Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mały przykład jak zwiększa się GO w kierunku narożników.

Czerwona linią jest zaznaczone miejsce ustawienia ostrości. Przechylone po to żeby mieć płot w narożniku (dalej od centrum)

Celowo ostrość ustawiłem minimalnie przed płotem, tak aby sztachety były poza ostrością. Następnie zrobiłem drugie zdjęcie z przysłoną f/2.8 (ostrość zablokowana w tym samym miejscu).

Wszystko widać teraz jak na dłoni. Na zdjęciu zrobionym z przysłoną f/1.4 narożnik jest porównywalnie ostry do środka kadru zrobionego na f/2.8. Winieta w Sigmie 50/1.4, którą zrobiłem zdjęcie w samym narożniku wynosi ~2EV.

Jeszcze samo porównanie narożników. Jak widać praktycznie nie ma różnicy, chyba jasne dlaczego.
    Winietkę usunąłem żeby jasność była identyczna. W oryginale oczywiście f/1.4 jest ciemniejsze.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-02-2009 o 15:49

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Mały przykład jak zwiększa się GO w kierunku narożników.
    jest to dla mnie na pewno jakieś nowe doświedczenie, chociaż wczoraj sam próbowalem podobnych zdjec i testow w domu z moim 50L i jednoznacznych wynikow nie udalo mi sie otrzymac, czasami wrecz niektore rogi mialy mniejsza GO niz srodek
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    czasami wrecz niektore rogi mialy mniejsza GO niz srodek
    Pytanie, czy to napewno było GO, czy może ostrość?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów