu takiego sprzętu. Notebooki lubią się psuć lub mieć jakieś ukryte wady. Bardzo ważne jest aby zakup był z pewnego źródła, dającego gwarancję i sprawny serwis. Co ci po najlepszym, ale zepsutym notebooku. połowa moich znajomych miała wątpliwą przyjemność oddania do serwisu swoich notebooków.
    Kolega 3 razy kupił na allegro notebooka i trzy razy tego żałował. Czasami na allegro sprzedają duże, odpowiedzialne firmy w ramach promocji, ale nie daj się nabrać na okazje.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Wiadomo, większa matryca jest wygodniejsza w pracy, ale notebook staje się sporo większy i sporo cięższy. Jeśli notebook głównie wozisz samochodem i nosisz w teczce, to bierz większą, jeśli będziesz komputer cały dzień nosił przy sobie, mniejsza sprawi mniej kłopotu.
    To dla mnie lepsza większa matryca bo nie będę z laptopem biegał.
    Jeszcze pytanie na której lepiej się robi, czy na 17" 1440x900 albo 15" 1680 x 1050. Sorry za natarczywość ale nie mam pojęcia o laptopach.
    Matryca matowa teoretycznie ma bliższe rzeczywistości reprezentowanie kolorów, błyszcząca daje bardziej nasycone kolory, ale ewentualne refleksy światła mogą przeszkadzać. Matowa jest teoretycznie lepsza, ale do pracy z systemem, WWW itp błyszcząca może się bardziej podobać. Prawda jednak pisana tu od wielu stron jest taka, że nawet najtańszy monitor za 400zł, ale zewnętrzny będzie lepszy do obróbki zdjęć niż wbudowany. Więc ostatecznie to kwestia gustu.
    Zgadza się, nie będę brał pod uwagę czy błyszcząca czy matowa, wezmę pod uwagę wielkość i rozdzielczość. Wiem że najtańszy monitor byłby lepszy ale jak już pisałem nie mam odwrotu od laptopa a dostęp do kompa stacjonarnego czasami będę miał.
    Na koniec dwie uwagi:
    Po pierwsze, laptopy które pokazałeś mają dobre karty graficzne. To oczywiście dobrze. Jeżeli jednak nie grasz w żadne gry i nie planujesz zakup najnowszego Photoshopa CS4, który to potrafi moc karty graficznej spożytkować, to możesz zaoszczędzić na karcie graficznej na rzecz innych komponentów czy gotówki w kieszeni. Jeśli jednak będziesz w przyszłości pracował na CS4 to zdecydowanie się przyda.
    Na karcie graficznej nie chcę oszczędzać, pograć też trzeba czasem
    Jak dojdzie do zakupu to mam namierzony sklep na Śląsku i chyba tam kupię.
    Dzięki za radę, może ktoś jeszcze z użytkowników się wypowie? Zakup planuje jeszcze przed Świętami.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To dla mnie lepsza większa matryca bo nie będę z laptopem biegał.
    Jeszcze pytanie na której lepiej się robi, czy na 17" 1440x900 albo 15" 1680 x 1050. Sorry za natarczywość ale nie mam pojęcia o laptopach.
    Jeżeli masz dobry wzrok i nie będą przeszkadzały Ci malutkie literki, to wyższa rozdzielczość będzie lepsza, nawet na mniejszym ekranie. Ale dodam, że w desktopowych monitorach rozdzielczość 1440x900 występuje dopiero w 19 calach zazwyczaj.

Generalnie można przyjąć założenie, że jeżeli nie wiesz jaka rozdzielczość jest dla Ciebie lepsza, to w sumie wszystko jedno jaką wybierzesz. Na pewno 17" będzie wygodniejsza dla zmęczonych oczu.

Jak laptop do gier również, to 9600 jest oczywiście lepszą kartą graficzną niż 9300.

