Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Różnica jest kolosalna, spójrz na wartości !!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiście dla pełnej klatki
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 27-02-2009 o 23:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no przeciez umiem czytac, ja duzych roznic nie widze, kolosalna roznica to jest w Canonie 50 1.4

ps. swoja droga przydalo by się kilkanascie postow z tego watku wyciac i dac do nowego, ktorego tematem bylaby winieta i GO, to dosc ciekawe informacje
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 28-02-2009 o 00:01
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Może lepiej byłoby powiedzieć, że promienie padające od obiektów z brzegów kadru odbijają się na przeciwległych powierzchniach soczewki, a nie załamują?
    Może i masz rację,ale jesli już tutaj jesteśmy, to ma ktoś może wykres (taki dokładny, szczegółowy) jak przebiega światło w obiektywie (razem z ogniskoweniem itp) dla danego przedmiotu? Bo z tego co przedstawiają zamieszczane schematy, to często pokazane jest to tylko pobieżnie, (linie symbolizujące wiązkę swiatła, ogniskową i matrycę), nie da się z tego wywnioskować z jakiego obszaru np światło jest "zbierane", jaką rolę odrgywa przysłona (bo prawie wcale jej się na takich schematach nie uwzględnia)i tym podobne pierdółki..:-) wiem, że znowu o jakieś banały z kosmosu proszę, no ale opieranie wiedzy na tak niedokładnych schematach, jakie się zamieszcza w necie nie jest zbyt pewne w dziesiejszych czasach:-)

PS: W przypadku winietowania dwóch podanych szkieł, dla mnie również różnica jest kolosalna..:-)
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-02-2009 o 00:05
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ps. swoja droga przydalo by się kilkanascie postow z tego watku wyciac i dac do nowego, ktorego tematem bylaby winieta i GO, to dosc ciekawe informacje
    się zrobiło... :cool:
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Przysłony się nie uwzględnia bo właściwie mogło by jej nie być. Kiedyś mi wpadła taka książka chyba Aleksandra Żakowicza gdzie bardzo wnikliwie było wytłumaczone tworzenie obrazu na matówce wielkiego formatu przez najprostsze obiektywy począwszy o obiektywu otworkowego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O, zlitował się nad nami Mod. Dziękujemy!

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Może i masz rację,ale jesli już tutaj jesteśmy, to ma ktoś może wykres (taki dokładny, szczegółowy) jak przebiega światło w obiektywie (razem z ogniskoweniem itp) dla danego przedmiotu? Bo z tego co przedstawiają zamieszczane schematy, to często pokazane jest to tylko pobieżnie, (linie symbolizujące wiązkę swiatła, ogniskową i matrycę), nie da się z tego wywnioskować z jakiego obszaru np światło jest "zbierane", jaką rolę odrgywa przysłona (bo prawie wcale jej się na takich schematach nie uwzględnia)i tym podobne pierdółki..:-) wiem, że znowu o jakieś banały z kosmosu proszę, no ale opieranie wiedzy na tak niedokładnych schematach, jakie się zamieszcza w necie nie jest zbyt pewne w dziesiejszych czasach:-)

http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/doccon...d=206&dirids=1 - DjVu potrzebne.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta

PS: W przypadku winietowania dwóch podanych szkieł, dla mnie również różnica jest kolosalna..:-)
    Lata świetlne temu dodałem na CB coś takiego:

Może się Wam przyda w rozważaniach, choć odrobinkę źle rozrysowałem dla fisheye'a.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jutro wam pokażę pięknego sampla jak się zmienia GO wraz z odległością od środka kadru przy winietującym obiektywie (mam piękny obiekt "testowy" w okolicy :-) ). Na dzisiaj już mam dosyć :-)

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jednego wykresu nie kumam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma tu nic skomplikowanego
    Wszystko o czym pisze MMM ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.
    Im dalej od osi optycznej, tym bardziej zmienia się otwór przez który pada światło. Im dalej, tym bardziej zmienia się w jednej osi (w uproszczeniu, dalej dochodzi koma itd itp.), spłaszcza się, efektem jest wrażenie większej głębi, ale w nieco inny sposób niż przez przymknięcie obiektywu.

Przymykanie przysłony zaczyna efektywnie działać w brzegu kadru od pewnej wartości, wcześniej ograniczane jest jedynie światło w centrum kadru.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 28-02-2009 o 00:36

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów