Strona 37 z 68 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

Też raczej bym reflektował za 24-105, fakt 24-70 ma 2.8 ale za to 24-105 ma IS przy którym można operować czasami otwarci migawki i do tego dłuższy zoom na końcu.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Zablokowany

Domyślnie

Też potrzebny mi czasem spacerowicz. Tutaj 24-105 jest zdecydowanym faworytem moim zdaniem. Spacer to okoliczność, gdzie światło gra drugorzędną rolę. Gdyby nie ceny szkieł to pewnie bym rozważył zakup tego isowca. Jeszcze jest tamron, ale ten AF...

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Czekam więc na swojego 24-105 :-D, jutro powinnam go mieć.
    Potem dokupię jeszcze C50 F1.4 i będzie super :-D.
    Może nie będzie to zestaw do wszystkiego, ale wystarczy mi w zupełności.
    Pomyślę jeszcze o jakiejś innej stałce i tele nieco później.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Czekam więc na swojego 24-105 :-D, jutro powinnam go mieć.
    Potem dokupię jeszcze C50 F1.4 i będzie super :-D.
    Nie chciałbym znowu siać niepewności, ale 50-tka do robienia fotek we wnętrzach (a jak rozumiem po to ją kupujesz) na CROPie jest po prostu za wąska. Zresztą sprawdź sobie sama na swoim zoomie.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

50-tka wystarczy do portretów w domu i ogólnie do kościoła jako uzupełnienie zooma. Potem kupię coś szerszego, właśnie myślę nad dwiema stałkami obok 50-tki - 85mm F1.8 i 28mm...?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Nie chciałbym znowu siać niepewności, ale 50-tka do robienia fotek we wnętrzach (a jak rozumiem po to ją kupujesz) na CROPie jest po prostu za wąska. Zresztą sprawdź sobie sama na swoim zoomie.
    Do tego dochodzi taki drobiazg, że w zakresie 24-70 mieszczą się najczęściej używane ogniskowe. Wkładanie w ten zakres 3 szkieł (zoom-stalka-zoom) powoduje ciągłe zmiany zamiast robienia zdjęć.
    Przerabiałem taki sam temat z 5 lat temu (17-40-50/1.4-70-200), wytrzymałem tak ze 3 miesiące. A i to dlatego, że nie miałem kasy na 24-70, bo pewnie kupiłbym wcześniej.
    Ja to widzę tak:
    - 24-70 to kompromis między jakością, wygodą a ceną.
    - 24-105 to kompromis między wygodą a ceną.
    - 3 stałki w zakresie to najlepszy, ale i najbardziej wymagający wybór. No i zupełnie nie nadaje się do aparatów z cropem.
    Jarek

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Uważam że 50-ka 1.4 to inwestycja na lata, i jeśli ją Daga zakupi to będzie z niej w pełni zadowolona. Ponadto w perspektywie jawi się jej FF...więc będzie jak znalazł. Ponadto do fotek wewnątrz to mogę powiedzieć że wąska jest 85-ka ale nie 50mm > ja przynajmniej dawałem sobie spokojnie radę na cropie.

Gratuluje dobrego wyboru który napewno da ci wiele radochy - 24-105 to dobry zakup jeśli chodzi o spacerniaka
    Pucha i słoki

Domyślnie

Już słysze Twoje "Ochy" i "Achy" Najpierw po wyjęciu z pudełka, a później po powrocie ze spaceru!
    Camera Obscura

Zablokowany

Domyślnie

Daga - zmień może lepiej puszkę. 50d na 5d da ci ogromną radochę ze zdjęć na posiadanej już szklarni. Jakościowo moim zdaniem przepaść. Nie lubię cropów, chyba, że 1,3.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przy obecnym szaleństwie cenowym nie dam rady zmienić aparatu.
    O stałkach myślę tych bez literki L .
    FF to raczej najwcześniej pod koniec roku, może jesienią... - tym bardziej, że 50d chcę zostawić.

Strona 37 z 68 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów