Też raczej bym reflektował za 24-105, fakt 24-70 ma 2.8 ale za to 24-105 ma IS przy którym można operować czasami otwarci migawki i do tego dłuższy zoom na końcu.
Też raczej bym reflektował za 24-105, fakt 24-70 ma 2.8 ale za to 24-105 ma IS przy którym można operować czasami otwarci migawki i do tego dłuższy zoom na końcu.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Też potrzebny mi czasem spacerowicz. Tutaj 24-105 jest zdecydowanym faworytem moim zdaniem. Spacer to okoliczność, gdzie światło gra drugorzędną rolę. Gdyby nie ceny szkieł to pewnie bym rozważył zakup tego isowca. Jeszcze jest tamron, ale ten AF...
Czekam więc na swojego 24-105 :-D, jutro powinnam go mieć.
Potem dokupię jeszcze C50 F1.4 i będzie super :-D.
Może nie będzie to zestaw do wszystkiego, ale wystarczy mi w zupełności.
Pomyślę jeszcze o jakiejś innej stałce i tele nieco później.
50-tka wystarczy do portretów w domu i ogólnie do kościoła jako uzupełnienie zooma. Potem kupię coś szerszego, właśnie myślę nad dwiema stałkami obok 50-tki - 85mm F1.8 i 28mm...?
Do tego dochodzi taki drobiazg, że w zakresie 24-70 mieszczą się najczęściej używane ogniskowe. Wkładanie w ten zakres 3 szkieł (zoom-stalka-zoom) powoduje ciągłe zmiany zamiast robienia zdjęć.
Przerabiałem taki sam temat z 5 lat temu (17-40-50/1.4-70-200), wytrzymałem tak ze 3 miesiące. A i to dlatego, że nie miałem kasy na 24-70, bo pewnie kupiłbym wcześniej.
Ja to widzę tak:
- 24-70 to kompromis między jakością, wygodą a ceną.
- 24-105 to kompromis między wygodą a ceną.
- 3 stałki w zakresie to najlepszy, ale i najbardziej wymagający wybór. No i zupełnie nie nadaje się do aparatów z cropem.
Jarek
Uważam że 50-ka 1.4 to inwestycja na lata, i jeśli ją Daga zakupi to będzie z niej w pełni zadowolona. Ponadto w perspektywie jawi się jej FF...więc będzie jak znalazł. Ponadto do fotek wewnątrz to mogę powiedzieć że wąska jest 85-ka ale nie 50mm > ja przynajmniej dawałem sobie spokojnie radę na cropie.
Gratuluje dobrego wyboru który napewno da ci wiele radochy - 24-105 to dobry zakup jeśli chodzi o spacerniaka
Pucha i słoki
Już słysze Twoje "Ochy" i "Achy"Najpierw po wyjęciu z pudełka, a później po powrocie ze spaceru!
![]()
Camera Obscura
Daga - zmień może lepiej puszkę. 50d na 5d da ci ogromną radochę ze zdjęć na posiadanej już szklarni. Jakościowo moim zdaniem przepaść. Nie lubię cropów, chyba, że 1,3.
Przy obecnym szaleństwie cenowym nie dam rady zmienić aparatu.
O stałkach myślę tych bez literki L.
FF to raczej najwcześniej pod koniec roku, może jesienią... - tym bardziej, że 50d chcę zostawić.