Pokaż wyniki od 1 do 10 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Sober, na świeżym powietrzu niekoniecznie jest dużo światła, a już na pewno nie w nocy :-D

Odnośnie 17-55IS :
    nie kupię go i już. Wiem, że jest świetny, jasny i ma stabilizację. Ale ten zakres mi zwyczajnie nie odpowiada. Ja rzadko używam szerokiego kąta, wolę mieć więcej na drugim końcu. Wiem, że po zakupie FF, ogniskowe sie zmienią, zamiast obecnych 70mm będzie 44mm, itd., ale to jakby jest kolejny argument za tym, żeby zamienić 24-70 na 24-105 - właśnie dla zakresu.
    Nawiasem mówiąc 50d i tak sobie zostawię.
    Obecnie jak już naprawdę muszę mieć szeroko, zapinam 18-55IS i wystarczy, biorąc pod uwagę, że rzadko potrzebuję mniej niż 24mm.

O architekturze wspomniałam, bo mi sie przytrafia , ale nie leży w kręgu moich głównych zainteresowań jeśli chodzi o fotografię.

Zatem, argumenty za zamianą na 24-105mm :
    - większy zakres (lepszy dla mnie szczególnie na FF),
    - stabilizacja
    - lepszy kontrast pod światło
    - lepszy AF pod światło
    - mniejszy, lżejszy, wygodniejszy

Przeciwko zamianie :
    - lepsze światło w 24-70
    - chyba potrzebowałabym przy 24-105 przynajmniej jedną stałkę więcej
    - 24-70 sprawdzał mi się świetnie w reporterce ślubnej jako zoom, z 24-105 będzie chyba gorzej

Pozostaje mi chyba tylko potestować 24-105IS i zobaczyć jak mi sie będzie z nim pracowało. I wtedy podejmę decyzję.
    Tylko, że w ostatnich dniach zrobiłam sporo świetnych zdjęć swoim 24-70 i boję się go pozbywać

Pozdrawiam !

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Tylko, że w ostatnich dniach zrobiłam sporo świetnych zdjęć swoim 24-70 i boję się go pozbywać
    Pozdrawiam !

To go zostaw i nic nie zmieniaj.

Ja kupiłem 24-105 z dwóch powodów: pierwszy najważniejszy - moja córka zaczęła chodzić, a właściwie biegać i to szybko. Drugi - reporterka. Często robię foty do gazety. Do tego nadaje się idealnie. I trzecie - jak mówili inni - na wakacje, w plener. Przez moment chciałem przejść na FF i sprzedałem szerokiego i jasnego tamrona, ale się rozmyśliłem, poczekam albo na nową jedynkę albo na 5mark III.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uprawnienia umieszczania postów