Coś już napisał

Domyślnie

Glare lepsza do pracy w systemie i www? Zasada wyboru notebooka zbliżona do PC? Rozbawiłeś mnie. Glare ma owszem lepsze nieco odwzorownie kolorów teoretycznie. Poza tym matówka bije glare we wszystkim. Poza tym matryca jest najważniejsza kolego Sid - mimo wszystko pracujesz na niej, oczy Cię bolą nie od czego innego jak od niej właśnie i nie zmienisz jej przez kilka lub choćby rok pracy na inną jak w desktopie nawet jeśli jest gorsza bez porównania do PC. Od niej zależy wszystko - ile notebook pobiera prądu, jakie ma odświeżanie - kultura pracy i wygoda użytkowania. Karta grafiki - obowiązkowa. Sam pracuje na glare, nie narzekam, ale potrzebujesz zasłonek lub okno za notebookiem. Do pracy w terenie tylko i wyłącznie mat. Nie patrz tylko na producentów renomowanych - Ja mam coś takiego jak ASmobile - druga marka ASUS i jest świetna. Wiele portali dla grafików poleca notebooki Compal w systemie Intel VBI. Compal jednak robi tylko 15. To są komputery kadłubkowe, czyli kupują obudowę od producenta i pakują co chcesz - procesor i ilość RAM. Grafikę masz zwykle do wyboru, ale np. dwa modele bo w notebookach nie da się szafować tak sprzętem jak w desktopach, zwykle nie da się zmienić grafiki na inną. Mam do czynienia z wieloma notebookami i mogę polecić tylko i wyłącznie ASmobile - ale nie można ich już kupić Jeśli kupisz notebooka, to na Vistę radzę min. 4 gB ram jeśli planujesz zabawy PS albo Panorama Maker. Sama Vista żre ponad 700 mB ram. Jeśli możesz zainstalować XP (tylko pro) w jakimś serwisie - warto downgrade'ować Vistę lub kupić bez systemu. Dla XP max 3 gB ram. Do gier - jeśli planujez grać w jakieś w miarę normalne gierki - WoW lub jak ja Enemy Territory - można się pokusić o zwykłą kartę. Sam mamGeForce 7700 512 mB ram na karcie - potrafi pociągnąć nawet nowego NFS w full detalach bez problemu (problemy są, ale wynikają z niedopracowania gry). Sam musisz zadecydować co potrzebujesz, spisać to na kartce - wymagania jakichś gier, programy (co w nich?) i wtedy można np. przedstawić to tutaj - wtedy znajdzie się na pewno kilka możliwości. Nie zgadzam się z kolegami ze nie da się obrabiać nic - pracuję tylko na laptopie aktualnie desktopa nie posiadam, i nie rozumiem czemu to jest masakra - jeśli tak to przeżyłem ich już setki. Nie mówię o potworze z 4 rdzeniami (nie do wykorzystania) i 8 gB ram tylko zwykłym C2D 2.00 3gB ram. Ekran owszem nie to co CRT porządny, ale wiadomo czemu - ma 9mm grubości. Ostrzegam przed 15" z rozdzielczością 1680 lub wyżej - miłe ale uwaga: widzisz więcej ale mniejsze 17 i 1680 to dla mnie ideał, chociaż kiedy ktoś przychodzi do mnie to nic nie widzi.
    Sid: wcale niekoniecznie lepszą będzie karta z wyższym oznaczeniem - chwyty marketingowe - często są to te same karty z nieznacznie zmienionym jakimś parametrem i nie dają nic ponad wyższą cenę. To mogą dopiero testy wykazać niestety :S
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 28-03-2009 o 22:12

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johnus Zobacz posta
    Glare lepsza do pracy w systemie i www? Zasada wyboru notebooka zbliżona do PC? Rozbawiłeś mnie. Glare ma owszem lepsze nieco odwzorownie kolorów teoretycznie. Poza tym matówka bije glare we wszystkim. Poza tym matryca jest najważniejsza kolego...
    Sorry ale z punktu widzenia odwzorowania barw to WSZYSTKIE matryce w notebookach w cenie poniżej 20k PLN są tak samo gówniane. Wszystkie odwzorowują na poziomie 45% AdobeRGB. Żadna nie jest poprawnie fabrycznie skalibrowana. Wszystkie mają mocno podbite niebieskie co skutkuje dalszym zmniejszeniem gamutu po oprofilowaniu.

To powyższe to na bazie kilkudziesięciu profilowanych przeze mnie notebooków i kolejnych kilkudziesięciu obejrzanych profilach.

Zasada wyboru notebooka jeśli już ktoś MUSI używać do obróbki zdjęć JEST zbliżona do PC. Zasada, drogi Kolego, jest wręcz taka sama. Komputer musi spełniać te same warunki podstawowe - procek, ilość RAM, karta grafiki i HDD.

... Mam do czynienia z wieloma notebookami i mogę polecić tylko i wyłącznie ASmobile - ale nie można ich już kupić
    Nooooo... a z samochodów to najlepsza jest Syrena 105L.

... Nie mówię o potworze z 4 rdzeniami (nie do wykorzystania)

A to skąd się wzięło. Z tego tu wynika coś dokładnie odwrotnego: http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=594

EDIT: Przy notebookach w przedziale cenowym do 4 - 5 K PLN NIC SENSOWNEGO NIE MA.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-03-2009 o 22:59

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 25 z 36 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów