Strona 35 z 73 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

5DII ma wysoki zakres ISO gdzie szumy nie wystepują (a raczej występują w ograniczonym procencie) światło f/4 spokojnie na 5D jest OK jako zoom, tym bardziej że "Inwestor" planuje zakup do tego dwóch janych stałek.

Ja wiem że wysokie ISO to nie to samo co światło, ale światło będzie w stałkach a tu IS, zakres i uniwersalność.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko Zobacz posta
    Hehehe! Obserwuje od początku ten wątek i myslałem, że nie ma bardziej niezdecydowanej osoby ode mnie! )) Ja właśnie ostatnio chciałem w drugą stronę zamieniać! 24-105 na 24-70
    No to się wymieńcie szkłami na miesiąc i wszystko będzie jasne ;P
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Domyślnie

Myślałem przez chwile o tym! )))) Ale jednak zostaje przy swoim 24-105!
    Camera Obscura

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Znowu mam mętlik w głowie :-D

Ale zauważam, że nie zostałam chyba dobrze zrozumiana.

Jeszcze raz :
    Posiadam 50d, C24-70L i 18-55IS.
    Ten ostatni mam dla szerokiego kąta, na wszelki wypadek, czasem zabieram go też na spacery, bo z C24-70L bywa mi za ciężko, a szczególnie kiedy idę sama z dzieckiem.
    Szerokiego kąta prawie nie używam i nie zależy mi na nim absolutnie.
    Fotografuję przede wszystkim ludzi, w tym śluby (nie jest ich dużo).
    Ale lubię czasem zabrać aparat na spacer i robić zdjęcia w zasadzie wszystkiemu co ciekawe : krajobrazy, architektura, itd.
    C24-70 to świetny obiektyw, ale trochę kiepski np. na wycieczkę, gdzie czasem jednak stabilizacja sie przydaje, poza tym trochę krótki i cięższy np. od 24-105 o blisko 1/3.
    Dlatego pomyślałam, że C24-105 świetnie sprawdzi sie jako obiektyw uniwersalny do wszystkiego, a na ślubie będę mogła sie nim wesprzeć przy stałce C50 F1.4.
    C50 F1.4 mogę robić świetnie zdjęcia ludziom, piękne portrety, uchwycić najważniejsze chwile na ślubie w kościele. A 24-105 służyłby mi do wszystkich innych celów.
    Wiem, że chciałabym mieć zarówn 24-70 jak i 24-105, może to i wykonalne za miesiąc, dla lub trzy, ale biorąc pod uwagę, że chcę zakupić również FF, ten 24-105 będzie chyba poza moim zasięgiem jako drugi obiektyw.
    Może wyglądać to tak, że sama nie wiem czego chcę... ale nad tą zamianą myślę już jakieś 2 miesiące, a może dłużej... więc albo teraz wybiję sobie to z głowy, albo dokonam zamiany, bo chcę robić zdjęcia

Domyślnie

Jesli 24-70 jest za ciężki, brakuje ci stabilizacji i większego zakresu, a potrzebujesz spacerowego uniwersalnego szkła, które da dobrej jakości zdjęcia... To nad czym się jeszcze zastanawiasz? W czasie spaceru IS w wielu sytuacjach zastępuje statyw. Światła nie zastąpi, ale dzisiejsze lustrzanki dość dobrze sobie radzą z szumem na wysokich ISO.
    Wymieniaj! Będziesz zadowolona
    Camera Obscura

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

mcdenko, cieszę się, że mnie rozumiesz

Domyślnie

Pewnie, że na cropie mogloby być szerzej. Pewnie że głębia ostrości mogłaby być mniejsza. Ale zdaje się, że cudów za te pieniądze nie ma. Zakres bardzo fajny - można się zawsze kitem (z IS-em!) podeprzeć. A 50/1.4 do trudniejszych warunków i mniejszej GO. Całkiem fajny zestaw. A poza tym, ja jestem tylko amatorem i jak jakieś zdjęcie nie wyjdzie to nikt mi głowy nie urwie! Zmieniaj i ciesz się wiosną!
    Camera Obscura

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Znowu mam mętlik w głowie :-D
    Może wyglądać to tak, że sama nie wiem czego chcę... ale nad tą zamianą myślę już jakieś 2 miesiące, a może dłużej... więc albo teraz wybiję sobie to z głowy, albo dokonam zamiany, bo chcę robić zdjęcia
    Wiesz czego chcesz. Jednego doskonałego szkła. :-) Ale tak się nie da. Albo wybierzesz fajny obiektyw albo fajne fotki. Staram się uprościć jak się da ;-)
    Takie jest moje zdanie. Jeśli masz dobry egzemplarz to nie zmieniaj. Tym bardziej do ślubów.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

No Skoro tak stawiasz sprawę to faktycznie niema co sobie głowy zawracać pytaniami co by było gdyby i użalać że gdybym go sprzedała to poźniej w efekcie mogłoby się okazać że popełniło się błąd.
    Jeśli ma ci on posłużyć głównie jako podstawowy spacerzoom który nie będzie cię po każdym spacerku obdarowywał bulami szyji to jak najbardziej 24-105 / do tego co napisał powyżej "mcdenko" nic nie trzeba juz dodawać.
    Szkiełko bardzo miłe i ostre na Cropie choć w górnym zakresie zaczyna delikatnie mydlić, jednak na FF jeszcze lepsze i ostrzejsze w całym zakresie już od f4
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 09-03-2009 o 13:50
    Pucha i słoki

Początki nałogu

Domyślnie

witam, wiem, że to inna półka jakościowa, ale może pomyśl też o C28-105 II USM, przynajmniej kilka razy taniej od 24-105L, nie wiem, czy jakościowo jest kolosalna różnica między 24-105L a 28-105 II USM,
    Ja używam kita 18-55IS, stałki 50/1.8 oraz od niedawna właśnie C28-105II USM i musze powiedzieć, że jednak 28-105 jest znacznie lepszy niż kit, przede wszystkim szybkość (USM) i ostrość (oczywiście pomijam brak szerokiego kąta)
    28-105 używam własnie jako spacerzooma, niestety do wnętrz raczej ciemny (3.5-4.5)
    brak stabilizacji wcale mi nie przeszkadza, bo 28-105 używam na dworze,
    pozdrawiam

Strona 35 z 73 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów